miercuri, 24 iulie 2013

La Mulţi ani, Nemira!




Copertă desenată de Tudor Popa
Nemira este numele unui munte din partea centrală a Carpaţilor Orientali.
Nemira este însă şi numele unei edituri unice, înfiinţată şi condusă de Valentin Nicolau, în urmă cu exact 22 de ani.
Pasionaţii de SF o cunosc foarte bine, datorită inegalabilei sale colecţii de science-fiction şi fantasy.


Dar Nemira este apreciată  şi pentru colecţiile sale  de romane poliţiste (Rodica Ojog Braşoveanu, Raymond Chandler), erotice, dar şi o inedită- în spaţiul românesc -  colecţie de dramaturgie şi artă teatrală.
În total, aproximativ 2500 de titluri, tipărite în peste 20 de milioane de exemplare.
Cele mai noi colecţii ale sale, lansate anul trecut,  sunt Maeştrii anticipaţiei româneşti şi Colecţia de Povestiri Ştiinţifico-Fantastice – Anticipaţia, ale cărei coperţi sunt desenate de talentatul Tudor Popa
Dar editura Nemira publică şi benzi desenate. Toată lumea a citit aventurile lui Harap Alb, desenate de Andrei Moldovan, în paginile almanahului Anticipaţia 2013, dar ştiaţi că la această editură au fost editate şi două albume de benzi desenate?

În 1996 am lansat în cadrul Salonul BD de la Craiova excelentul album Diligenţa, din
seria aventurilor lui Lucky Luke, desenate de Morris pe scenariul lui Goscinny (în traducerea filozofului Dan Petrescu!).

Iar în 2010, la Targul de carte Gaudeamus, a fost lansat albumul Misiunea  Berthelot, România în primul război mondial desenat de un tânăr autor francez pe scenariul cunoscute jurnaliste Marcela Feraru. Voi reveni mai pe larg asupra acestei benzi desenate, dar până atunci albumul poate fi comandat pe situl editurii Nemira la preţul de doar 10 lei. 








În fine, mă mândresc cu o operaţiune specială realizată în colaborare cu  Nemira. În 1995 urma să apară  la această editură un roman inedit al marelui scriitor Jules Verne, Paris în secolul XX. Cum volumul fusese publicat în Franţa cu coperta şi ilustraţii desenate de celebrul autor de benzi desenate François Schuiten, iar acesta era invitat să participe la Salonul BD de la Braşov (organizat sub tema „Jules Verne în Carpaţi”) am mijlocit reproducerea a două dintre desenele lui Schuiten în în ediţia românească a romanului julesvernian. Iar romanul a fost lansat în cadrul Salonului, chiar în prezenţa graficianul F. Schuiten. 


În ultimii 23 de ani turbulenţi prin care a trecut ţara noastră, editura Nemira a reprezentat unul dintre rarele simboluri  ale civilizaţiei şi a fost o adevărată oază de stabilitate, în care visătorii pasionaţi de lectură au putut evada oricând! Mulţumim Nemira!




Dodo Niţă

Niciun comentariu: