joi, 22 martie 2012

Benzi desenate la Târgu Mureş

Afiş desenat de Andrei Corbet Nits
În cadrul Festivalului Francofoniei din acest an, organizat în mod tradiţional -  în întreaga lume -  în luna martie, la Târgu Mureş  s-a vorbit – pentru prima oară! – (şi) despre benzi desenate.
Aflată printre ultimii  vectori  de promovare a  francofoniei (dar şi unul dintre cei mai eficienţi) în ţara noastră, era inevitabil ca banda desenată să ajungă şi în oraşul din inima Transilvaniei.


Alături de copiii participanţi se află autorii BD Puiu Manu şi Viorel Chirea precum şi profesorii Daniel Raduly şi Laura Antal

Astfel, în zilele de 18 şi 19 martie, la Palatul Copiilor din localitate, s-au derulat non-stop ateliere de iniţiere în arta benzilor desenate a mai multor grupe de elevi, de la gimnaziu dar şi de la liceu, din Târgu Mureş şi din Reghin, aproape 100 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani.  Atelierele au fost susţinute de artiştii BD Puiu Manu şi Viorel Chirea. 

Atelierul condus de  Puiu Manu

Atelierul condus de Viorel Chirea
In paralel a fost organizat şi un concurs de BD, la care au participat, alături de copiii din judeţul Mureş şi elevi din Bucureşti sau Galaţi. 
 In data de 20 martie, în sala cea mare a Teatrului Naţional din localitate, în cadrul unui grandios spectacol dedicat francofoniei (muzică, poezie, scenete  şi dansuri susţinute de copii de toate vârstele, unii mai talentaţi decât ceilalţi) s-au anunţat şi premiile concursului de benzi desenate:
a)  pentru elevii de liceu:
- Ioana Orodan – premiul I
- Bogdan Atomei – premiul II
b) pentru elevii de gimnaziu:
     -  Roberta Dragomir – premiul I
     - Laura Daniela Enache (Galaţi) – premiul II
     - Lorand Bunus (Reghin) – premiul III
     - Andreea Marton – menţiune.
Premiile au constat în albume şi reviste de benzi desenate franţuzeşti şi româneşti. Toţi copiii participanţi la ateliere au primit câte un exemplar din cel mai nou număr al revistei Cutezătorii, oferit de editura LVS Crepuscul din Ploieşti (www.crepuscul.ro).
Această primă manifestare dedicată benzii desenate a fost organizată de Inspectoratul Judeţean Şcolar  Mureş şi Asociația profesorilor de limba franceză (ARPF),  cu sprijinul material şi logistic al Agenţiei de voiaj MC Transilvania (www.mctransylvania.com).
Autorii BD invitaţi au profitat de prezenţa lor la Târgu Mureş pentru a (re)descoperi unul din cele mai frumoase oraşe ale Ardealului, cu o arhitectură şi geografie aparte.  Astfel, după ce am bătut în lung şi lat centrul oraşului, admirând designul art-nouveau al Palatului Culturii şi al Primăriei,  liniile îndrăzneţe ale celor două catedrale  care mărginesc Piaţa Trandafirilor, am vizitat Citadela medievală, construită în secolul 17 de către austrieci  şi conservată într-o stare foarte bună până  în zilele noastre. Viorel Chirea a profitat, de altfel, de soarele blând de primăvară şi a umplut carnetul de desene cu numeroase crochiuri:

Intr-unul din bastioanele citadelei este instalat un mic teatru particular, “Scena”. Aici am avut plăcerea să asistăm la piesa de teatru  “Doi pe un balansoar” de William Gibson,  regizată de Liviu Pancu şi interpretată magistral de  Dana  Pancu şi Dan Rădulescu.
În fine, aflând de prezenţa maestrului Puiu Manu la Tg. Mureş, au venit de la Cluj ca să-l întâlnească, Gabi Rusu, comisar de poliţie şi desenator BD de  talent,  împreună cu soţia,  precum şi Ana-Maria Băsceanu, psihoterapeut şi colecţionară pasionată de benzi desenate româneşti.
Aşa încât, între benzi desenate, teatru, arhitectură, spectacol muzical artistic şi întâlniri cu prietenii, putem spune că am petrecut un week-end de basm în oraşul de pe malul Mureşului.
Mulţumim pentru  toate acestea  organizatorilor, lui Daniel Raduly – inspector şcolar, profesoarei  Laura Antal şi mai ales franco-ardeleanului Jean-Michel  Corbet, un inimos parizian stabilit în urmă cu aproape 20 de ani pe aceste  meleaguri  româneşti.

Organizatori şi participanţi: Jean-Michel Corbet, Laura Antal, Puiu Manu, Ana-Maria Băsceanu, Viorel Chirea şi Dodo Niţă

Un comentariu:

anuta spunea...

Cine visa la o intalnire fata-n fata cu maestrul Puiu Manu sau cu alti ilustratori? Ba poate ca visam, dar fara dedicatia organizatorilor si a celor care se straduiesc sa ni-i prezinte in cadrul atelierelor de BD, saloanelor, festivalelor BD sau pe hartie( vezi Monografia Puiu Manu a lui Dodo Nita si Alexandru Ciubotariu) am ramane niste ignoranti.
Am dat o fuga la Targu Mures intr-una din zilele acestui festival, am vazut copii talentati, am stat de vorba cu dl Puiu Manu la care m-au uimit doua aspecte: conditia fizica ( la 84 de ani inca schiaza) si modestia (nu-si semneaza plansele originale). Apropos, am avut ocazia sa-mi bucur ochii cu mai multe planse in original, adevarate tablouri care, insa, odata ajunse pe hartie, isi pierd din stralucire, din culoare. Si nu in ultimul rand, ii admir dedicatia si placerea cu care deseneaza si se implica in ceea ce face si mai ales, placerea cu care isi priveste operele. Mi-a impartasit cu bucurie ca ii place foarte mult cum i-au iesit plansele pentru urmatoarea carticica, "David Copperfield" din aceeasi colectie cu "Omul invizibil". Cred ca cel mai mare critic al unui om este el insusi, fiindca daca tie nu-ti place ce realizezi, atunci parca nici nu merita sa impartasesti si celorlalti. Tin minte ca si eu eram tare mandra de desenele pe care le faceam si le aratam cu placere prietenilor, asa ca i-am inteles foarte bine aceasta bucurie. Mi-a oferit un album din "Toate panzele sus" redesenat, cu dedicatie, iar Dodo Nita mi-a pus in brate alte cateva albume, printre ele numarandu-se unul fierbinte, abia scos din cuptor, "Keraban incapatanatul" dupa romanul lui Jules Verne cu desene de Calin Stoicanescu- o bijuterie!
Incerc sa inchei interventia multumind celor care se implica in promovarea benzilor desenate si a ilustratorilor cu speranta ca vor mai avea loc astfel de evenimente si, daca va pot ajuta cu ceva de aici, din Cluj, o voi face cu cea mai mare placere. Numai bine! Ana-Maria