vineri, 20 ianuarie 2017

Hergé: “Tintin în Ţara Sovietelor” (ep.1 - Codruţ Constantinescu)




Nemuritorul Tintin a fost creat de marele artist Hergé în 1929. Prima sa aventură, Tintin au Pays des Soviets a apărut în serial, între 10 ianuarie 1929 – 8 mai 1930, în paginile publicaţiei Le Petit Vingtième, suplimentul ziarului Le Vingtième Siècle.
Mai multe personalităţi ale culturii româneşti au citit şi au scris despre această poveste desenată, apărută în album, prima oară, în 1930, într-un tiraj de 10,000 ex.
Încă din anul 2011 scrie criticul literar Codruţ Constantinescu, pe site-ul filme-carti.ro:

“Subiectul cărţii este destul de simplu: Tintin, ziarist de investigaţie, este trimis în URSS pentru a scrie un reportaj la faţa locului. Un fapt de-a dreptul banal într-o democraţie, ştim bine, se poate transforma într-o aventură periculoasă într-o ţară dominată de un sistem totalitar. Puterea sovietica nu este prea încântată de venirea lui Tintin, poate pentru că el nu fusese cumpărat, precum alţi reprezentanţi ai vestului, de aceea doreşte să-l lichideze chiar înainte de a pune piciorul în URSS. Un agent secret sovietic urcă în acelaşi tren în care se află Tintin, amplasând o bombă care, detonată, deraiază în Germania trenul însă nu reuşeşte să-l ucidă pe Tintin care este arestat de autorităţile germane. Acuzat de terorism, Milou îşi salvează în ultimul minut stăpânul iar cei doi ajung în cele din urmă în ţara sovietelor. Doar pentru a trece din aventură în aventură, pentru a ţine cititorul ziarului cu sufletul la gură şi a-l face să cumpere şi ediţia următoare, căci GPU doreşte să-l lichideze pe curajosul reporter belgian. Ajuns la Moscova, rămâne celebră remarca lui Tintin care, observând decadenţa oraşului, spune “Dintr-un oraş magnific cum era Moscova, iată că sovietele au transformat-o într-o mocirlă infectă.” Plimbându-se pe străzile capitalei, Tintin observă o lungă coada la care stau copii scheletici. Se întreabă şi-şi răspunde “Ce este aceasta coada la care stau aceşti copii? Ah, aşa se distribuie pâinea gratuită săracilor din Moscova. Ia să vedem cum funcţionează!”


Continuarea aici şi aici.

Niciun comentariu: