marți, 21 octombrie 2014

Ziarul Telegraf: « Peste 1.000 de vizitatori la Salonul de Bandă Desenată »



(c) HAC!BD


"De aproape un sfert de veac, Salonul Internațional al Benzii Desenate unește și reunește, la Muzeul de Artă, bedefili de toate vârstele: de la țânci atrași de povești colorate și adolescenți până la părinți, bunici și alte persoane care, sub... aerul serios, nutresc adevărate pasiuni pentru cea de-a noua artă. La fel s-a întâmplat și în weekend, la Muzeul de Artă, unde s-a desfășurat, de vineri până duminică, cea de-a XXIV-a ediție a SIBD. Peste 1.000 de vizitatori, mulți dintre ei copii de la școlile din Constanța, Cernavodă, Agigea și Eforie Sud, au venit să viziteze expozițiile. Ei și alții au venit să-i vadă pe simpatici motani Zbeng și Zbântui, să-l întâlnească pe micuțul extraterestru Zobb, să primească autografe cu dedicații de la maestrul Puiu Manu, „seniorul” benzii desenate românești, sau să-și îmbogățească colecțiile de BD, cu noile apariții editoriale.

Din programul salonului nu au lipsit mesele rotunde cu subiecte de actualitate, cum ar fi cea despre BD la feminin, care a dat și tema acestei ediții a evenimentului. 

Puiu Manu în dialog cu invitatele suedeze

Marius  Leştaru, Puiu Manu, Adrian  Cioroianu, Şerban Andreescu, Octav Ungureanu


CONCURS AD-HOC
 Mai mult decât o etalare de planșe, de întâlniri, dezbateri și sesiuni de autografe, SIBD reprezintă și o pepinieră de talente, care au ocazia să se afirme și să calce pe urmele cunoscutului Alexandru Ciubotariu, alias „Ciubi” sau „Pisica pătrată”, graficianul constănțean care s-a lansat la acest salon. Față de edițiile trecute, când planșele se trimiteau prin poștă, anul acesta, concursul s-a desfășurat pe loc, inspirația de moment, talentul la desen și cunoașterea limbii franceze jucând un rol important. Chiar și în aceste condiții, adolescenții s-au dovedit a fi la înălțime. Misiunea juriului, format din președintele Asociației Bedefililor din România (ABDR), Dodo Niță, prof. univ dr. Adrian Cioroianu și graficienii Puiu Manu, Şerban Andreescu și Octav Ungureanu, nu a fost ușoară. 

 După deliberări, palmaresul s-a conturat astfel: Ana-Maria Grigorov  - Premiul I, Maria Voinea - Premiul II și Diana Focșăneanu - Premiul III. Cele trei premiante sunt eleve ale Colegiului Național de Arte „Regina Maria”, la fel ca și ocupanta locului IV - Claudia Cernagor și Ștefan Florinel Neculai - locul V. O mențiune specială, pentru ilustrație, a primit Bianca Paraschiv, de la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu”. 

Premianţii la concursul de benzi desenate




PREMII PENTRU ZBENG, ZBÂNTUI ȘI ZOBB
„Mergeți la Alianța Franceză Constanța (n.r. - principalul organizator al SIBD), unde veți găsi o bibliotecă extraordinară cu bandă desenată și în felul acesta, veți învăța și limba franceză”, a spus președintele ABDR, Dodo Niță, co-organizator al Salonului.

 Festivitatea de premiere a avut loc, ieri, în încheierea SIBD și tot atunci s-au acordat și distincții profesioniștilor. Anul acesta, premiile oferite de ABDR au ajuns la Raluca Dragomir, pentru primul ei album de BD, „Zbeng și Zbântui”, și la Octav Ungureanu, pentru „Zobb - un extraterestru în București”."

Mirela Stângă
ziarul Telegraf, 20 octombrie 2014

Premierea Ralucăi Dragomir

 
Premierea lui Octav Ungureanu

Fotografii de Andy Filipov 

Niciun comentariu: