marți, 31 decembrie 2019

Puiu Manu vă urează "La Mulţi Ani!"



Împreună cu colindătorii mei, vă urez un an cu mult succes în tot ce întreprindeţi, sănătate, prieteni buni, linişte în familie şi un călduros 
LA MULŢI ANI !

Cu drag,  PUIU MANU

 

luni, 30 decembrie 2019

Clepsidra cu minutare - un album omagial dedicat celebrului caricaturist Gabriel Bratu

de CORNELIU STOICA 




"Cu două zile înainte de Crăciun, am primit de la Craiova, de la scriitorul, istoricul și criticul de benzi desenate Dodo Niță un splendid album, „Clepsidra cu minutare”, consacrat omagierii celebrului caricaturist și om de cultură al Olteniei Gabriel Bratu, care la 5 noiembrie 2019 a împlinit venerabila vârstă de 85 de ani. Volumul a apărut la Editura Napoca Star Cluj prin grija a nu mai puțin celebrului scriitor, dramaturg și jurnalist Cornel Udrea, autor a peste 130 de cărți (poezie, proză, teatru, eseuri, monografii ale unor personalități).

duminică, 29 decembrie 2019

Ion D. Sîrbu la centenar!



Anul acesta la Craiova (şi nu numai) a fost sărbătorit centenarul naşterii scriitorului Ion Dezideriu  Sîrbu (şi s-au comemorat 30 de ani de la dispariţia sa – ghinionist, scriitorul cu cea mai vastă operă de sertar de la noi s-a retras din viaţă pe 17 septembrie 1989, nu doar cu 3 luni înainte de căderera comunismului,  dar şi cu două ore înainte de premiera spectacolului său Arca Bunei Speranţe).

Cititor şi fan al său încă din anii 80, am avut bucuria să particip - în luna iunie - la  (o parte din) lucrările colocviului naţional  Centenar „Ion  D. Sîrbu” şi să asist la premiera spectacolului  Adio,  Europa!
Cu această ocazie,  biblioteca mea s-a completat cu câteva noi titluri din bibliografia celebrului scriitor.

joi, 26 decembrie 2019

Albin Stănescu ilustrează basmele fraților Grimm


De Crăciun, maestrul Albin Stănescu  oferă cadou fanilor săi aceste minunate ilustraţii la unele dintre basmele fraților Grimm. Ele au fost desenate în anul 2007, „folosind o  tehnică personală în peniță,  perfecţionată în ani de muncă, bineînțeles cu influenţe din istoria artei, aş putea aminti de Gustave Doré”, după cum afirmă chiar artistul. 
Bucurați-vă privirea! La mulţi ani!

Documentarele artelor grafice & benzii desenate româneşti

Interviuri documentare în domeniile romanului grafic, benzii desenate, animației, caricaturii, ilustrației de carte, graficii de afiș și revistă



Nu am fi vrut să încheiem acest an fără menţionarea unui  eveniment esenţial din viaţa  benzii desenate româneşti, şi anume  proiectul platformei on-line  modernism.ro  (manager Cosmin Năsui) de a prezenta câţiva dintre autorii de benzi desenate româneşti activi pe mica scenă a benzii desenate româneşti.
Interviurile au fost filmate în timpul Salonului European de bandă desenată Bucureşti 2010, a Festivalului de benzi desenate istorice Braşov 2018 şi la Salonul Cărţii de la Paris - 2018. 

Îl felicităm  şi îi mulţumim  şi pe această cale iniţiatorului proiectului, domnul Cosmin Năsui, care ne-a asigurat că va continua seria de dialoguri şi cu alţi autori BD de la noi.
Toate aceste interviuri pot fi urmărite aici: https://www.modernism.ro/category/arte-grafice-bd/

Mai multe informaţii despre proiect puteţi citi în continuare:

luni, 23 decembrie 2019

Colocviul „Romania francofonă” Craiova 2019 - fotoreportaj


Sâmbătă, 23 noiembrie a avut loc la sediul Asociaţiei ACF cea de-a patra ediţie a colocviului internaţional „Romania francofonă”.
Invitaţii de marcă ai acestei  ediţii au fost Denis Taurel, distins istratolog, membru de vază al asociaţiei "Prietenii lui Panait Istrati " şi Yves Rousselet, cunoscut fotograf parizian.

joi, 19 decembrie 2019

Istorii din 89 - lansarea primul album BD despre evenimentele din decembrie 1989

Comunicat de presă



"PRIMUL album de benzi desenate despre decembrie 1989 publicat în România, cel mai MARE ALBUM COLECTIV de benzi desenate (39 de autori) și cel mai VOLUMINOS (212 pagini de benzi desenate). Totul sub egida Muzeul Județean de Istorie Brașov.  

miercuri, 18 decembrie 2019

Asterix şi Obelix, 60 de ani! - expoziţie la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Comunicat de presă



„Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” invită publicul pasionat de benzi desenate la Expoziția dedicată cunoscutelor personaje Asterix și Obelix. Expoziția poate fi vizitată în Galeria de Artă Aman și este organizată în contextul marcării a șaizeci de ani (29 octombrie 1959) de la prima apariție a celor două personaje într-o revistă dedicată copiilor.


Plasate într-un context istoric determinat, aventurile lui Asterix și Obelix se adresează publicului de toate vârstele și surprind prin energia debordantă, precum și prin aventurile comice și satirice la care cele două personaje iau parte. Asterix și Obelix este cea mai îndrăgită serie de benzi desenate din Franța și, de asemenea, cea mai populară serie europeană de profil la nivel mondial: cele 38 de albume realizate au fost traduse în 111 limbi și dialecte, pentru un total de peste 380 milioane de exemplare tipărite.

În urma succesului de care s-au bucurat, aventurile lui Asterix și Obelix au fost adaptate sub forma desenelor animate, respectiv filmelor artistice. Totodată, acestea au inspirat și sute de jucării, figurine, timbre, jocuri și diferite alte obiecte pentru copii. 

Despre seria de benzi desenate Asterix și Obelix s-au scris sute de studii critice, semnate de critici literari și de artă, sociologici, istorici, arheologi, profesori universitari, doctoranzi sau pur și simplu oameni pasionați de benzi desenate. Unele dintre acestea au apărut sub formă de volum, iar altele în numere speciale ale unor reviste de largă circulație din Franța și Belgia. 

Toate obiectele etalate în cadrul expoziției fac parte din colecția cunoscutului autor și critic de benzi desenate Dodo Niţă".

marți, 17 decembrie 2019

Expoziţia « Die Digedags » - fotoreportaj de Florin Nichita



Dig, Dag şi Digedag sunt trei simpatici eroi de bandă desenată, imaginaţi în 1955 de scriitorul german Hannes Hagen (1925-2014). Aventurile lor au apărut în paginile revistei est-germane de benzi desenate Mosaik, între 1955-1975 când...

luni, 16 decembrie 2019

MIES, un arhitect vizionar – expoziție de benzi desenate


Fotoreportaj de Gențiana Dumitrașcu





“ Între 22 noiembrie și 12 decembrie 2019 la Modul Cărturești, Sala de expoziții UAUIM,  a fost prezentată  o expoziție specială, care a făcut  cunoscută publicului român figura unuia dintre arhitecții reprezentativi ai secolului al XX-lea, Mies van der Rohe, văzut într-o perspectivă inedită, prin ochii ilustratorului Agustín Ferrer Casas. Ilustratorul, arh. Agustín Ferrer Casas, a fost prezent la vernisaj și a vorbit, alături de arh. Cristina Ginara și Alex Radu (curator), despre geneza albumului  „Mies Van der Rohe. O biografie in benzi desenate”, publicat la Grafito Editorial (Spania).

duminică, 15 decembrie 2019

Gabriel Bratu - 85: “Clepsidra cu minutare”



În noiembrie trecut,  Gabriel Bratu, maestrul caricaturii româneşti, a aniversat frumoasa vârstă de 85 de ani. Cu această ocazie, prietenul său (şi tovarăşul de omor, pardon, umor, Cornel Udrea de la Cluj) a avut năstruşnica idee să reunească 85 de caricaturişti, umorişti, epigramişti,  ziarişti şi alţi... işti care să-l omagieze, cum ştiu ei mai bine, cu desene şi... cuvinte.

E o plăcere  - pentru ochi şi suflet - să răsfoieşti acest frumos album, care se deschide cu un portret al maestrului,  desenat de Marian Avramescu şi se închide cu un alt portret, pictat de Valentin Chibrit.

luni, 25 noiembrie 2019

BD best sellers: Topul vânzărilor Gaudeamus 2019


Conform cifrelor comunicate doamnei Aurei Marinescu de la news.ro de unele edituri participante la Târgul de carte Gaudeamus, cele mai bine vândute  albume de benzi desenate  la ediţia din acest al târgului de carte au fost:

joi, 21 noiembrie 2019

Editura PAVCON publică romanul grafic "Ora 12"



"Romanul grafic "Ora 12" aduce cu bucurie pe piaţa pasionaţilor de bandă desenată şi poveşti viu colorate, un suflu proaspăt şi o mână plină de talent!

miercuri, 20 noiembrie 2019

Editura Humanitas -noutăți BD la Gaudeamus 2019


După Jurnalul Annei Frank în benzi desenate, apărut anul trecut, iată că editura Humanitas revine cu un nou album BD:  Darwin. Expediția pe Beagle, scenariu Fabien Grolleau, desene Jeremie Royer.

luni, 18 noiembrie 2019

Editura Casa Radio - noutăți la Gaudeamus 2019


Editura de stat  Casa Radio revine pe mica scenă a BD-ului românesc după o perioadă de absență, cu trei titluri.
Noutatea absolută este Povestea porcului, desenată de Xenia Pamfil.

duminică, 17 noiembrie 2019

România Francofonă 2019 - colocviu internațional la Craiova


Sâmbătă, 23 noiembrie 2019,  va avea loc la sediul asociației ACF, din  strada Romain Rolland nr. 7,  Craiova,  cea de-a 4-a ediție a Colocviului Internațional "România Francofonă - interferențe culturale franco-românești".
Programul detaliat îl găsiți aici:

Editura ART - noutăți BD la Gaudeamus 2019


Evident, editura Art a devenit cel mai important editor de benzi desenate din România. Catalogul lor este eclectic, cuprinzând excepționala serie "Asterix și Obelix ", integralele americane Peanuts și Garfield,  dar și titluri obscure.

Clubul Temerarilor - toate secretele celebrei colecții în sfârșit dezvăluite!



Între 1966-1970, sute de mii de copii şi adolescenţi - printre care ştiu că vă număraţi şi mulţi dintre dvs  - au trăit fervoarea colecţiei „Clubul Temerarilor”. Dar ştiaţi cine a înfiinţat această colecţie şi de ce a făcut-o? 

sâmbătă, 16 noiembrie 2019

Editura Cartea Copiilor - Noutăți BD la Gaudeamus 2019



De mulți ani Târgul de Carte Gaudeamus a  ajuns locul (și momentul) când se anunță noutățile BD ale toamnei.  În perioada următoare le vom trece împreună în revistă.
Și începem cu mica dar dinamica (și cu un catalog original) editură Cartea Copiilor.

marți, 5 noiembrie 2019

Cartea de Artă: „Monografia Gabriel Bratu”, un articol de Corneliu Stoica



desen de Ştefan Popa -Popa`s

Astăzi, 5 noiembrie,  domnul Gabriel Bratu, artistul cu cea mai longevivă carieră artistică în domeniul caricaturii (71 de ani!) împlineşte frumoasa vârstă de 85 de ani. 
Aniversarea o organizează mâine Muzeul de Artă din Craiova, unde se va vernisa - la orele 12 trecute fix !- o nouă expoziţie personală.
După Iaşi, Suceava, Gura Humorului, Slatina, Târgu Jiu, Timişoara, anul aniversar 2019 al domnului Gabriel Bratu se încheie în apoteoză acasă la artist, la Palatul Jean Mihail, unde sunt aşteptaţi toţi prietenii şi fanii îndrăgitului caricaturist.
Până atunci vă invităm să aflați mai multe despre prodigioasa carieră artistică a d-lui Bratu din cronica monografiei ce-i poartă numele, cronică semnată de cunoscutul critic de artă gălățean Corneliu Stoica:

luni, 21 octombrie 2019

Aurel Cărăşel: „Atacaţi legiunea! – Caracal”

Suntem în anul 1938. Trei sferturi din ţările lumii se află sub dominaţia naziştilor. Hitler şi Stalin sunt pe cale să semneze un tratat de alianţă pentru a intra împreună în luptă contra Japoniei.
Dar, în Norvegia, trupele australiene au obţinut, în sfârşit, o primă victorie asupra germanilor. Stabilizând acest cap de pod, armatele aliate se pregătesc să debarce în Europa.
Corneliu Zelea Codreanu, condamnat la 10 ani de muncă forţată, a fugit de sub escortă şi - incognito - se află la bordul unui tren accelerat cu destinaţia Caracal.
Acolo urmează să se întâlnească cu Reichsfűhrerul Heinrich Luitpold Himmler, care vine de la Berlin la bordul zepelinului personal „Al Treilea Reich”.
Alexandru Milovan, fost comisar de poliţie, în prezent agent special al S.S.I. (Serviciul Secret de Informaţii al României), primeşte ordin de la însuşi Majestatea Sa regele Carol al II-lea, să afle care este scopul acestei întâlniri şi mai ales s-o împiedice cu orice preţ.


luni, 30 septembrie 2019

Festivalul de benzi desenate istorice Braşov 2019

Dragi prieteni, 
organizatorii Festivalului de benzi desenate istorice de la Braşov ne  invită la cea de-a doua ediţie a manifestării lor, între 3-6 octombrie 2019!
Aşteptăm cu plăcere să ne revedem, cu atât mai mult cu cât programul este foarte bogat în evenimente, expoziţiile sunt nu doar inedite, ci de-a dreptul somptuoase şi vor fi prezenţi numeroşi autori de benzi desenate: Puiu Manu, Marius Leştaru, Cristian Păcurariu, Octav Ungureanu, Alexandra Gold, Xenia Pamfil, Ana Maria Lemnaru, Daniel Danil,  Ionuţ Popescu şi alţii.
Pe curând,  la Braşov!

 Programul detaliat al Festivalului îl găsiţi mai jos.

luni, 23 septembrie 2019

Cartea de Artă: Monografia „Puiu Manu” , un articol de Corneliu Stoica



"Dodo Niță, important critic și istoric din domeniul benzii desenate (BD), a noua artă cum este considerată această formă de exprimare scrisă și vizuală, este prezent pe piața cărții cu a doua ediție, revizuită și adăugită, a monografiei consacrată celebrului grafician și realizator de BD Puiu Manu, în vârstă de 91 de ani, cel mai longeviv creator de BD din lume, artist care a fermecat copilăria și adolescența multor generații prin creația sa din revistele, albumele și cărțile pe care le-a ilustrat. Un grafician care în opera sa atât de bogată a abordat o multitudine de teme, de la cele inspirate din realitatea înconjurătoare, până la cele de evocare istorică, de aventuri sau science fiction (SF).

duminică, 22 septembrie 2019

Benzi desenate în revista "Vocea Tineretului" din Ungaria




Doamna  Mihaela Bucin  ne-a trimis informaţii noi despre revista unde au apărut benzile desenate cu Miţu:

vineri, 20 septembrie 2019

Dialog între bedefili !



Do: „Dragi prieteni, am plăcerea sa va informez ca la anticariatul Ex Libris din Bucureşti găsiţi câteva zeci de titluri de albume BD franco-belgiene, în limba engleză, la un  preţ imbatabil : 16 lei. Albumele au 40-44 pagini, în culori, coperţi suple (necartonate) şi formatul ceva mai mic decât albumele clasice. Sunt noi nouţe. Lectură plăcută!”

miercuri, 18 septembrie 2019

Ocsi Szatmary despre Mitu, un personaj BD românesc din Ungaria socialistă


 Pe 31 august, o cititoare,  doamna Mihaela Bucin,  a postat pe pagina noastră de FB o pagină cu benzi desenate,  punând şi o întrebare:

 


“Benzi desenate din anii 1950, în Vocea tineretului, supliment al gazetei românești din Ungaria. Nu sunt semnate. A auzit cineva de personajul Mițu?”
 După câteva zile, un alt cititor, prieten şi  pasionat bedefil, Ocsi Szatmary, care trăieşte la Budapesta, îi oferă un posibil răspuns: 

duminică, 15 septembrie 2019

Adrian Cioroianu : « Puiu Manu este Polul Nord al prieteniei noastre ! »


 Pe 14 septembrie 1928 s-a  inaugurat unul dintre marile monumente ale ţării noastre:  Crucea Eroilor de pe muntele Caraiman („cea mai înaltă cruce metalică din lume amplasată pe un vârf montan” – Guiness Book, 2014).  Exact în aceeaşi zi s-a născut artistul Puiu Manu, cel mai îndrăgit autor de benzi desenate de la noi. 

joi, 12 septembrie 2019

Puiu Manu - 91 de ani!




Născut pe data de 14 septembrie 1928, maestrul Puiu Manu, cel mai îndrăgit  autor de benzi desenate de la noi,  aniversează poimâine, înconjurat de prieteni şi familie, frumoasa vârstă de 91 de ani.
Tot ce doreaţi să ştiţi despre viaţa şi activitatea artistică a acestui mare artist, dar  nu aveaţi de unde, puteţi acum să aflaţi din  „Monografia Puiu Manu”.

miercuri, 11 septembrie 2019

Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov - 3-6 octombrie 2019




Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov 2019 își propune un demers cultural inovator, păstrând ambiția de a transforma istoria recentă a Europei în tematică de BD.
Oportunitățile deschise de o primă ediție în 2018 și succesul tematicii acesteia - "România 100" reprezintă punctul de plecare pentru realizarea ediției 2019.


Ediția 2019 are ca temă centrală cronologia istorică reprezentată de Centenarul Europei interbelice – Centenarul deschiderii Conferinței de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919), moment istoric care a consfințit, prin tratatele de pace semnate la finalul conferinței, frontierele noii Europe după terminarea Primului Război Mondial. În plus, oportunitatea abordării istoriei Europei din perioada 1919 - 2019 este considerată deosebit de necesară, în contextul crizei actuale a Uniunii Europene, confruntată cu ascensiunea populismelor și a tendințelor de încălcare a principiilor democratice.


Festivalul cuprinde:

marți, 3 septembrie 2019

Caietele Echinox despre Istoria Benzii Desenate Româneşti



La aproape 10 ani de la apariţia sa,  Istoria Benzii Desenate Româneşti continuă să suscite interesul nu doar al fanilor BD ci şi al cercetătorilor. Felicitări domnului Lionel Roşca pentru articolul său.

joi, 29 august 2019

7 ani, 1231 postări, 450.000 de vizualizări…



Ca de obicei, o dată pe an, poate şi datorită meseriei mele de economist, îmi place să fac statistici ale blogului. Astăzi  a avut loc cea de-a 450.000 vizualizare a blogului « benzi desenate româneşti ».
Asta înseamnă 366  de vizualizări, în medie, per postare. Evident, unele  articole nu au atins 100 de vizualizări, în timp ce altele  au depăşit o mie !

miercuri, 28 august 2019

Xenia Pamfil : Rainbow Brite




Nu doar la Cluj trăiesc şi lucrează artiste BD, ci şi la Braşov :  Alexandra Gold şi Xenia Pamfil. Cele două graficiene lucrează  mai mult pentru  piaţa americană.
Cel mai nou proiect al Xeniei Pamfil  este seria Rainbow Brite.

vineri, 23 august 2019

Alex Buretz: 23 August 1944




Cine a spus că un desen face cât o mie de cuvinte?
A avut dreptate Napoleon. Excelentul caricaturist Alex Buretz (pe care îl descopăr acum graţie amicului Alin) a sintetizat magistral actul de la 23 August 1944, numindu-şi, ironic, stripul „Felikitări cu prazdnicul osvobojdeniei!”,  pe moldoveneşte. 

joi, 22 august 2019

ANUL BD 2019 – anul Mariei Surducan




Sigur, anul nu s-a încheiat şi aşteptăm să apară o pletoră de benzi desenate în toamna aceasta (!?) Cert este însă faptul că niciodată până acum  nu au apărut 3 albume de benzi desenate, în trei limbi diferite, scrise sau/şi desenate de aceeaşi autoare. Şi autoarea este  clujeanca  Maria Surducan.

sâmbătă, 17 august 2019

joi, 15 august 2019

„Buletin "A" - Foaia pentru minte, inimă şi arhitectură”



În triştii ani 80, „contracultura” încerca să se exprime oral (spectacolele de umor şi muzicale)   dar şi scris, în paginile fanzinelor  xerografiate . Şi cele editate de studenţii de la Arhitectură (din Bucureşti) erau unele dintre cele mai avangardiste.

vineri, 9 august 2019

Mariano ALDA – un pifofil fără pereche !


Ludo şi Mariano - desen omagiu de Pat Rik


În anii 2000, una dintre vocile cele mai sonore şi active pe forumurile pifofililor francezi era cea a lui Mariano Alda.

miercuri, 7 august 2019

"Braşov 100 - 1918-2018" de Nicolae Pepene




Aseară am văzut pe postul de televiziune „Bucureşti TV” un  incitant film documentar despre oraşul de la poalele Tâmpei.  Prilejul ideal pentru a vă povesti despre una din comorile „ascunse” în  această adevărată peşteră a lui Ali Baba care este „mica” mea bibliotecă:  albumul istoric ilustrat  „Braşov 100”. 

marți, 6 august 2019

Seria „Oraşele Obscure” - O capodoperă a benzii desenate franco-belgiene - un articol de Florin Pîtea (2)




„În 2018, prin amabilitatea importatorilor de carte franceză de la Kyralina, am achiziționat un exemplar din volumul al doilea al integralei Orașelor obscure de François Schuiten și Benoît Peeters. Volumul a fost publicat de editura Casterman din Paris în 2018 și are 380 de pagini. L-am parcurs pe îndelete până în iulie 2019.

Și iată ce am aflat:

joi, 1 august 2019

Apolodor en français




 Dacă ar fi trăit, Gellu Naum ar fi aniversat azi 104 ani, alături de prietenii săi, poeţi suprarealişti de ieri şi de azi, în jurul unei mese pline de butelci cu vin rosé şi bucate alese!

Se ştie însă că scriitorii  (artiştii, în general)  sunt nemuritori!  Şi asta datorită operei lor! 
Câtă vreme, într-un colţ de lume,  cineva citeşte o carte, autorul acelei cărţi nu este mort de-adevăratelea…

Astăzi, 1 august, ziua de naştere a lui Gellu Naum, vă propun să vedeţi cum sună ciclul său de poezii cu Apolodor în limba franceză!

marți, 30 iulie 2019

Seria „Oraşele Obscure” - O capodoperă a benzii desenate franco-belgiene - un articol de Florin Pîtea




„În alt deceniu, în alt mileniu, câțiva oameni inimoși de la Craiova, printre care Viorel Pârligras, Marian Mirescu, Dodo Niță și Mircea Liviu Goga, au publicat o revistă trimestrială de literatură SF intitulată Orfeu din Orion. Într-unul dintre numerele acelei reviste, domnul Dodo Niță ne-a oferit o scurtă prezentare a unor albume de benzi desenate create de belgianul François Schuiten și de francezul Benoît Peeters. Conceptul de la baza acestor albume mi s-a părut intrigant - orașe-stat dintr-o lume paralelă cu a noastră - așa încât, ulterior, când am avut ocazia, am citit și cumpărat câteva volume din serie.

Spre bucuria mea, începând din 2017, Editura Casterman a publicat, în ediție de lux, o integrală a Orașelor obscure, iar eu am avut plăcerea, mulțumită importatorilor de carte franceză de la Kira Kiralina, să achiziționez un exemplar.

Am parcurs primul volum al seriei, Les Cités obscures - Livre 1 (Editura Casterman, Paris, 2017), în intervalul septembrie - decembrie 2018. Și iată ce am aflat: