miercuri, 13 noiembrie 2013

PARTIDUL BENZILOR DESENATE prezintă:




OMU'  PLOII

Vineri 8 Noiembrie.
Într-un articol anterior, pe care probabil nu l-a citit nimeni, remarcam o "adaptare aproximativă de Adrian Barbu după o snoava populară adaptată aproximativ de Anton Pann". Era vorba atunci de excelenta bandă desenată intitulată "Omu'  Ploii". Este vorba acum de creatorul acestei mici bijuterii grafice.


Astă vară, când am scris articolul despre care pomeneam, nu ştiam nimic despre Adrian Barbu. Mea culpa !
 Nu va lăsați înșelați de textul cam lung pe care l-am citat.La Adrian Barbu nimic nu este aproximativ.Cu un an înainte, a renunțat la un post sigur de cadru universitar, de ce credeți ? Pentru a se ocupa de benzi desenate.Situația este complicată in România, dacă vorbim de această artă.La 38 de ani, cu doi copii minori, sa începi să trăiești din desen...Hmmm... Pare o nebunie. Si totuși nu. Un contract încheiat cu o editură australiana !!!, pare sa rezolve situația. Desenatorul nostru domiciliat în Cluj, am uitat sa va precizez acest amănunt, primește un scenariu.In el este vorba despre participarea Australiei în cel de al doilea război mondial...
Cum sa realizezi o "bandă desenată de război, documentare si opțiuni de reprezentare". Aceasta a fost tema zilei cu numărul doi a Salonului European de Bandă Desenată, Workshop susţinut chiar de Adrian Barbu. Locaţia este alta. Am mutat tranșeele în zona Piata Amzei Nr.1, acolo unde funcţionează pe timpul desfăşurării evenimentului librăria Jumătatea Plină.Asistenţa, din păcate puţin numeroasă, este formată in general din desenatori. Mă simt stingher, eu, doar un umil fan şi colecţionar bd.
" - Nu ştiti cât de greu este să desenezi realist". Frază prin care Adrian Barbu deschide ostilităţile. "Pare logic" , îmi spun, gândindu-mă la OMU'PLOII.


Era  vorba despre cu totul altceva. Desenatorul nostru se descurcă foarte bine atât în cheia comică  cât şi în cea realistă. Dacă nu credeţi, intraţi pe blogul lui şi veţi descoperi câteva planşe din cartea australiană...Aceasta a fost tipărită spre a servi drept material didactic în şcolile australiene. Da, da. Aţi citit bine. O bandă desenată cu format asemănător bd-urilor franco-belgiene, mai puţin coperta, care în cazul de faţă nu este cartonată, după care se studiază istoria celui de al doilea război mondial din viziunea Australiei. Aici era dificultatea, declarată în deschiderea alocuţiunii de către autor. Editorul din ţara cangurilor a impus respectarea cu exactitate a situaţiilor, locaţiilor, fizionomiei personajelor. Adrian Barbu încearcă cu elocvența şi nu în puţine momente cu umor să ne demonstreze, ajutat şi de un proiector pe care se succedau fotografii de acum şaptezeci și mai bine de ani precum si desenele create pe baza acestora, munca depusă pentru respectarea adevărului istoric. Găsirea amintirilor fotografice de acum trei sferturi de secol, pentru perfecta veridicitate a albumului, a necesitat alte ore petrecute în faţa calculatorului conectat la internet... Material didactic sub formă de benzi desenate...Mda...Adică bd-ul recunoscut ca,...ca ce?!?...Ca orice altceva. Imi amintesc de volumele cu Istoria Franţei editate de Larousse… Noi pe unde suntem? Nicăieri. Dacă privesc din această ipostază, iar am impresia că planeta BD se scufundă.
In partea a doua Adrian Barbu ne-a prezentat noul proiect la care lucrează. Pentru Hooligans Comics, desenatorul român va participa la realizarea unei lucrări care se pare ca va purta titlul de FARO, acţiunea acesteia centrandu-se in jurul lui Abraham Lincoln.
Pe scurt, cam aşa au stat lucrurile în a doua zi a salonului. Niciun mort, niciun rănit !

Sâmbătă 9 Noiembrie 2013.
In cea de a treia zi de sărbătoare bedefilă, am revenit la Victoria Art Center. Locul vernisajului.
Personajul principal acelaşi neobosit Adrian Barbu, care a vorbit despre publicarea de bandă desenată în afara ţării. Evident, discuţia se lega cel puţin indirect de seara precedentă. Autorul a povestit experienţa trăită pe teritoriul nord-american, modul diferit de a abordare al editurilor de benzi desenate (comics) din Statele Unite, faţă de cele europene. Adrian Barbu a făcut referire la unul din creatorii români care au reuşit să se impună dincolo de ocean, Sandu Florea.
Si în această zi participanţi puţini,  în majoritate desenatori.
Atât despre aceste două zile de salon.
Va urma.
                    

Acelaşi
Captain Romania



P.S. După ce totul s-a terminat, luminile s-au stins, obloanele au fost coborâte, noi nu am depus armele.Am petrecut până în miez de noapte (de fapt două nopţi), la un pahar de vorbă cu Adrian Barbu. Am discutat despre benzi desenate si m-am simţit foarte bine, sper că şi el. In 2014 Adrian va împlini 50 de ani. Se consideră ajuns la jumătatea vieţii şi este pregătit să o ia de la început. Ii doresc să reuşească.



Nu uitaţi de spionul care dă târcoale.

IN SCURT TIMP VOM FACE UN ANUNT FOARTE IMPORTANT PENTRU TARA

2 comentarii:

Costel BD spunea...

Mult succes in continuare Adrian!

anuta spunea...

Sa inteleg ca nu se inghesuie lumea la Salonul European? Daca era alta conjunctura mi-ar fi placut sa-l ascult pe Adi Barbu vorbind despre razboaie si banda desenata. De fapt, cu talentul sau de povestitor, ar fascina publicul vorbind despre orice alt subiect. Noroc ca-l avem langa noi, in Cluj-Napoca, la Clubul Comics Cluj unde face atatea lucruri minunate impreuna cu ceilalti membri si unde ne poate impartasi experienta sa de desenator.