marți, 19 martie 2013

ABC… BD , volum în curs de apariţie, de Mati Botezatu



TEHNICILE BENZII DESENATE

Următorul fragment face parte din aceeaşi lucrare : «  ABC … BD » În paragraful de faţă este definit efortul autorilor de benzi desenate la elaborarea produsului atribuit deja celei de a 9-a arte şi a consecinţelor educative presupuse prin posibilitatea  accesului în zonele atribuite artei : literatura şi pictura, a căror invocare implică necesitatea utilizării unor temeinice cunoştinţe, componente manifestate în momentul creativ, dar şi al receptării  stadiului de operă finalizată. Implicarea în zona artei este cu atât mai evidentă în clipa în care consumatorul devine pătruns de dorinţa încercărilor de a crea bandă desenată şi de a opera cu termenii şi procedee specifice.  

duminică, 17 martie 2013

Ileana Surducan şi Alex Talambă invitaţi de onoare la Salonul Cărţii de la Paris




Între 22-25 martie, are loc la Paris cea de-a 33-a ediţie a  Salonul Cărţii la care, pentru prima oară, România este invitată de onoare.
Tot pentru prima oară,   printre cei 27 de prozatori, poeţi, dramaturgi  şi eseişti invitaţi oficial de Centre National du Livre, se regăsesc  şi doi autori de benzi desenate: Ileana Surducan şi Alex Talambă – Tamba.

sâmbătă, 16 martie 2013

Ileana Surducan, invitată de onoare la Festivalul BD Semur




Astăzi a început cea de-a 8-a ediţie a Festivalului BD de la Semur (Franţa). Au fost invitaţi să participe 18 desenatori BD din diverse oraşe ale Franţei, inclusiv Laurent Vicomte, pe care bedefilii români au avut ocazia să-l întâlnească la Constanţa, în 1999.

joi, 14 martie 2013

Ion Manolescu în revista Casemate





În revista  Casemate nr. 51/septembrie 2012, la rubrica Journorama BD, un fel de revistă  a presei, este comentat articolul Pif, un erou capitalist, apărut în cotidianul Liberation din data de 24 iunie 2012:

miercuri, 13 martie 2013

Argos - o nouă corabie literară


Argos este o nouă corabie literară, ce s-a lansat la apă  chiar în aceste zile. La bordul ei vom putea naviga, pe mări şi oceane, spre Tărâmurile infinite ale Imaginaţiei!
 În fapt este vorba despre  o nouă publicaţie SF & F românească, on-line,  propunând însă o abordare inedită a domeniului. 
În cele ce urmează reproduc editorialul semnat de Michael Haulică, cu invitaţia de a înlocui în  text  cuvântul "scriitor" cu "desenator BD". Veţi vedea că toate aceste consideraţii se aplică foarte bine şi autorilor de benzi desenate - în devenire - de la noi.

marți, 12 martie 2013

Comics gratis de la Marvel


"Intr-o initiativa unica pentru Marvel, producatorul american de benzi desenate a decis sa ofere gratuit 700 de benzi desenate in format digital. Desi oferta dureaza 36 de ore si aproximativ 12 dintre ele au expirat, stati linistiti, orele care au trecut sunt cele in care servelere au fost picate si nu au putut fi descarcate benzi desenate. Din pacate, ca in cazul oricarei oferte de aceste gen, cei care au initiat oferta nu au stiut ca la anuntul ideii de benzi desenate gratuite, serverele vor fi ingenunchiate de milioane de curiosi. Planuita de ceva timp, oferta Marvel vine la cateva zile dupa ce compania a lansat un nou serviu pe iOS, sub forma unei noi aplicatii: Marvel’s Digital Comics Unlimited. Oferta actuala pe care ne-o prezinta Marvel include aproximativ 700 de benzi desenate in format digital ce pot fi descarcate atat de pe site-ul oficial cat si prin intermediul aplicatiilor de iOS sau Android. In cazul in care nu puteti sa descarcati nimic din cauza problemelor cu serverele, incercati macar sa ,,achizitionati” benzile desenate gratuite pe care le doriti si sa le descarcati efectiv in zilele ce urmeaza. In medie, in acest caz special vorbim de benzi desenate care in mod obisnuit au preturi de la doi pana la patru dolari. Pentru ca un astfel de gest generos trebuie sa ascunda o intentie nu foarte evidenta, in cazul de fata, intentia este de a atrage cat mai multi cititori noi. In definitiv, colectia include aproape exclusiv primele benzi desenate din majoritatea seriilor lansate de Marvel in ultimii ani. Nimic nu-i mai eficient in a explica legaturile dintre personaje decat primul numar dintr-o serie. "

HUMODEVA – a 7-a ediţie a Concursului Internaţional de caricaturi şi stripuri





Un concurs internaţional de caricaturi şi stripuri, pe temă liberă, este organizat la Deva. Participarea este gratuită, iar  desenele selecţionate vor fi premiate cu până la 1,000 de dolari. Termen limită: 30 martie 2013.
Regulamentul concursului şi  mai multe detalii despre participare, premiere şi publicare, le găsiţi la adresa http://caricaturi-dum-dum.blogspot.ro/.

duminică, 10 martie 2013

Augustin Popescu publică un nou album: "L`Arcane"


(c) Soleil



În luna februarie a apărut în Franţa albumul  L`Arcane, volumul  5 din seria „La Rose et la Croix”.
Realizat după un scenariu scris de Richemond şi Nicolas Jarry, albumul povesteşte - în imagini superb desenate de către compatriotul nostru Augustin Popescu -  peripeţiile lui Johann Friedrich Böttger, un aventurier şarmant din secolul  XVII.

vineri, 8 martie 2013

Joyeux Anniversaire, Mircea Arapu!



Arapu a l`expo PIF de Bucarest



Né le 8 mars 1955 à Bucarest, il est déjà lecteur de Vaillant à 4 ans, Mircea Arapu est un grand passionné de la bande dessinée, notamment francophone. Il est en 1969 l’un des premiers lecteurs de la Bibliothèque Française de Bucarest et un des gagnants d’une mention au concours de BD organisé en 1970 par Cutezatorii et Pif Gadget

La Mulţi Ani, Mircea Arapu!



Mircea Arapu la expoziţia PIF de la Sala Dalles


Mircea Arapu s-a născut la Bucureşti pe 8 martie 1955. Pasionat de benzi desenate şi talentat la desen, participă în 1970 la concursul BD “Aventurile colegului Minitehnicus” organizat de revistele Cutezătorii şi Pif Gadget  şi obţine o diplomă de merit. Încurajat  de acest succes,  decide: se va face autor de benzi desenate! Din păcate proiectele sale sunt refuzate de revista Cutezătorii şi de editura Stadion. Dezamăgit, dar nu descurajat, în decembrie 1978 pleacă la Paris, hotărât să-şi împlinească visul. 

marți, 5 martie 2013

Iaşi: Şcoală de bune maniere literare şi benzi desenate, la Muzeul Literaturii




Muzeul Literaturii Române (MLR) Iaşi deschide "Şcoala de bune maniere literare şi benzi desenate". Primii profesori sunt Emil Brumaru, Viorel Ilişoi, Oltiţa Cântec, Dan Doboş, Lucian Dan Teodorovici şi JUP (Lucian Amarii). Proiectul este coordonat de Dan Lungu (director MLR - n.r.) şi Cătălin-Mihai Stefan.

duminică, 3 martie 2013

BDC nr. 1/2013


La Craiova a apărut cel de-al doilea număr al prozinului  BDC care, sub titulatura mai generoasă de Clubul Benzilor Desenate, publică de-acum şi autori  BD şi din alte oraşe.
 Coperta, tematică (aţi recunoscut, desigur, calendarul maiaş) este desenată migălos de arhitectul Cristian Ciomu. 

vineri, 1 martie 2013

Comics nr. 14





Fanzinul editat,  de peste doi ani deja, de către entuziastul Octav Ungureanu,  reuneşte în acest număr lucrările a 19 tineri desenatori: Adrian Serghie, Alin Ivan, Anghel Şerban, Laurenţiu Butuc, Costel Curelaru,  Dan Colţea, Mihai Ionescu, Neli Moruţ, Popon Radu Vlad, Raluca Zaharia, Octav Ungureanu, Raluca Dragomir & Diana Sabău, Robert Obert, Silu, Toma Alexandru, Maria Surducan, Valentin Sava,  Vlad Forsea, Xenia Pamfil. Ceea ce îmi place cel mai mult la fanzinul Comics este tocmai eclectismul său: diversitatea genurilor şi subiectelor abordate de către  tinerii autori.