luni, 21 iulie 2014

Roland Francart – omul instituţie



 
Desen de Vali Ivan
Belgianul Roland Francart a înfiinţat asociaţia CRIABD (Centrul religios de informare şi analiză a benzii desenate) în 1985, cu scopul promovării benzii desenate cu caracter creştin precum  şi a benzii desenate cu înalte valori morale.

Interesat să public benzi desenate creştine în România,  am intrat în contact epistolar cu dânsul, la începutul anilor 90. Mi-a trimis revista asociaţiei de atunci, Coccinelle, şi diverse benzi desenate cu  mesaj biblic.
Astfel, cunoscându-l pe Călin Stoicănescu din Timişoara drept un ortodox practicant, i-am propus să deseneze o bandă desenată creştină, pe care i-am publicat-o cu ocazia Paştelui 1992 în ziarul Azi – pe o pagină întreagă! Era prima BD creştină din România!
Voi ţine legătura cu Roland  Francart şi-i voi propune să publice în Belgia pildele biblice desenate de Călin Stoicănescu. Aşa au apărut în franceză, trei albume intitulate Histoires de Jesus. Alte povestiri ale sale vor apare, în limba flamandă,  în buletinul Gabriel.


În 1997 Roland Francart va veni în România pentru prima oară, ca invitat de onoare al Salonului BD de la Braşov. De atunci şi până astăzi a venit aproape în fiecare an, participând la Saloanele BD de la Craiova, Constanţa, Oradea, Sibiu şi Caracal (la o ediţie consacrată BD creştine).
Desene de Viorel Pîrligras
 
Desene de Viorel Pîrligras



Cititorii atenţi vor observa un desen dedicaţie de Radu Marian

La rândul său, Roland Francart şi asociaţia CRIABD vor organiza participarea a mai mulţi autori BD români la diverse festivaluri internaţionale de BD din Franţa, Belgia sau Luxembourg: Călin Stoicănescu, Radu Marian, Valentin Tănase, Mircea Arapu, Vali Ivan, A. Ciubotariu. 
Astfel, lucrările lui Valentin Tănase vor fi expuse în catedrala din Angouleme, iar cele ale lui Călin Stoicănescu în bazilica Koekelberg din Bruxelles. 
Expo Valentin Tănase la catedrala din Angouleme, 2004 (foto D.N.)
Autorii BD români invitaţi la cină de episcopul de Angouleme, Monseniorul Claude Dagens, membru al Academiei Franceze (în picioare, în centrul fotografiei) - foto D.N.


Aşa cum s-a văzut, Viorel Pîrligras este un alt autor român publicat în infzinul Gabriel.
Practic, Roland Francart şi asociaţia CRIABD, cu un buget de 10,000 de ori mai mic decât cel al unor instituţii de stat precum ICR sau AFCN,  au făcut mai mult pentru promovarea adevăraţilor autori  BD români decât ambele instituţii nominalizate  la un loc.
Iar colaborarea continuă... Orice autor român care doreşte să publice BD cu mesaj biblic, este binevenit în paginile buletinului Gabriel.
Mulţumim,  Roland Francart !

Notă.
Mai multe despre Roland Francart puteţi afla din interviul pe care i l-a luat,  în mai 2014, Ion Lucian Ciucu, pentru emisiunea "Universul credinţei"  de pe TVR 1 (între minutele 32-42, ale emisiunii): aici


Recunoaşteţi această biserică celebră din Iaşi? A fost desenată de Emmanuel Lepage , invitat de onoare la Salonul BD de la Iaşi, în 2009
 
Articol despre BD creştină din Ungaria

Niciun comentariu: