miercuri, 15 octombrie 2014

Suedia şi România în istorii bidimensionale




Joi, 16 octombrie, orele 16,00,  la Facultatea de Istorie din Bucureşti, în Sala de Consiliu, va avea loc colocviul „Suedia şi România în istorii bidimensionale”. În cadrul  său  vor dialoga despre opera lor grafică, dar şi despre locul şi rolul autoarelor BD în peisajul editorial naţional şi european,  autoarele  de benzi desenate  Sara Olausson, Joanna Hellgren, Raluca Dragomir, Arina Stoenescu, editoare suedeză de origine română,  Raluca Dincă, editoare şi traducătoare BD, Octav Ungureanu, autor şi editor. Artistele îşi vor prezenta lucrările publicului, care le va putea achiziţiona cu autografe personalizate.
Moderatorul colocviului  va fi  prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie.

 Sara Olausson 
(născută în 1972) este o ilustratoare de bandă desenată suedeză, care a publicat numeroase albume BD atât pentru adulţi cât şi pentru copii, una dintre cele mai cunoscute fiind  Loranga, Masarin och Dartanjang (Loranga, Masarin şi Dartanjang)  după cărţile omonime ale laureatei prestigiosului premiu ALMA, Astrid  Lindgren. Sara Olausson a fost una dintre ilustratoarele participante la proiectul duplex expoziţional See what we do! Svenska Tecknare la Bucureşti,  în 2013.


Joanna Hellgren 
(născută în 1981) este o ilustratoare de banda desenată suedeză care şi-a făcut debutul în 2008 la editura franceză  Cambourakis cu albumul  Mon frère nocturne.  Ulterior a publicat trilogia Frances în franceză şi suedeză care s-a bucurat de un mare succes,  prima parte fiind premiată pentru cea mai originală bandă desenată suedeză. Joana lucrează ca ilustratoare şi desenatoare BD, dar şi ca traducătoare  din limba franceză. Joana Hellgren a fost una dintre ilustratoarele participante la proiectul duplex expoziţional See what we do! Svenska Tecknare la Bucureşti, în  2013.


Bedefilii din Constanţa se pot întâlni cu artistele respective în cadrul Salonului Internaţional al Benzii Desenate din România, la Muzeul de Artă, între 17-19 octombrie.

Niciun comentariu: