sâmbătă, 30 aprilie 2022

Artiste uitate din România - cercetări și studii despre contribuția femeilor la istoria artei românească


De curând a  apărut la editura Postmodernism volumul trei din trilogia  "Centenarul femeilor din  arta românească".

O muncă uriașă, realizată de numeroși cercetători, sub coordonarea criticului de artă Cosmin Năsui, a avut ca rezultat revalorizarea  contribuției femeilor la arta românească, prin intermediul a mai multor expoziții și a celor trei volume  ale trilogiei mai sus amintite.

Am avut onoarea și plăcerea să fiu  cooptat  în acest colectiv de cercetători,  și în volumul trei am publicat un Mic dicționar al autoarelor de benzi desenate din RomâniaAm publicat prima ediție a Dicționarului benzii desenate din România în 1996, iar a doua  în 2005.

În acest Mic dicționar m-am concentrat strict pe autoare,  și anume pe cele care au avut o contribuție însemnată la dezvoltarea benzii desenate românești.

Am  adus la zi și am corectat informațiile despre Felicia Avram, Luminița  Cazacu, Marga Ștefănescu și Livia Rusz, despre care scrisesem deja în edițiile precedente ale dicționarului.

În plus am întocmite  noifișe bio-bibiografice,  cât mai complete,  despre alte autoare BD importante  din România:

- Mira Davidoglu, din perioada Regatului

-  Beca Rind, Francisca Stoenescu și Ana-Maria Buzea, din perioada socialistă

- Ileana și Maria Surducan, din perioada contemporană

- Alexandra Gold și Xenia Pamfil, ambele din Brașov.

Capitolul este ilustrat cu  coperți și extrase din benzile desenate ale autoarelor .Mai multe informații despre carte și posibilitatea achiziței sale găsiți aici:

https://www.cosminnasui.com/2021/11/artiste-uitate-din-romania-cercetari-si-studii-despre-contributia-femeilor-la-istoria-artei-romanesti/
Niciun comentariu: