duminică, 18 februarie 2018

Caricatura în Manualul de istorie a RomânieiA durat mult,  dar iată că aşa zisele arte minore şi  paraliteraturile şi-au făcut loc, în sfârşit,  în manualele şcolare de la noi.

După intrarea science-fiction-ului în Manualul de limba şi literatură română ( a se vedea volumul meu "Paradigmele Paraliteraturii") iată că şi caricatura a pătruns în paginile Manualului de istorie a României.
Este vorba de  Istoria Românilor, manual pentru clasa a XII-a,  editat de  Humanitas, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale, autori Maria Ochescu şi Sorin Oane.


La capitolul al XII-lea, România după al doilea război mondial, găsim o pagină intitulată "Un alt fel de istorie" pe care sunt reproduse caricaturi anti-sistem apărute între 1934-1988 în presa românească iar autorii  întreabă elevii cititori dacă "Hazul de necaz" ar putea fi formula românească a libertăţii.


Aştept cu  pacienţă ca şi banda desenată (altfel numită "a noua artă", sau "literatura desenată")  să pătrundă la rândul său  în paginile manualelor româneşti.

Niciun comentariu: