luni, 4 august 2014

Actualitatea BD românească: primul semestru 2014




În anul 2013 au fost publicate 12 albume (cărţi) de benzi desenate în limba română. În primul semestru al acestui an, au apărut tot atâtea: trei traduceri (din finlandeză, spaniolă şi engleză) şi 9 albume desenate de autori români. Dintre acestea din urmă, patru au fost albume de autor, inedite, o culegere cu lucrări ale mai multor autori şi patru reeeditări. Le vom trece în revistă pe rând.
Continuarea în paginile revistanautilus.ro



Cel mai important eveniment BD, din cursul primului semestru al acestui an, mi se apare a fi însă apariţia a două volume de eseuri şi teorie a benzii desenate :
- The American Graphic Memoir – an introduction, de Mihaela Precup, editura Universităţii din Bucureşti
- Camera Obscură – vis, imaginaţie şi benzi desenate, de Ioan Stanomir, editura Cartea românească .
Ambele volume sunt scrise cu pasiune şi profesionalism de cadre universitare şi reprezintă piese de rezistenţă în aparatul critic în curs de afirmare al celei de-a noua arte de la noi.

Dodo Niţă
(cu mulţumiri doctorului Paul Stoica) 

 


2 comentarii:

Anonim spunea...

Mickey pe Dunare de Cristian Darstar si Profetia Urbana de Robert Mihai, unde sunt?

Dodo Niţă spunea...

Despre escrocheria Mickey pe Dunare am scris, dar am impresia ca nu ati citit articolul ci doar v-ati uitat la poze, iar Profetia Urbana nu am citit-o.
Daca ati citit-o dvs, va invit sa scrieti o cronica convingatoare, pe care eventual o voi publica pe blog, dar cu conditia s-o semnati cu nume si prenume.
Anonimatul spune multe despre caracterul unui om si mai ales despre o anume "calitate" a sa: lasitatea.