luni, 13 octombrie 2014

RALUCA DRAGOMIR – invitată de onoare la Salonul BD Constanţa 2014





Raluca Dragomir este una dintre artistele cele mai promiţătoare ale noului val de graficieni români, afirmaţi după 1990.


 De remarcat că nu se auto-intitulează singură artistă, cum fac mulţi autori de seama ei, ci chiar este membră a Uniunii Artiştilor Plastici.

S-a născut la Bucureşti, pe 10 iunie 1980.  De mică a fost fascinată de desenele animate marca Walt Disney şi acestea au inspirat-o să deseneze şi ea. La 9 ani a realizat prima sa bandă desenată,  Furnica şi Greerele. Văzând talentul ei, părinţii au dus-o la maestrul Victor Antonescu, de la care a luat cursuri de animaţie.

A absolvit Liceul de Artă Tonitza  în anul 2000 şi Universitatea de Artă – Facultatea de Design şi Arte decorative, secţia metal, în 2004.  A lucrat la un moment dat chiar şi cu maestrul Marcel Chirnoagă. Din 1996 participă la numeroase expoziţii de grafică şi pictură, de grup, în ţară şi in străinătate.

Raluca a rămas însă pasionată de banda desenată. Spre deosebire de congeneri de-ai săi,  care declară ritos că nu au citit benzi desenate (dar au pretenţia că sunt autori de BD) Raluca  citeşte mult, comics şi BD,  iar eroii săi preferaţi sunt Batman şi…Blacksad.  Dintre autorii români îi preferă pe Livia Rusz (normal, cine nu o iubeşte pe Livia Rusz?) şi pe Vasile Olac – lucrarea acestuia,  Zmeul cu ochii albaştri, pe care a citit-o la vârsta de 10 ani în Almanahul Copiilor, a păstrat-o până astăzi în memoria sa afectivă.

Aşa că, într-o bună zi, inspirată de pisicii care îi zburdă prin apartament, a început să creioneze portretele  diabolicilor Zbeng şi Zbântui. Numele personajelor i-au venit spontan,  şi le-a păstrat datorită sonorităţii lor aparte. În 2011 a dat contur grafic celor două personaje, în 2012 şi-a deschis site-ul www.zbengui.com  şi a publicat primele (mez)aventuri ale celor două feline.  Va fi imediat reperată de descoperitorul de talente Octav Ungureanu şi publicată în fanzinul său Comics, pe coperta căruia va ajunge în 2013.
Restul este istorie.
Istorie… desenată,  Raluca publicând albumul Zbeng şi Zbântui  în primăvara acestui an,  pentru a-l prezenta la East Comic Con.
Cronica albumului, pe care orice bedefil care se respectă ar trebui să-l aibă în biblioteca personală, o puteţi citi pe blogul meu de pe platforma ziarului Adevărul: Zbeng şi Zbântui, copiii infernetului.

Raluca Dragomir este invitată de onoare la cea de-a 24-a ediţie a Salonului Internaţional al Benzii Desenate din România şi, în această calitate, a desenat  afişul manifestării.

Dodo Niţă 

În  continuare  vă prezint câteva exemple de artă pură, îndemnându-vă să accesați site-ul Ralucăi şi să vă procuraţi albumul Zbeng şi Zbântui, până nu se epuizează.

(c) Raluca Dragomir


(c) Raluca Dragomir


Niciun comentariu: