duminică, 18 august 2013

Cu Haplea şi Frosa la iarbă verde





A fost sărbătoare mare în Românica noastră cea de toate zilele, Sfânta Maria. Şi ce face românul fără (prea mulţi) bani la astfel de ocazii? Merge la iarbă verde (doar Ion Băieşu mergea la iarbă albastră, dar asta e din alt film).
Talentatul Viorel Pîrligras nu pierde ocazia de satiriza (încă o dată) proastele obiceiuri ale concetăţenilor săi şi desenează un nou episod din năzbâtiile lui Haplea.

Chiar dacă personajele benzilor desenate  de Viorel sunt  mahalagii şi ţoape, lucrările sale nu se adresează unor astfel de cititori ci dimpotrivă, unora cu simţul umorului şi bun gust artistic. Pentru a percepe BD-urile sale la adevărata lor valoare, cititorii  trebuie să aibă un minim de cultură generală. De exemplu, ghiciţi ce tablou celebru parodiază el cu această scenă,  atât de tristă dar atât de adevărată?




Da, aţi ghicit, e vorba de Dejun în iarbă de Edouard Manet (1863).
Din păcate, în ziua de azi, nici chiar cei care vor să  creeze povestiri în imagini nu au o minimă cultură generală. Ei nu citesc nici măcar benzile desenate de confraţii lor, sau de înaintaşii lor, ce să mai vorbim de literatură sau de  vizita unor  muzee şi expoziţii ale unor mari artişti români sau străini. Trăim într-o lume a superficialităţii şi nesimţirii şi atunci nu mai sunt promovate în societatea noastră  calitatea şi valoarea ci tupeul şi minciuna, de la primii politicieni ai ţării şi până la ultimii falşi editori, librari şi aşa zişi promotori ai benzii desenate româneşti.
Aceste tare ale societăţii în care trăim, şi multe altele, vor face subiectul benzilor desenate de Viorel Pîrligras, vreme de un an şi jumătate.
Aşa că, virgulă, cea mai bună soluţie ca să nu pierdeţi vreun episod din întâmplările lui Haplea, ar fi să vă abonaţi la săptămânalul craiovean Indiscret la care, de altfel, Viorel P. lucrează ca secretar de redacţie.

Niciun comentariu: