duminică, 19 februarie 2017

Wolinski - "Dragoste cu năbădăi"



Georges Wolinski a fost unul dintre cei mai libertini, dezinhibaţi, provocatori şi, de aceea, cei mai apreciaţi caricaturişti francezi.
 Imaginea a început să şi-o construiască încă din anii 60, când a debutat cu caricaturi pe măsură în paginile revistei Hara Kiri, al cărui subtitlu,  „Journal bete et mechant”, spune totul despre conţinutul său.
 
 
Wolinski - autoportret cu Maryse
Aşa cum am scris în articolul meu din Adevărul, Wolinski a fost asasinat cu sânge rece de terorişti fundamentalişti islamici.
 
Foto: dl. Adrian Cioroianu
A lăsat în urma sa  o operă grafică nemuritoare, a cărei dimensiune e dată de lista de mai jos:



După moartea sa, Maryse, soţia artistului, a adunat o parte dintre desenele sale în albumul Fou d`Amour, publicat în februarie 2016.
 Acest album a fost tradus în româneşte de Tudorel Urian şi publicat de editura All, după încă un an.
 

Dragoste cu năbădăi reuneşte caricaturi şi scurte benzi desenate (1-2 pagini) desenate de Wolinski. Subiectul albumului îl constituie, ca multe dintre alte cărţi ale lui Wolinski,  eternul feminin şi mai ales relaţiile... năbădăioase dintre bărbat şi femeie.

Interesant este faptul că, de mai multe multe ori,  apar ca personaje chiar Georges şi Maryse.

Practicând un desen minimalist, Wolinski are un exarcebat simţ de observaţie şi, lipsit de inhibiţie, el  scrie/desenează adevărul gol-goluţ... Şi nu numai adevărul, ci şi personajele, pe care le aşează  în posturi dintre cele mai diverse.


Aproape mi-a fost greu să găsesc nişte desene în care personajele să nu fie dezbrăcate... de moravuri.

Albumul Dragoste cu năbădăi este o carte surprinzătoare în peisajul editorial românesc, prin  tonul său decontractat şi libertin şi,  în ciuda aparentei lipse de moravuri, cititorul va extrage cu siguranţă o morală la sfârşitul lecturii.

Inutil să mai spun că volumul se adresează doar bărbaţilor şi femeilor cu drept de vot şi, care, eventual, se pot delecta împreună cu  amuzantele poveşti desenate de Wolinski, acest libertin filozof al vieţii. 


Niciun comentariu: