duminică, 15 septembrie 2019

Adrian Cioroianu : « Puiu Manu este Polul Nord al prieteniei noastre ! »


 Pe 14 septembrie 1928 s-a  inaugurat unul dintre marile monumente ale ţării noastre:  Crucea Eroilor de pe muntele Caraiman („cea mai înaltă cruce metalică din lume amplasată pe un vârf montan” – Guiness Book, 2014).  Exact în aceeaşi zi s-a născut artistul Puiu Manu, cel mai îndrăgit autor de benzi desenate de la noi. 

În anii 70, când citeam peripeţiile lui Dim Dunăreanu sau ale lui Dan Buzdugan, în revista Cutezătorii, nu mi-aş fi imaginat niciodată că după 30 de ani voi ajunge să-l întâlnesc pe desenatorul acelor celebre personaje, ba chiar să mă şi împrietenesc cu el – domnul  Puiu Manu.
L-am cunoscut pe artist în 1991. Ajunsesem la dânsul acasă pentru că urma să organizez prima ediţie a manifestării numită ulterior  Salonul Internaţional al Benzii Desenate din România (SIBDR).  A fost o întâlnire de neuitat:  am stat la poveşti, mi-a împrumut planşe originale ale sale pentru expoziţie şi mi-a dat autografe pe albumele cu Dim Dunăreanu din colecţia Stadion.

Apoi drumurile noastre s-au despărţit până în 2006. În acea toamnă SIBDR - care era o manifestare itinerantă la acea vreme -  ajunsese după 15 ani din nou la Bucureşti, la Sala Dalles. Domnul Manu a aflat de la TV despre Salonul BD şi a venit să vadă despre ce e vorba. Întâmplarea, şansa norocoşilor,  a făcut ca, la un moment dat,  să ne trezim faţă în faţă, în mulţimea aceea de vizitatori ai manifestării. Ne-am recunoscut, am stat de vorbă şi i-am promis că o să-l caut după manifestare.
Ceea ce am şi făcut, şi de atunci,  dl. Puiu Manu a  devenit unul din stâlpii SIBDR – pilonul său cel mai trainic!
Fie ca invitat de onoare, fie pe speze proprii, dl Manu nu a lipsit de la nicio ediţie ulterioară a manifestării, de fiecare dată venind cu câte o expoziţie nouă, cu un album nou de lansat, sau cu amândouă.
Mai mult, la salon dl Puiu Manu s-a întîlnit cu doi dintre cei mai importanţi scenarişti ai săi, profesorii Marius Leştaru şi Adrian Cioroianu, foşti cititori şi evident admiratori ai benzilor sale desenate.
Amândoi - deşi n-o mai făcuseră până atunci niciodată -  i-au scris scenarii BD.
Marius Leştaru  l-a reînviat pe Dim Dunăreanu, pentru o nouă aventură în Marea Roşie (Sarabandă în Golful Aden), apoi l-a readus în actualitate pe  celebrul – într-o vreme – haiduc Ioniţă Tunsu şi, în fine, vreme de 4 ani a scris scenarii la vreo 25 de povestiri grafice din ciclul Istoria e cea mai frumoasă poveste în benzi desenate, publicate între 2014-2018 în revista Cutezătorii iar în acest an vor apare şi între coperţile unui album.
Adrian Cioroianu a inventat primul super-erou românesc, Căpitanul RO, ale cărui aventuri au apărut în albumul  Război în inima Europei. Al doilea album din ciclu, Jihad la Marea Neagră,  tocmai a fost terminat de desenat de dl. Manu şi va apare în cursul anului viitor.


Un artist extraordinar,  dar un om modest, generos, şarmant, elegant şi de un optimism funciar, domnul Puiu Manu şi-a făcut numeroşi alţi prieteni la salonul de benzi desenate:  Lucian Ciucu,  caricaturist şi realizator TV, Octav Ungureanu, autor BD  şi caricaturist, Radu Oltean, un talentat desenator realist, preocupat de reconstituirile istorice etc.
Toţi aceşti prieteni colaborăm constant, pentru promovarea benzii desenate româneşti de calitate, şi ne regăsim în mod regulat, în jurul domnului Puiu Manu, la saloane şi expoziţii de benzi desenate dar şi la aniversarea zilei sale de naştere. Profesorul Adrian Cioroianu a  sintetizat de minune această situaţie:
 « Puiu Manu este Polul Nord al prieteniei noastre ! »

 
Foto din 2018, de la aniversarea de 90 de ani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu