vineri, 12 ianuarie 2018

Revista HAC! s-a oprit !



"După mai bine de cinci ani, revista Harap Alb continuă își încetează apariția. Mi-aș fi dorit ca acest proiect să continue pentru multă vreme dar circumstanțe care n-au putut fi evitate au adus sfârșitul acestei aventuri. Au fost ani în care am trăit doar pentru banda desenată. Am făcut multe lucruri bune dar n-am reușit, însă, să ne dezvoltăm pe cât de mult ne-am fi dorit și pe cât de mult ar fi trebuit. Am decis, alături de parteneri și investitori, să închidem publicația odată cu numărul 38, care va fi ultimul. Ne-am gândit serios la alternative: o versiune strict digitală nu ar avea nici același impact și nici nu ar ajuta financiar continuarea proiectului.
Aș vrea să mulțumesc personal celor care au fost permanent implicați în dezvoltarea revistei: Marian Coman care a scris scenariile pentru majoritatea aventurilor lui Harap Alb și ale lui Făt Frumos, lui Andrei Moldovan, care le-a dat viață personajelor imaginate acum 150 de ani de Ion Creangă și lui Bogdan Chelaru, care l-a animat pe Făt Frumos. De-a lungul timpului, în paginile revistei, sau în culise, au făcut posibilă apariția revistei peste 100 de oameni. Colaboratori, ilustratori, redactori, oameni care au făcut comunicare online, marketing, oameni care s-au ocupat de contracte, de distribuție, de corecturi și tipar, de administrare și de organizare de evenimente… O mini-armată care a muncit, uneori fără mulțumiri și fără recunoaștere. Vă știu pe toți. Vă țin minte și vă mulțumesc. Și aș vrea să mulțumesc celuilalt autor al revistei. Publicul. Voi, cei care ați citit revista și care ne-ați povestit despre ce a însemnat pentru voi. Cei fără de care toată munca noastră ar fi fost în zadar. Voi, publicul, ați fost motivul și motivația noastră, constant.
Revista HAC! nu va mai apărea, dar vom publica ultimul volum din trilogia Haiganu, de îndată ce Marian Coman îl va termina de scris. Și, bineînțeles, SuperErou va continua să ofere bandă desenată și să funcționeze ca un centru al fanilor de comics. HAC! a fost pentru noi, o aventură frumoasă, care va rămâne, sper, o vreme îndelungată, în memoria voastră."
Mihai Ionașcu, editor  

"De la finalul anului trecut, colaborarea mea cu revista HAC! s-a încheiat, iar astăzi Mihai a anunțat încetarea apariției publicației. 2018 începe fără HAC! și pune capăt celor 5 ani în care mașina de fabricat vise a funcționat cu acuratețe. M-am bucurat de fiecare zi a acestor ani, de fiecare întâlnire cu cititorii, de fiecare număr al revistei, de fiecare cuvânt transformat în desen și cred că, într-o țară normală, HAC! ar fi continuat să fie mulți ani de acum înainte, cu sau fără mine, una dintre sutele de apariții lunare prezente pe rafturile librăriilor specializate și în marile secțiuni de comics din supermarketuri, așa cum se întâmplă în Belgia, în Franța ori în Statele Unite. Nu îmi rămâne decât să le mulțumesc din toată inima lui Mihai Ionașcu și tuturor celor care au făcut posibilă apariția revistei, desenatorilor Andrei Moldovan și Bogdan Chelaru, lui Daniel Rosa Duran care ”ne-a dat culoare”, tuturor colaboratorilor HAC!, zecilor de oameni ”din spate” și miilor de cititori care ne-au fost alături. Am avut împreună o aventură nemaipomenită și îmi doresc ca cele 38 de numere HAC! alături de cele 6 numere TFB și de romanele Haiganu să vă bucure în continuare.
HAC! a însemnat peste 900 de pagini de scenariu, zeci de ore de discuții, mii de cititori, sute de întâlniri la lansările din țară, la Comic Con ori la evenimentele de la sediul Supererou, zile și nopți întregi în care am expandat universurile din lumea lui Harap Alb ori a lui Amatheus, nenumărate lecturi despre comics ori lungi perioade de documentare și scormonit după imagini și detalii istorice pentru seria 1918. Marea Unire. Apoi, peste toate acestea, neîntrerupta muncă la romanele Haiganu, proiectul care-mi este, de departe, cel mai aproape de suflet.
Și că vorbesc despre asta, se cuvine să fac o mențiune specială cititorilor trilogiei Haiganu. Cel de-al treilea roman al seriei este în lucru, iar apariția lui nu se află sub semnul îndoielii. Prin urmare, abia aștept să ne revedem la lansări.
Pentru mine, se încheie o etapă. Și, dincolo de toată tristețea, cred că în orice sfârșit există sămânța unui nou început. Curând o să anunț detaliile unui nou proiect la care lucrez alături de o echipă extraordinară. Un proiect dedicat cititorilor de literatură fantasy, horror și science-fiction. 
2018 începe fără HAC!, dar o altă mașină de fabricat vise își turează motorul. Fiindcă fără povești, lumea s-ar sfârși mai repede."
                                                                                                                         Marian Coman, scenarist 

"Mă tot uit de ieri la vestea de mai sus şi  tot nu îmi vine să cred. Imi pare foarte rău că eforturile echipei HAC nu au fost răsplătite şi că, din cauza unui sistem de distribuţie lipsit de profesionalism,  revista îşi va înceta apariţia. 

Mulţumesc mult pentru eforturile de până acum şi pentru bucuria pe care am avut-o parcurgând fiecare număr HAC. Sper să  se găsească o soluţie pentru a reveni."
Bogdan P., cititor de la primul la ultimul număr al revistei




Excelentă această  mini-serie în două episoade despre Unirea din 1918,  atât la nivel scenaristic cât şi grafic. Dacă nu aţi citit-o,  merită să luaţi ultimele două numere ale revistei HAC ! doar pentru  acest excelent documentar BD. Dar tot sumarul revistei este foarte bun.

Un comentariu:

Tony Popescu spunea...

Nu știu dacă ma credeți, dar doare... Pentru unul care a crescut cu Pif, Rahan, Cutezatorii și multe alte benzi desenate, apariția HAC a fost o mult apreciata gura de oxigen. Aveam alarme pe telefon ca să nu pierd nici o aparitie... Colecția HAC se afla la loc de mare cinste în folii de protecție. Nu cred ca asta e sfârșitul... Nu vreau sa cred... Asa cum ați spus la început, romanii au super eroii lor. Voi ați fost super eroii benzii desenate românești post decembriste. Nu puneți mantia în cui!