duminică, 6 septembrie 2015

Valentin Tănase, La Mulţi Ani!



 
Valentin Tănase, 2015 - foto Jacques Gallien
Aşa cum sunt convins că ştiu toţi cititorii acestui blog, dar şi mii de alţi fani ai artistului, Valentin Tănase a revoluţionat banda desenată în deceniul 9 al secolului trecut. Grafismul său suprarealist, lucrările sale istorice şi SF bien documentate,  au  marcat copilăria la o întreagă generaţie de mici cititori de benzi desenate.
  După 1990 producţia sa de benzi desenate aparent s-a diminuat, concomitent cu apariţia pe piaţa editorială a mii de cărţi cu coperţi desenate de Valentin Tănase. Cred că nu există o bibliotecă personală în România care să nu aibă măcar un volum ilustrat de Valentin Tănase. Eu, unul, am cel puţin 200 de astfel de volume.
Lumea rafinată a colecţionarilor de artă îl cunoaşte pe artist drept unul dintre cei mai apreciaţi pictori contemporani. În fine, bucureştenii  văd  în fiecare zi şi apreciază sculpturile sale monumentale,  amplasate în locaţiiimportante din Capitală.
Dar ce s-a întâmplat cu desenatorul BD Valentin Tănase?



Ei bine, el a continuat să deseneze,  dar pentru străinătate.
Aşa cum povesteam altădată (aici),  în anul 1993 Valentin Tănase a făcut parte din delegaţia de 6 autori români prezenţi la prima expoziţie BD românească din străinătate, expoziţie organizată de subsemnatul  la Salonul Internaţional al Benzii Desenate de la Charleroi, în Belgia.
Acolo artistul  a făcut cunoştinţă cu Jacques Gallien, redactorul şef al revistei Clubului Belgian al colecţionarilor de automobile Morgan. Cei doi s-au împrietenit, Valentin a desenat pe loc un desen tematic şi aşa a început o aproape incredibilă relaţie prietenească editor/autor, care continuă şi în prezent (relaţie bazată nu doar pe seriozitate şi profesionalism, ci mai ales pe calitătile morale deosebite ale celor două personalităţi).
Primul desen "Morgan" al artistului Valentin Tănase

Trimestrial,  în revista clubului Morgan din Belgia apar desene şi benzi desenate de Valentin Tănase, apreciate de membrii clubului belgian dar şi de membrii altor cluburi de morganişti din diverse ţări (Anglia, Franţa, Canada).
La un moment dat s-au strâns atât de multe lucrări, încât editorii cluburilor din Belgia şi Canada au cules  pe cele mai expresive între coperţile a 4 albume.
Exclusiv pentru cititorii blogului nostru vi le prezentăm în continuare.


Primul album  cu desene de Valentin Tănase a fost editat de revista The Blurb, a clubului Morgan din Canada, în anul 2000.


Al doilea album, şi următoarele, vor fi editate de clubul belgian al morganiştilor, după cum urmează:

-         La Morgan dans tous ses etats, în anul 2000
-         Valentin Tanase – illustrations et planches BD, în anul 2009
-         Morgan de moi, petits delires graphiques entre quat`z`yeux... , în anul 2013

Aceste albume confirmă şi întăresc poziţia lui Valentin Tănase de autor reprezentativ al benzii desenate româneşti, din anul 1980 şi până astăzi. 




Cei interesaţi de aceste albume, pot să ne scrie pe adresa de contact a blogului.
Astăzi artistul Valentin Tănase aniversează frumoasa vârstă de 61 de ani. Alături de cititorii noştri (şi-n mod sigur şi ai săi) îi transmitem cele mai sincere urări de bine, sănătate şi multe bucurii, alături de familia şi prietenii săi.

La mulţi ani, domnule Valentin Tănase!

Un comentariu:

Costel BD spunea...

Sa ne traiesti Maestre.
La multi ani cu sanatate!