miercuri, 18 septembrie 2019

Ocsi Szatmary despre Mitu, un personaj BD românesc din Ungaria socialistă


 Pe 31 august, o cititoare,  doamna Mihaela Bucin,  a postat pe pagina noastră de FB o pagină cu benzi desenate,  punând şi o întrebare:

 


“Benzi desenate din anii 1950, în Vocea tineretului, supliment al gazetei românești din Ungaria. Nu sunt semnate. A auzit cineva de personajul Mițu?”
 După câteva zile, un alt cititor, prieten şi  pasionat bedefil, Ocsi Szatmary, care trăieşte la Budapesta, îi oferă un posibil răspuns: 


 

„Apropos de Aventurile lui Mitu din 1950, apărute în limba română,  în Ungaria.
Înainte de război a apărut revista săptămânală Viaţa de teatru, care avea un supliment pentru copii Viaţa de teatru pentru cei mici. În acest supliment a apărut săptămână cu  săptămânală câte un episod din Aventurile lui Sicc (în ungureşte cu acest cuvânt izgoneşti pisica - un fel de "zât!" - n.m.) al americanului Pat Sullivan, cunoscut în lume cu aventurile lui Felix, cotoiul.






Din cauza războiului, în 44 relaţiile ungaro-americane nu au mai permis copyrightul BD-ului, dar Sicc (Miţu) fiind foarte popular între cititorii mici, desenatorul Szakmáry (semna Szaky) a început să deseneze mai departe aventurile lui Sicc care,  după război,  a apărut în revista Úttörő (Pionierul), format A4, pe ultima pagină cu câte un episod. Aceste aventuri erau exact de aşa lungime ca Aventurile lui Mitu.


S-ar putea ca un autor (pe care încerc să-l găsesc) a redesenat şi de aceea BD-ul nu este semnat. Caut şi mai revin.
Prin anii 1957-1958 a mai apărut zilnic în cotidianul yugoslav în limba maghiară Magyar szó, ca strip unde era surnumit Cotoiul Martin."




Asta înseamnă pasiune cu adevărat. Oameni care colecţionează benzi desenate dar cunosc  amănunţit cele mai mici detalii ale istoriei benzii desenate din ţara lor.
 Le mulţumesc doamnei Bucin pentru că ne-a semnalat această BD veche, în limba română, din Ungaria, dar şi lui Ocsi pentru răspunsul său documentat.

 Notă.  Din păcate nu veţi citi niciodată astfel de studii pe blogurile sau paginile de FB ale unor auto-intitulaţi comentatori BD sau  "proiecte de muzeu", precum  Alin Răţoiu sau Pisicul Pătat. Cu toate acestea mai sunt editori sau instituţii culturale care îi promovează şi finanţează pe aceşti impostori.  În ce ţară trăim?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu