marți, 16 ianuarie 2018

Cătălin Badea-Gheracostea: “La încetarea apariţiei revistei HAC!“




Anul 2018 începe cu o pierdere însemnată pentru fantastica românească: revista de benzi desenate „HAC!” („Harap Alb Continuă!”, editura HAC!BD, București, https://supererou.ro) își încetează apariția după 38 de numere, cu primul în 2013. Pentru cititorii care au puțină toleranță la genurile hibride (desenul ilustrează scenariul?), cît și pentru fanii BD care privesc înainte să citească (scenariul însoțește desenul?), să acceptăm că banda desenată este o formă de artă în sine, iar răspunsurile la întrebările care îndepărtează de această acceptare nu au relevanță. De aceea, mi se pare potrivit ca, într-o rubrică ce „se sfădește” cu literatura, să amintim meritele literare ale celei mai longevive, celei mai ambițioase, celei mai frumoase și celei mai îndrăgite reviste de bandă desenată din România post-decembristă.”
Continuarea în paginile celui mai nou număr al revistei Observator cultural, aici:

Revista HAC s-a oprit,  dar poate că tocmai acest lucru ar  trebui să atragă atenţia publicului amator asupra sa,  dar şi a albumelor editate de HAC !BD. In definitiv, fiind o operă literar-artistică,  banda desenată este perenă.  Dumneavoastră aţi achiziţionat   toate numerele din revistă şi albumele?







Diferite ca subiect  şi grafism, chiar  şi ca format, albumele editate de HAC !BD pot constitui nucleul unei mici dar inedite colecţii de BD românesc contemporan.

Niciun comentariu: