sâmbătă, 22 martie 2014

« Vânătorii de zmeie » - un roman grafic care se citeşte cu lacrimi în ochi





Iată că a apărut şi a doua carte de benzi desenate în româneşte  pe anul 2014.
Ca şi Aventuri în Mumilandia, a fost publicată  tot în cursul lunii martie dar de către editura Niculescu, care se deschide astfel şi ea către banda desenată.
Vânătorii de zmeie reprezintă adaptarea în benzi desenate a romanului omonim scris de medicul american de origine afgană Khaled Hosseini. A fost realizată  în 2011, de către  italienii Fabio Celoni (desene) şi Mirka Andolfo (culori).

vineri, 21 martie 2014

Misterul învăţătorului… Negrea-Gan





Tot ce voiaţi să ştiţi despre misteriosul  Dumitru Negrea, desenator   al straniei BD  Misterul învăţătorului Helmuth,  şi nu aţi găsit în Dicţionarul Benzii Desenate din România (editura MJM Craiova, 2005)  puteţi să aflaţi acum de pe site-ul  CoLo-Ro.
Prima oară am văzut fragmente din  Misterul învăţătorului Helmuth prin 1986-1987 în colecţia lui Viorel Pîrligras. Am rămas fascinat de grafismul său cu totul neobişnuit, şi nu mi-am revenit până astăzi când o recitesc cu aceeaşi plăcere ca acum 30 de ani.
 Deşi autor doar a câteva benzi desenate, el fiind de fapt caricaturist şi ilustrator, aşa cum puteţi citi pe Colo-ro, Dumitru Negrea rămâne în memoria afectivă a noastră, bedefililor, prin grafismul său puternic şi original.

„Des livres à venir, l’avenir des livres” - Salonul Cărţii de la Paris




Mâine  se deschide cea de-a 34-a ediţie a Salonului Cărţii de la Paris care, cu cei 200,000 de vizitatori anual, reprezintă manifestarea far a cărţii şi literaturii francofone din lume.  
 Şi în acest an, literatura şi arta românească  vor fi bine prezentate,  prin invitarea a nu mai puţin de 50 de editori, scriitori şi oameni de teatru reprezentativi  pentru cultura românească.
Marea noutate o reprezintă prezenţa la Salon a cunoscutului caricaturist Ştefan  Popa Popa`s.

miercuri, 19 martie 2014

Academia Motanov organizează ateliere de benzi desenate




 De ce un atelier de BD?
« Pentru că e o artă un pic exotică și mai puțin explorată în România, așa că asemenea competențe rare pot fi un avantaj. BD-ul face legătura dintre scris și vizual, face povestea să fie mai atrăgătoare. Banda desenată ne învață să ne structurăm, să etapizăm și să prioritizămzămzăm. Cu imaginația înainte!
Scopul atelierului de benzi desenate este familiarizarea participanților cu universul BD și cu modul în care sunt gândite BD-urile. Participanții vor învăța să construiască o poveste cu un personaj bine conturat, să o spargă în cadre, să o deseneze și să o coloreze. Prima parte a atelierului se concentrează pe poveste, a doua pe desen. Se vor da teme aproape după fiecare întâlnire, dar nu va fi un efort, așa e cu activitățile plăcute.

marți, 18 martie 2014

ARTMARK: licitaţia BD – cronica unui eşec anunţat



 Într-un articol din 29 ianuarie informam colecționarii de BD de la noi despre prima licitaţie oficială de benzi desenate din România. Din păcate, ceea ce ar fi putut fi un eveniment pe mica noastră piaţă BD,  s-a transformat într-o şuşă ordinară,  pentru că experţii de la Artmark au avut proasta idee de a solicita serviciile de  „curator şi artist” ale impostorului Ciubotariu.
 Aşa că acesta a făcut ce ştie el mai bine,  şi face în toate expoziţiile cu planşele însuşite  prin înşelăciune de la mari autori BD români:  a amalgamat planşele unui mare artist, Ary Murnu, cu cele ale unui autor mediocru – el însuşi şi cu cele ale unui non-autor de BD –Alexandru Ştefănescu Drăgăneşti.



luni, 17 martie 2014

Aventuri în Momilandia – Tove Janssen




(c) editura Arthur
După ce s-au debarasat de paraziţii de la Jumătatea Plină, mi-a fost teamă că editura Art, o prezenţă cu totul deosebită  pe piaţa editorială românească,  nu va mai publica benzi desenate  (aşa cum s-a întâmplat cu Corint şi Humanitas, alte edituri fraierite de J.P.)
Editorii de la Art, probabil la propunerea  escrocilor de la Jumătatea Plină,  care au făcut trafic de influenţă pe lângă Ambasada Franţei pentru a plăti copyright-urile  la trei albume BD publicate de Art, doar cu scopul de a încasa un comision consistent din această intermediere, demaraseră o colecţie interesantă, dar venită prea devreme în România : ”colecţia romanului grafic”.
 În această colecţie au apărut 4 titluri,  dintre care două capodopere universale:  Maus de Art Spiegelman şi Persepolis de Marjane Satrapi. În catalogul Ambasadei Franţei era anunţat şi Micuţul Nicolas, de Sempe şi Goscinny, dar această carte nu a mai apărut din motive neclare (probabil datorită lăcomiei Jumătăţii Pline).
Atunci când şi-au dat seama de greşeala făcută – la instigarea Jumătăţii Pline – să pună  căruţa înaintea boilor, adică să publice benzi desenate alternative într-o ţară in care de-abia respiră banda desenată generalistă, editorii Art s-au reorientat, din fericire, spre banda desenată pentru publicul larg, care se adresează în egală măsură atât copiilor cât şi părinţilor lor.
Primul album BD apărut în româneşte în anul 2014 este Aventuri în Momilandia, de Tove Jansson. 

sâmbătă, 15 martie 2014

Prima întâlnire a lui Mircea Mihăieş cu Corto Maltese







Corto Maltese i se înfăţişa cititorului – încă de la prima casetă – asemeni unei Pallas Athena născută din urechea lui Zeus, cu toate însuşirile şi trăsăturile conturate: cinic, arogant, ironic, longilin şi leneş. Eroii de acţiune – dominanţi în revistă – primeau o contrareplică de anvergură.

vineri, 14 martie 2014

Fête de la BD francophone – Stockholm 2014




Le 8-9 mars  a été organisé à la Maison de la Culture de Stockholm – pour la première fois -  le week-end de la BD francophone.
Ont participé, comme invités d`honneur,  Marguerite Abouet,   dessinatrice française (originaire de Cote d`Ivoire) de l`exceptionnelle série Aya de Youpougon, Julie Delporte dessinatrice canadienne d`origine française, Xavier Lowenthal, éditeur alternatif de Belgique et Dodo Nita de Roumanie.


joi, 13 martie 2014

Europa SF: “French and Romanian Comics in Focus” by Ahrvid Engholm (Sweden)





Left: Ola Hellsten, artistic director of the Comics Library in  Stockholm
8-9th of March the Comics Library (Serieteket) of the Stockholm Culture House (Kulturhuset) arranged French Language Comics Days, with support from embassies and cultural institutions of France, Belgium, Canada, Romania as well as Swedish comics organisations.

miercuri, 12 martie 2014

Tintin-experten Dodo Nita på FRANSKSPRÅKIGA SERIEDAGEN 2014



Den 8–9 mars introducerar Serieteket tillsammans med fransktalande vänner en ny tradition – Franskspråkiga Seriedagen. Internationella gäster är Marguerite Abouet från Frankrike (Aya från Yopougon), Julie Delporte från Kanada (Journal), Xavier Löwenthal från Belgien (serieskapare och förläggare på La Cinquième Couche), samt serieskribenten och Tintin-experten Dodo Nita från Rumänien.

marți, 11 martie 2014

Jacques Kamb vs Mircea Arapu



Jacques Kamb şi Mircea Arapu la Expoziţia Pif de la Bucureşti, în 2012 (alături de Valentin Tănase)

Aşa cum trebuie deja să ştie cititorii noştri, la începutul lunii martie şi-au serbat zilele de naştere doi importanţi creatori BD din universul "Pif Gadget" :  Jacques Kamb (născut pe 2 martie 1933 la Paris) şi Mircea Arapu (născut pe 8 martie 1955 la Bucureşti). 

luni, 10 martie 2014

Polemicile ICR : BD clasic vs BD "modern" ? (ep. 3)




"Trebuie sa recunosc, sunt un pic confuz, nu inteleg cum s-a ajuns de la abureala icerista la ingrijorarea privind viitorul exprimarii artistice... Raspunsul sta, oare, in insasi formularea "banda desenata comerciala", din comunicatul ICR, de aici a pornit? 




luni, 3 martie 2014

Maestrul Puiu Manu la Facultatea de Istorie




 Foto-reportaj de Alex Nazarie

Facultate de Istorie, sub egida decanului său, domnul Adrian Cioroianu,  a început să organizeze din acest an o serie de colocvii având ca temă generică « Istoria în Imagini ».
Scopul acestei serii de colocvii este de a prezenta istoria României altfel, adică prin intermediul imaginilor.
Primul invitat al acestui prim colocviu a fost domnul Puiu Manu,  cu ocazia aniversării a 60 de ani de activitate artistică neîntreruptă. Într-adevăr, primele sale ilustraţii au apărut în  anul 1964, în paginile revistei Cravata Roşie.
Cu această ocazie s-a vernisat şi o expoziţie de planşe şi desene originale care, prin dimensiunea sa (peste 90 de planşe şi desene originale, publicate între 1970 şi 2013),  este cea mai mare organizată vreodată în România. Admiratorii domnului Puiu Manu dar şi iubitorii de frumos în general au descoperit cu surpriză multiplele faţete artistice ale maestrului şi şi-au bucurat sufletul cu această feerie de colori şi reprezentări grafice din cele mai diverse.
La colocviu au participat în jur de 60 de persoane, studenţi, profesori, bedefili şi jurnalişti.