duminică, 15 martie 2015

The American Graphic Memoir. An Introduction - Mihaela Precup









Această lucrare, parte a tezei de doctorat intitulată Sites of Memory and Trauma in the American Graphic Memoir a doamnei  Mihaela Precup, cadru didactic la Universitatea  din  Bucureşti, Facultatea de limbi străine, Departamentul de Engleză, a fost publicată – în limba engleză -  de Editura Universităţii din Bucureşti.

Volumul reprezintă contribuţia autoarei la studiul  autobiografiei în benzi desenate” , în engleză „graphic memoir”.  Cartea este foarte interesantă,  pentru cei ce sunt pasionaţi de acest subiect. Este scrisă  într-un limbaj elevat, profesional, pentru că se adresează mai mult colegilor  din mediul universitar româno-american şi mai puţin  cititorilor obişnuiţi  de comics. De aceea, poate, autoarea citează mai mult din alte cărţi despre benzi desenate decât din benzile propriu-zise, cu excepţia  notabilă a romanului grafic  Maus, pe care face un studiu de caz. Acest ultim capitol este, de altfel, favoritul meu, şi am remarcat şi faptul că nu uită să-l citeze, e-adevărat, doar într-o notă de subsol, pe inventatorul american al romanului grafic, genialul Will Eisner.
The American Graphic Memoir. An Introduction  reprezintă o lucrare importantă a exegezei benzii desenate mondiale, semnată de autori români. 



Niciun comentariu: