joi, 18 februarie 2016

Nemuritorul PIF


by Francois Corteggiani (c) L`Humanite
Pe interesantul site lapunkt.ro putem citi zilele acestea nu unul,  ci două articole semnate de Ioan Stanomir,  despre super-eroul copilăriei noastre, Pif:

 - “Pif”, la aniversară,  - în care trece în revistă câteva dintre cele mai îndrăgite personaje din paginile revistei Pif Gadget: Corto Maltese, Dr. Justice, Le Furet, Rahan, Gai-Luron, Arthur le fantome;
  
- Pif contra Crapulax, despre Lex Luthor al aventurilor desenate ale lui Pif şi  Hercule – Krapulax.

 Ioan Stanomir este unul dintre cei mai cunoscuţi eseişti de la noi  care, cu talent şi pasiune, s-au aplecat  asupra artei benzii desenate, alături de Ion Manolescu,  Adrian Cioroianu, Angelo Mitchievici,  Mircea Mihăieş, Mati Botezatu şi mai nou Lia Faur,  şi vă recomand călduros volumul său de eseuri Camera obscură – vis, imaginaţie  şi benzi desenate (Editura Cartea Românească; 2014).

Concurs:
cine ne spune numele autorului care l-a inventat pe Krapulax şi  cum  a fost compus acest nume, primeşte o revistă Spirou cadou (ca de obicei, enciclopedia ambulantă  Mircea Arapu nu are voie  să participe, pentru că domnia sa ar câştiga invariabil).  


 Notă. 
Această postare este ilustrată cu cel de-al 1300-lea strip cu aventurile lui Pif, apărut în ziarul francez L`Humanité, în care autorul, François Corteggiani, îl reînvie vreme de 24 de ore pe Nestor, în semn de omagiu adus creatorului acestuia Henri Crespi.
Mai multe despre subiect găsiţi pe site-ul lui Mircea Arapu  (aici) de unde, de altfel, a fost preluat stripul (cu mulţumiri).

Niciun comentariu: