marți, 15 decembrie 2015

HAC! nr 20; Abaţia nr. 4; Spider-Man nr. 1; Iron Man, Thor, Deadpool nr. 6; The Walking Dead nr. 20.





Luna trecută, doi has-been frustraţi, profitând de buna credinţă şi naivitatea directorului Salonului BD Craiova 2015, voiau să impună organizatorilor o masă rotundă cu tema stupidă “De ce să citim benzi desenate” şi, mai îngrozitor, să pună un sfertodoct agramat şi grobian, pe Ajlin Ratoiu (cum l-a numit directorul Festivalului BD de la Leskovac) să anime această manifestare (sic!). 

Asta chiar în zilele în care cel mai important editor de BD de la noi declara public că există în prezent un nucleu de  aprox. 15,000 de cititori fideli de benzi desenate  în România!

Şi, ca pentru a dovedi absurdul unei astfel de întrebări, editorul Lex Comics demarează publicarea unei noi reviste BD americane, Spider-Man !

În articolul meu  BDSF pe pâine! spuneam că luna iulie 2015 este una record ca producţie BD în limba română. Acum  pot să afirm acelaşi lucru despre  ziua de 15 decembrie 2015 !

Astăzi au ieşit pe piaţă nu mai puţin de şapte  reviste de benzi desenate: HAC! nr 20; Abaţia nr. 4; Spider-Man nr. 1;  Iron Man, Thor, Deadpool nr. 6; The Walking Dead nr. 20.


Nu sunt convins că vreun cititor  va cumpăra toate cele 7 reviste, dar sunt sigur că niciun pasionat de BD de la noi nu va trece pe lângă standul cu benzi desenate de la Inmedio sau Cărtureşti fără să cumpere măcar vreunul dintre cele 7 titluri.
(Notă. Sunt gata să public pe blog fotografia cititorului care ţine în mâini cele şapte reviste cumpărate).
În ceea ce mă priveşte, sâmbătă, când e ziua de mers la mall, voi cumpăra HAC nr. 20, Abaţia nr. 4  şi Spider-Man nr. 1.

Editura HAC !BD nu doar că a demontat pariurile şi cârcotelile frustraţilor  din BBD că revista HAC nu va rezista mai mult de câteva  luni ci – din punctul meu de vedere – a revoluţionat mica piaţă BD din România, atrăgând  spre lectură mii şi mii de noi cititori. Dacă astăzi există atâtea reviste de benzi desenate, HAC !; TFB, Terapie de basm, Abaţia şi comics-urile americane  traduse în româneşte,  acest lucru se datorează, în afară de voinţa editorilor lor, doar exemplului editorilor de la  HAC !BD.
Cu perseverenţă şi tenacitate,  HAC !BD a demonstrat că există  editori BD în ţara noastră, că există un public dispus să cumpere BD şi, în general, că există bandă desenată în limba română ! (1)

Cu acest număr 20 revista HAC !BD aduce o nouă (mini) revoluţie în lumea bedefililor, transformându-se dintr-o revistă de tip comics american  într-un magazin tematic de tip european.
Aşa cum este anunţat pe site-ul editorului, nr. 20 propune, pe lângă personajele sale recurente, aventurile unor noi personaje, desenate de noi autori : Ştima Apelor şi Măiestru Buiestru. Am certitudinea că această diversificare a sumarului va aduce noi şi noi cititori revistei HAC.





Vă doresc lectură plăcută şi aştept cu interes comentariile dvs. asupra acestor reviste de benzi desenate !



(1) Frustraţii de serviciu, din ghena BBD, au abandonat acum aceste alegaţii, şi-şi pun întrebări  existenţialiste de genul « de ce să citească BD », dovedind încă  dată că sunt depăşiţi de istorie şi auto-excluzându-se din  comunitatea fanilor BD.  

2 comentarii:

Anonim spunea...

Dle. Dodo Nita,

Normal ca cei din BDC sunt frustrati. Fanzinul lor a dat faliment (e greu fara bani publici la ei), pe cand revistele de care vorbiti sunt bine infipte pe piata. Cat despre Rautoiu, e clar ca nu-l citeste nimeni pe internet. Iar revistele despre care ati scris nu i-au solicitat opiniile. Pentru ca e un nimeni. Adevarul e ca se citeste banda desenata in Romania, dar banda desenata moderna, nu materiale prafuite scoase de la sertar de cei de la BDC, desenate acum 30 de ani. Din vechea garda, doar maestrul Puiu Manu e in pas cu vremurile. Restul, inclusiv frustratii, stau si barfesc pe la carciumi, desfiintand tot ce apare pe piata.

Anonim spunea...

Aveti dreptate , imi amintesc bine in fanzinul BDc , Viorel Parligars chiar lansa o provocare celor de la HAC asemenea unei concurente ( fara ca acestia sa-l considera vreodata demn de luat in seama cu fanzinul sau) ,provocare care o incheia apoteotic . Nici un an mai tarziu spunea ca a incheiat ,, experimentul'' . Adica dupa ce pierzi bani , ii provoci si pe cei de la Hac , spui ca totul a fost un ,, experiment''. Nu , a fost un esec clar care demonstreaza nonvaloarea autorilor in plan profesional dar si in plan material.