joi, 14 martie 2013

Ion Manolescu în revista Casemate





În revista  Casemate nr. 51/septembrie 2012, la rubrica Journorama BD, un fel de revistă  a presei, este comentat articolul Pif, un erou capitalist, apărut în cotidianul Liberation din data de 24 iunie 2012:



„In timp ce puştii francezi nu au înţeles niciodată de ce Pif era considerat o „javră” comunistă, copiii români au perceput întotdeauna revista Pif Gadget ca pe o fereastră deschisă spre Occident, pentru că ea era distribuită în versiunea originală, în ţara lui Ceauşescu. Expoziţia Pif în Romania – un erou al epocii de aur, tocmai s-a deschis la Bucureşti,  ca un semn de nostalgie după  tinereţea francofonă. Ion Manolescu, profesor de literatură la Universitatea din capitala României afirmă: Cei care nu au  simţit  niciodată  mirosul occidental al revistelor Pif, nu pot să înţeleagă valoarea afectivă şi educativă pe care aceste publicaţii le-au avut în România socialistă a anilor 60-80”
Şi zbang, una în nasul tuturor aceşti buni francezi care, multă vreme, chiar au crezut că revista comunistă Pif  le împingea progenitura pe calea fatală a totalitarismului roşu.”




Niciun comentariu: