duminică, 3 iulie 2022

Benzi desenate românești la Festivalul BD de la Leskovac, Serbia

 


În 2009, prin intermediul bedefilului sârb Dragan  Predic,  banda desenată românească a fost prezentată pentru  prima oară la "Întâlnirea tinerilor autori BD  din Balcani" - cum s-ar traduce motamo titlul celui mai longeviv festival BD din țările fostei Yugoslavii. Atunci a fost montată o expoziție   retrospectivă  a BD românești la muzeul de istorie din localitate și au fost prezenți autorii A. Ciubotariu, Petrișor Duțu și Dodo Niță.


După aceea, Leskovac a devenit un fel de "Mecca" al bedeiștilor români: rând pe rând, în fiecare an,  au venit la Leskovac autori BD din Craiova, București, Timișoara, Cluj, Brașov,   etc.

Anul acesta a fost prezența românească cea mai  consistentă. 

Directorul Festivalulului  de Benzi Desenate Istorice de la Brașov, dl. Nicolae  Pepene,  a prezentat o expoziție cu planșele  copiilor participanți la concursul organizat la Brașov și   a semnat și un protocol de colaborare între cele două manifestări BD, cele mai importante din țările lor.






De la Iași au venit o parte din membrii  clubului BD animat de Olivier Noel,  de la lectoratul de limba franceză  din cadrul Universității din Iași:  Bianca Ciocoiu, Adelina Gabriela și  Ștefan Moșneagu . Ei și-au prezentat  activitatea  susținută  de promovare a  BD românești și franțuzești. 





De la Timișoara au venit arhitectul, editorul și autorul Mirel Dragomir, împreună cu desenatorii Dan Ianoș și Victor Drujiniu.  De la Năvodari a sosit artistul sportiv Daniel Eduart Buruiană, iar Remus Brezeanu a venit de cel mai departe, de la Berlin. 







Niciun comentariu: