miercuri, 18 ianuarie 2017

5 ani, 900 de postări, 300.000 de vizualizări…





Pe 15 februarie 2012, după 24 de ani de publicat articole şi cărţi  despre banda desenată, am decis să intram şi noi în blogosferă, ca să "propovăduim"  cunoaşterea celei de-a noua arte şi pe această cale.
 Cinci ani mai târziu,  suntem tot pe baricade, observând, informând, analizând, criticând tot ce întâmplă în domeniul benzii desenate, făcând din blogul  "benzidesenateromâneşti"  unul inconturnabil pentru toţi bedefilii români şi nu numai.

Fără îndoială, blogul  ar fi fost mult mai sărac în informaţii, fără corespondenţii noştri (toţi deveniţi prieteni) din ţară şi din Europa:

-Ana-Maria Băsceanu – Cluj Napoca
- Mati Botezatu – Iaşi
- Adrian Epure  – Bucureşti
- Daniel Cristea – Alba Iulia
- Costel BD – Italia
- prof. Adrian Cioroianu – Franţa.

Lor li s-au adăugat, de anul trecut, Gabriel Zăbavă din Câmpulung, Marius Ciunel din Craiova, Angela BD din Bucureşti etc…

Le mulţumesc şi pe această cale…

Dacă veţi căuta pe google "benzi desenate", imediat după librăriile supererou.ro şi carturesti.ro, veţi găsi blogul benzidesenateromanesti
Ca rezultat al muncii noastre (complet benevole,  cu excepţia editurilor HAC!BD, Lex Comics, Terapie de Basm,  nicio editură nu ne-a trimis publicaţiile sale spre lectură) între 300 şi 500 de fani BD citesc zilnic  blogul benzidesenateromaneşti.
Ştim acest lucru pentru că mulţi ne scriu pentru a ne mulţumi pentru semnalările noilor apariţii, ne informează că unul sau altul dintre albume se vând mai ieftin pe vreo librărie on-line, sau că nu se mai găsesc de vânzare.

Mai sunt şi unii cititori (majoritatea anonimi) care  ne ceartă că nu am scris despre vreo mâzgăleală pe care ei o consideră BD, sau ne trag la răspundere că  de ce am dat mai multă importanţă unor anumite publicaţii şi nu celor pe care ei le consideră mai bune (dar fără a prezenta vreodată argumente). Aceste persoane  dovedesc încă o dată,  dacă mai era nevoie, grave carenţe de educaţie, frustrări majore,  dar şi gradul lor de intoxicare cu emisiile dăunătoare ale tembelizorului.

Una dintre cele mai mari bucurii  pe care ne-a adus-o acest blog (alături de cărţile de exegeză) este faptul că am putut ajuta trei tineri absolvenţi de facultate să-şi  documenteze tezele de doctorat (şi mai mulţi teze de licenţă sau lucrări de an). Iar ei ne-au mulţumit citând cărţile noastre de exegeză în bibliografia lucrărilor lor.

De asemenea, datorită blogului, am fost contactaţi de o rudă apropiată a marelui desenator Nicu Russu şi, sper chiar în acest an, veţi avea ocazia să citiţi monografia acestui mare creator, a cărui viaţă şi operă artistică au fost un mare mister, până astăzi.

În fine, ar mai fi de menţionat faptul că blogul nostru este preluat zilnic şi de site-ul goodreads.com (ceea ce reprezintă pentru noi o onoare) dar şi faptul că, de anul trecut,  am deschis şi o pagină de facebook cu acelaşi nume. 
Dacă aveţi şi dvs. pagini de facebook, şi dacă vă place blogul nostru, nu ezitaţi a-i da like-uri. O vizibilitate cât mai bună  a blogului serveşte la popularizarea benzii desenate româneşti şi a autorilor săi.

La final, aşa cum facem  de fiecare dată  când blogul nostru aniversează nişte cifre rotunde, iată care sunt - în prezent - cele mai populare postări:

10 – Rahan şi Pariul Nostalgiei – 739 lecturări

  9 – Poveste de Crăciun: Legenda adevărată a Ştrumfilor – 811 

  8 – Livia Rusz – colecţia completă de albume – 927 

  7 – Paul Stoica – comentarii la TOP 10 BD din socialism – 928

  6 – Caragiale în benzi desenate (Viorel Pîrligras) – 958 
  5 – Mihai Timoşencu – invitat de onoare la „Salonul BD Constanţa 2013” - 968

  4 – Bookfest 2016 - Sărbătoarea benzii desenate! – 992

  3 – TOP 10 Cele mai frumoase benzi desenate româneşti – 1152
 
  2 – Moartea unui editor (Egmont) – 1180

  1 – "Căpitanul RO – Război în inima Europei!" – lansare de excepţie !1394 lecturări.



Să notăm mai întâi că eseul Rahan şi Pariul Nostalgiei a fost scris de studentul – pe atunci – Cătălin Buzoianu, iar Comentarii la TOP 10 BD din socialism de doctorul Paul Stoica, un mare iubitor de frumos şi unul dintre cei mai mari colecţionari de caricaturi şi benzi desenate de la noi. 

Spun un lucru, şi nu de azi, de ieri, nici nu sunt singurul care afirmă asta: banda desenată în sistemul vechi, „nostalgic”, nu a prins în zilele noastre pe piaţa românească”, afirma ritos Viorel Pîrligras pe blogul său, în data de 4 noiembrie 2011.
Niciodată vreun profet mincinos nu a fost contrazis atât de flagrant de realitate. Sigur, cei o mie de cititori ai articolelor de mai sus  nu reprezintă nici pe de parte cei 20 de milioane de locuitori din România dar majoritatea dintre ei sunt cumpărători de benzi desenate şi, dacă nu i-ar fi interesat subiectele articolelor noastre nu le-ar fi citit şi comentat.
Ori Rahan, Strumfii, Livia Rusz, Puiu Manu. TOP 10 BD din socialism şi chiar Viorel Pîrligras, cu albumul său De-ale lui Caragiale, sunt subiectele care i-au interesat cel mai mult pe aceşti cititori.

De aceea, dragi prieteni, vă invit să urmăriţi în continuare blogul benzidesenateromanesti. Doar de aici veţi afla despre apariţia albumelor BD "nostalgice" Coloana fără sfârşit de Valentin Tănase, Miu-al-Florilor de Albin Stănescu, sau al monografiilor Puiu Manu şi Nicu Russu, chiar în acest an.
Şi vor mai fi  şi alte surprize, pentru că banda desenată rămâne una dintre cele mai frumoase şi atractive mijloace de expresie artistică din lume.

Va urma!



3 comentarii:

gabriel spunea...

Anuntati aparitii interesante
Sper ca primul album va fi al domnului Valentin Tanase si monografia domnului Puiu Manu

Dodo Niţă spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dodo Niţă spunea...

De-acum, depinde doar de tipografi...