marți, 25 iunie 2013

Maria Surducan – schiţă de portret artistic




Autoprotret



Maria Surducan este originară din Cluj, unde s-a născut în 1985 şi a absolvit Universitatea de Artă şi Design în 2009.







A debutat în paginile Glorioasei Fanzine, publicaţie pe care a înfiinţat-o împreună cu sora sa Ileana şi alte tinere desenatoare. In 2012 a publicat o scurtă BD în antologia clujană  Urban Comics - Made in Cluj.
In Franţa, Maria a semnat albumul BD Foire de Nuit, editat în format digital de către editura Makaka.



Maria a realizat ilustraţiile la volumele Tinereţe fără bătrâneţe  şi viaţă fără de moarte de Petre Ispirescu, pentru editura  Vellant, Eroii Bibliei, de Florin Bică, pentru editura Viaţă şi Sănătate,  a scris şi ilustrat cartea pentru copii David şi puiul de întuneric, pentru editura  Benefica.




In 2012 a demarat realizarea unui proiect unic şi inedit în România, realizarea (finanţarea) unui album de benzi desenate prin intermediul tehnicii de “crownfounding”, adică prin subscriere. Cu ajutorul site-ului crestemidei.ro, în doar câteva luni, s-au strâns 92 de susţinători care au donat suma de 13.505,00 lei, bani cu care se va tipări în 300 de exemplare un frumos album de benzi desenate, având 96 de pagini în culori, coperţi cartonate.  Albumul, purtând titlul de Prâslea cel Voinic şi Merele de Aur, va apare în octombrie 2013.


 Urmăriţi  evoluţia sa pe blog-ul Mariei (care, de acum, devine şi preferatul nostru): mariasurducan.blogspot.com.

Dodo Niţă


Toate desenele sunt (c) Maria Surducan

Niciun comentariu: