marți, 9 mai 2017

Frédéric Dard et San-Antonio en Roumanie!


La început a fost un articol: San-Antonio în Craiova. A apărut în revista craioveană Exploziv Magazin nr. 6/iulie 1998 (editată de  Fundaţia "Scrisul Romînesc").


În primăvara anului 1999 articolul, actualizat şi purtând titlul San-Antonio în România, va fi publicat în paginile suplimentului "Vineri" editat de revista Dilema. 
Apoi m-am întâlnit cu domnul Petre Ispas, patronul editurii Forum, i-am arătat articolul  şi i-am propus să-l publice sub forma unei postfeţe la unul din viitoarele romane din seria San-Antonio.
A fost atât de entuziasmat  de micul meu studiu, încât l-a publicat pe post  de prefaţă, în volumul Obsedatul, la nici o lună de zile după ce i l-am trimis (la sfârşitul anului 1999). 





După 20 de ani, ca în romanele lui Alexandre Dumas, timp în care am cumpărat din Franţa şi Belgia, dar şi de la anticariate din Bucureşti,  toate cele 175 de romane din seria clasică a aventurilor comisarului San-Antonio, plus cele hors serie, plus albumele de benzi desenate cu acelaşi personaj, plus vreo 5-6 cărţi de exegeză (biografii, monografii şi Dicţionarul San-Antonio) am scris acest mic studiu, San-Antonio en Roumanie. 

În volum, editat sub forma şi la dimensiunile volumelor din colecţia clasică de la Fleuve Noir, veţi găsi toate personajele româneşti (adevărate sau fictive) din opera lui Frederic Dard. Veti afla de câte ori comisarul San-Antonio a fost în România şi în ce oraşe (adevărate sau fictive), gândurile sale despre ţara noastră şi mai ales veţi afla de ce sunt atât de multe personaje româneşti în cărţile sale.
În partea a doua a cărţii veţi afla lista completă a tuturor romanelor de Frederic Dard traduse în limba română (mai multe decât cele din colecţia "San-Antonio" a editurii Forum), lista şi mini-biografiile  tuturor traducătorilor lui Frederic Dard, lista tuturor articolelor apărute la noi, originale sau traduse, despre  genialul scriitor francez.

Volumul este bogat ilustrat, şi nu doar cu reproduceri ale diverselor coperţi ci şi cu portretele personajelor principale din romanele "San-Antonio", desenate magistral de ieşeanul Radu Gavrilescu. Coperta I este desenată de Valentin Tănase iar coperta IV de Şerban Andreescu.



Fanii lui San-Antonio, interesaţi de acest studiu, pot să ne scrie pe adresa blogului.

3 comentarii:

jacques le Piton spunea...

Bonjour, comment obtenir cette étude ? Merci.

Dodo Niţă spunea...

Bonjour, merci pour votre interet. Si vous m`ecrivez vos coordonees a l`adresse de courriel bdargonaut@yahoo.com je vais vous envoyer mon livre par la poste.

mihaita1978 spunea...

Sunt un fan infocat, am facut si un blog dedicat Comisarului San Antonio, in ideea de a reinvia interesul pentru aceste carti. As fi onorat sa citesc acest studiu. Adresa mea e nicolaimihail@yahoo.com