vineri, 11 septembrie 2015

Ştima Apelor în prozinul Comics nr 28




A apărut noul număr al prozinului  Comics. Salut şi pe această cale extraordinara muncă şi obstinaţie a lui Octav  Ungureanu care, iată,  de mai bine de trei ani lucrează pro bono pentru propăşirea bedelei româneşti (asta ca să parodiez  un clasic optzecist în viaţă) şi face acest lucru mai bine decât instituţii culturale de stat, precum ICR şi AFCN care, de fapt, sub pretextul promovării BD-ului românesc  nu fac altceva decât să bage bani cu ghiotura – miliarde de lei, aşa cum aţi citit deja pe acest blog - în buzunarele unor escroci şi impostori precum Jumătatea Plină şi Muzeul Ciubotaru (în aplauzele sfertodoctului  Răţoiu). 


În mod concret, Octav Ungureanu a oferit o şansă extraordinară,  unei întregi generaţii de tineri autori de benzi desenate,  să-şi publice lucrările, de multe ori pentru prima dată. În plus, datorită faptului că prozinul poate fi citit gratuit,  on-line, face accesibilitatea sa nelimitată.
Felicitări,  Octav Ungureanu, şi să sperăm că nu vei obosi prea curând.

Acest număr este unul cu totul special, datorită faptului că publică prima parte din banda desenată on-line Ştima Apelor (nu, această lucrare nu este un webcomics).
Încă de la primele sale episoade am realizat că această operă grafică este, din punctul meu de vedere, cea mai frumoasă bandă desenată apărută în acest an, fiind rezultatul unei strânse colaborări între două talentate tinere autoare, Anna Benczedi (desene) şi Maria Surducan (scenariu).
Felicitări autoarelor clujence şi le doresc să-şi găsească un editor care să le plătească pentru munca lor extraordinară  şi să ne bucure pe noi, cititorii, cu un nou album  obiect de artă precum Prâslea cel Voinic şi Merele de Aur de la editura Vellant.

Prin simetrie, alături de  cele două autoare, găsim în prozinul lui Octav, şi numele a doi autori băieţi, Radu Stoican şi Octavian Curosu, amândoi abordând grafisme originale, foarte diferite. 

În concluzie, prozinul Comics constituie în prezent cel mai bun mijloc de promovare al noilor autori români de Bd.













3 comentarii:

Alin Răuțoiu spunea...

Totuși, după cum se poate vedea, autoarele identifică banda drept un webcomic https://www.facebook.com/mereledeaurBD?fref=ts .

Dodo Niţă spunea...

Personal consider ca fac aceasi greseala pe care o face Ciubotariu cand numeste mini albumele (simpatice de altfel, le-am cumparat pe toate) de la Casa Radio "romane grafice".Pana la urma nici nu are vreo importanta, cata vreme "Stima Apelor" ramane cea mai frumoasa BD pe care am citit-o anul acesta.

Alin Răuțoiu spunea...

Romanul grafic presupune o anumită structură și o anumită încărcătură narativă.

Un webcomic, în schimb, este o bandă desenată pe web. Diversitatea de abordări tematice, structurale, de mijloace, de periodicitate este prea mare pentru a crea taxonomii atât de fixe.