Romanul numit "Legende Vamove Zemlje" (Legendele din ţara lui Vam) al lui Vladimir Colin, a apărut prima dată în Yugoslavia, la editorul "Veselin Masleša" din Sarajevo, în biblioteca (colecţia) numită "Lastavica" (Rândunica), în anul 1963. A fost o cunoscută bibliotecă pentru tinerii şcolari din fosta Yu.
Kordej a admirat acel roman al lui Colin de la tinereţe, şi chiar există o anecdotă în care se spune ca a furat un exemplar al acestui roman de la biblioteca locală. El a declarat că dintotdeauna şi-a dorit să îl transpună în BD, şi aşa a şi fost.
In anul 1983 Igor Kordey a fost angajat ca desenator de BD la editorul Marketprint, din Novi Sad. A avut un salariu lunar extraordinar pentru acele timpuri. Norma pe care a fost obligat să o împlinească era de 8 planşe pe lună, restul îi era plătit ca lucrare extra. (Kordey însuşi spune că aşa ceva a fost pentru el o fantazie, iar cele 8 planşe o "joacă de copii", el fiind un autor foarte productiv)
Igor Kordey a lucrat la Marketprint până în anul 1986. In acelaşi timp a terminat de desenat şi BD-ul “Vam”. A fost însă nemulţumit că editorul Marketprint l-a vândut pe “Vam” doar spaniolilor (Norma editorial), pe lângă publicarea regulată în paginile revistei Stripoteka.
Tot în anul 1986, în toamnă, la salonul BD din Lucca, Italia, Igor a vândut drepturile de autor ale BD-ului “Vam” editurii Les Humanoides Associés, şi aşa a început colaborarea cu francezii. Ei l-au “obligat” să coloreze BD-ul pentru apariţia în Franţa. Drepturile asupra BD-ului “Vam” aparţineau, iniţial, editorului Marketprint, pentru ediţia originală în alb/negru. Conform legii drepturilor de autor din Yugoslavia, dacă se schimbă o BD cu peste 30% atunci ea reprezintă o nouă lucrare, aşa că “Saga lui Vam “ în culori aparţinea de-acum doar lui Igor Kordey. Pentru albumele în franceză el a mai desenat şi 5 planşe în plus.
In anul 2010 editorul croat Fibra l-a editat pe “Vam” integral în culori, într-un singur volum, cartonat, de lux.
In fine, în anul 2011, editorul sârb Marketprint l-a editat şi el pe “Vam” într-un singur volum, cartonat, dar cu planşele în alb/negru.
In altă ordine de idei, în acest an, Igor Kordey, împreună cu scenaristul Darko Macan, au început un nou serial BD, “Texas Kid, my bro”, ce poate fi urmărit pe internet, gratuit (şi în limba engleză) la adresa http://www.activatecomics.com/. După vorbele lui, are de gând să creeze un BD uriaş, de peste 1600 de pagini! A început cu 8 planşe pe lună, şi primul volum va avea aproape 200 de pagini. In total vor fi 8 volume, care se vor publica şi pe hârtie. Cu acest proiect el vrea să încerce să intre pe piaţa japoneză şi "să-i bată cu propria armă"...
Dragan Predić
Dragan Predić este un celebru colecţionar sârb de benzi desenate. Trăind pe malul (sârbesc) al Dunării, a învăţat limba română de la copiii vlahi din satul său, Novi Sip (municipalitatea Kladovo – Claudia în “vlahă”). Corespondent pe vremuri al revistei noastre Argonaut, el este un fin cunoscător şi comentator al actualităţii BD din spaţiul ex-yugoslav. Îl aşteptăm şi cu alte articole.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu