miercuri, 16 martie 2016

Clasicii literaturii în benzi desenate (editura Litera şi ziarul Libertatea)





În cursul anului  2010 editura franceză Glenat, cu sprijinul UNESCO, a publicat  această  colecţie  grandioasă « Les incontournables de la littérature en BD » cu care propunea tinerilor cititori – la un preţ foarte abordabil - să redescopere marii clasici ai literaturii mondiale prin intermediul benzilor desenate. 
 
Au apărut în total 30 de albume, desenate,  în general,  de tineri desenatori care au adaptat romanele scriitorilor Robert Louis Stevenson, Jules Verne, Daniel Defoe, Victor Hugo, Rudyard Kipling, Arthur Conan Doyle, Homer, Theophile Gautier, Charles Dickens, James Fenimore Cooper, Leon Tolstoi, Alphonse Daudet, Emile Zola, Henryk Sienkiewicz, Cervantes, Yves Theriault, Stendhal şi Gustave Flaubert. 

Începând de astăzi, ziarul Libertatea şi editura Litera lansează colecţia de albume BD  “Clasicii literaturii în benzi desenate”.
Primele patru titluri vor fi:
- Robinson Crusoe – 16 martie 2016
- Comoara din insulă – 23 martie 2016
- Ocolul Pământului în optzeci de zile – 30 martie 2016
- Cartea Junglei – 6 aprilie 2016
Preţul volumului, care e tipărit în aceleaşi condiţii ca în Franţa, full color şi cu coperţi cartonate este de 20 de lei.

Editorii români au ales să înceapă colecţia cu albumul Robinson Crusoe, desenat de Jean-Christophe Vergne, după un scenariu de Christophe Lemoine, care adaptează, bineînţeles, romanul lui Daniel Defoe.
Să sperăm că  entuziasmul cititorilor va fi suficient de mare pentru ca editorii să ducă până la capăt proiectul colecţiei de 30 de albume.



Ca bedefil francofil, recomand călduros această colecţie de albume cititorilor de toate vârstele de la noi. Ani de zile am aşteptat să  fie traduse în româneşte măcar unele dintre sutele de mii de albume franţuzeşti apărute vreme de o sută de ani şi iată că acum, după colecţia Tintin şi Rahan, putem să  aşezăm în biblioteca noastră şi colecţia de « Clasici ai literaturii în benzi desenate ».



3 comentarii:

Anonim spunea...

Asta da veste buna! Sper sa reuseasca sa editeze colectia completa. Un ritm de un album pe saptamana este un adevarat regal.
Bogdan P.

dei@ spunea...

Au aparut numai vreo 3.
Asa e??? :(((
Restul???

Dodo Niţă spunea...

Au aparut patru titluri, asa cum e scris si in articol. PWntru restul trebuie intrebati cei de la editura Litera.