joi, 12 decembrie 2013

Ioniţă Tunsu, un haiduc de Bucureşti



Pe data de 14 septembrie 2012, Marius Leştaru i-a oferit maestrului Puiu Manu, drept cadou la aniversare, scenariul unei noi benzi desenate, despre un haiduc mai puţin cunoscut, Ioniţă.
Fix după 14 luni, pe 14 decembrie curent, cei doi autori pun la dispoziţia publicului  minunatul album Ioniţă Tunsu, un haiduc de Bucureşti.
Cred că   nu este  nimeni printre cititorii noştri care să nu fi văzut vreodată vreun film sau să nu fi citit vreo carte cu haiduci.
Iancu Jianu, Pintea  Viteazu,  Miu Haiducu, Toma Alimoş... – haiducul  ca personaj a intrat în imaginarul colectiv al românilor.
Şi când credeam  că ştim totul despre acest subiect, iată că cei doi autori ne surprind propunând cititorilor biografia romanţată a unui haiduc despre care contemporanii nu mai ştiau nimic: Ioniţă Tunsu, un haiduc neobişnuit.



Neobişnuit  pentru că, spre deosebire de haiducii bine cunoscuţi, care dădeau loviturile şi se refugiau în codru,   Ioniţă este bucureştean get-beget, obişnuit nu doar al mahalalelor ci şi al saloanelor de dans din  palatele  boiereşti. Iar atunci când este urmărit de poteră, el nu ezită să se refugieze în catacombele Bucureştiului.
Din acest motiv, ceea  ce diferenţiază această lucrare de altele similare, romane grafice sau literare, este atenţia pe care o acordă autorii săi decorului în care se desfăşoară acţiunea, şi anume Târgul Bucureştilor. Folosind temeinice surse documentare,  autorii reconstituie veridic  atmosfera de secol XIX: clădiri, veşminte, arme, instrumente muzicale, caleşti, porturi şi obiceiuri. 


Pe scurt, Ioniţă Tunsu, un haiduc de Bucureşti, este un roman (grafic) de capă şi spadă, cu toate ingredientele aşteptate la o astfel de operă,  dramatism, romantism, prietenie şi trădare, dar  mai ales  desenat  magistral  de maestrul Puiu Manu. Pentru dânsul  esenţa benzii desenate este mişcarea şi  ilustrează cu brio acest crez artistic în paginile albumului:  toate personajele pe care le desenează sunt într-o permanentă forfoteală ! Iar caii sunt desenaţi atât de sugestiv încât ai impresia că, în cavalcada lor, vor ieşi dintr-o clipă într-alta din pagină. 
Ioniţă Tunsu, un  haiduc de Bucureşti,  este o lectură recomandată pentru toate vârstele şi mai ales părinţilor care citesc aceleaşi cărţi ca şi copiii lor.
Banda desenată se prezintă sub forma unui adevărat album de artă, bine prezentat şi tipărit de către editura Harap Alb continuă.


El va fi lansat sâmbătă, 14 noiembrie, orele 17,00 la librăria Anthony Frost (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Kretzulescu), în prezenţa autorilor.
Orice întâlnire cu maestrul Puiu Manu este unică şi irepetabilă aşa încât, dacă vreţi să-l cunoaşteţi pe unul dintre autorii care v-au fermecat copilăria şi - în mod sigur - o va fermeca şi pe cea a copiilor dumneavoastră, aveţi acum o ocazie foarte bună : puteţi să staţi de vorbă cu dânsul, să faceţi fotografii împreună şi să cereţi autografe pe albumul Ioniţă Tunsu, un haiduc de Bucureşti.


Dodo Niţă

2 comentarii:

impricinatul spunea...

of, si sunt de garda sambata!
unde gasesc carticica dupa aia? chiar nu vreau s-o ratez...
dar tot o sa-mi para rau ca n-am fost cu fiica-mea la lansare...

Dodo Niţă spunea...

la librăria Anthony Frost, of course.