vineri, 27 septembrie 2013

La Mulţi Ani, doamna Livia Rusz!
De ziua dânsei (este născută pe 28 septembrie 1930 la Cluj), Marea Doamnă a Benzii Desenate Româneşti face un cadou neaşteptat şi original tuturor cititorilor săi din ţară : albumul Mişkati intervine, publicat pentru prima oară în româneşte.


Iniţial, Miskati kozbelep  a fost publicat  în Ungaria, în 1988,  fiind cea de-a doua  bandă desenată a doamnei Livia Rusz la care dânsa semna atât desenul cât şi scenariul. Albumul s-a vândut în Ungaria în  50,000 de exemplare!
După 25 de ani, la iniţiativa Arinei Stoenescu, directoarea unei mici dar active şi originale edituri suedezo-române, Pionier Press,   iată că banda desenată  apare şi în limba română,  în traducerea poetului şi prozatorului transilvănean  Gyorfi-Deak Gyorgy.
Albumul, tipărit - în Slovenia!-  în condiţii excepţionale (48 de pagini în întregime în culori, format A4)  povesteşte peripeţiile gemenilor  Mişu şi Kati  care, „enervaţi”de naivitatea Cenuşăresei,  vor să o  ajute  să-şi găsească mai repede prinţul.  Aşa încât ei vor călători în timp,  într-un regat dintr-un Ev Mediu imaginar, minunat desenat de Livia Rusz, al cărui rege  însă aminteşte  în mod straniu de dictatorul Nicolae Ceauşescu.
Albumul a fost prezentat  ieri în cadrul Târgului de carte de la Goteborg, Suedia,  la standul Institutului Cultural Român, iar în ţară va fi lansat între 25-27 octombrie,  la Salonul Internaţional al Benzii Desenate organizat la Muzeul de Artă din Constanţa.

Îi mulţumim doamnei Livia Rusz şi-i urăm, şi pe calea internetului,  un sincer şi călduros 
„La Mulţi Ani!”

Dodo Niţă

2 comentarii:

anuta spunea...

O veste minunata! Iata ca, dupa ce imi pierdusem speranta ca voi pune mana chiar si pe un exemplar vechi, in limba maghiara, aflu ca ne vom bucura in curand de albumul tradus. Si sa mai spuna unii ca nu exista minuni. :)
La multi ani, doamna Livia Rusz si va multumim pentru acest cadou! (Anuta)

Emin Mihalyffi spunea...

Ca nu e om sa nu fi scris o poezie, macar o data in viata lui...