luni, 3 martie 2014

Maestrul Puiu Manu la Facultatea de Istorie




 Foto-reportaj de Alex Nazarie

Facultate de Istorie, sub egida decanului său, domnul Adrian Cioroianu,  a început să organizeze din acest an o serie de colocvii având ca temă generică « Istoria în Imagini ».
Scopul acestei serii de colocvii este de a prezenta istoria României altfel, adică prin intermediul imaginilor.
Primul invitat al acestui prim colocviu a fost domnul Puiu Manu,  cu ocazia aniversării a 60 de ani de activitate artistică neîntreruptă. Într-adevăr, primele sale ilustraţii au apărut în  anul 1964, în paginile revistei Cravata Roşie.
Cu această ocazie s-a vernisat şi o expoziţie de planşe şi desene originale care, prin dimensiunea sa (peste 90 de planşe şi desene originale, publicate între 1970 şi 2013),  este cea mai mare organizată vreodată în România. Admiratorii domnului Puiu Manu dar şi iubitorii de frumos în general au descoperit cu surpriză multiplele faţete artistice ale maestrului şi şi-au bucurat sufletul cu această feerie de colori şi reprezentări grafice din cele mai diverse.
La colocviu au participat în jur de 60 de persoane, studenţi, profesori, bedefili şi jurnalişti. 





Cuvântul de deschidere l-a avut  domnul profesor Adrian Cioroianu,  care a rostit un adevărat « laudatio » la adresa maestrului Puiu Manu ( şi veți vedea mai târziu că nu am folosit gratuit acest cuvânt).


Apoi s-a proiectat filmul de prezentare al domnului Puiu Manu, realizat pentru Televiziunea Română de către Ion Lucian Ciucu.



Domnul Manu, un adevărat exemplu de modestie artistică,  a spus că dânsul preferă să comunice prin desenele sale şi mai puţin prin cuvinte…
 
În spatele domnului Manu este dl. Ion Manolescu, cadru universitar şi cunoscut bedefil
…Aşa încât i-a dat cuvântul scenaristului său,  lector dr. Marius Leştaru,  care a prezentat, ca la o adevărată teză de doctorat,  tehnicile de lucru ale benzii desenate şi  « secretele »  colaborării sale cu dl. Puiu Manu.


Ulterior a mai luat cuvântul cunoscutul artist plastic Valentin Tănase, care a dezvăluit faptul că, date fiind izvoarele foarte sărace ale istoriografiei româneşti, mai ales cele imagistice, artistul român care se apleacă asupra unui episod sau altul din istoria României trebuie să recreeze el însuşi spiritul epocii, având mare grijă însă să nu cadă în capcana anacronismelor  grafice.

 
Şerban Andreescu alături de Ştefan Somogyi

Radu Stoican, cel mai tânăr autor BD - 14 ani!
Mihai Ionaşcu şi Radu Oltean
La finalul colocviului, domnul profesor Adrian Cioroianu i-a înmânat diploma de « Amicus Maior » al Facultăţii de Istorie domnului Puiu Manu. De notat că această  diplomă se acordă  doar unor mari personalităţi, pentru realizările lor excepţionale. 



Fotografie panoramică a sălii de conferinţe unde s-a desfăşurat colocviul


 
Vedere din expoziţie
 
Dl Adrian Cioroianu alături de tinerii curatori ai expoziţiei, Ana Petrovici şi Alexandru Groza


 După colocviu şi vernisaj a urmat probabil partea cea mai îndrăgită de bedefili, acordarea de dedicaţii pe albume de către domnul Puiu Manu.


Doamna Anca Puiu a venit împreună cu Alex Talambă
Domnul Marius Tiţa de la Radio România

În plan secund Octav Ungureanu, unul dintre animatorii manifestării


Maestrul Puiu Manu - "Cel mai iubit dintre pământeni"


2 comentarii:

  1. Foarte frumoase initiateive! La fiecare astfel de eveniment regret ca nu locuiesc in Bucuresti sau macar pe aproape. Ce este acel volum "Histoire de France" care apare in poze? Nu stiu de el...

    RăspundețiȘtergere
  2. Singura sansa este sa reuniti un grup de bedefili si vreo institutie culturala locala si puteti sa organizati si in orasul dvs astfel de intalniri cu marii creatori BD din Romania.

    "Histoire de France" este o colectie de albume editate de catre Larousse in Franta, care reconstituie - prin intermediul benzii desenate - istoria Frantei, de la origini pana in prezent.Ea, colectia, s-a bucurat de mare succes de public in anii 70-80 iar acum initiativa a fost preluata de o alta editura, First Edition, care publica istoria Frantei in 12 volume (proiect in care este implicat si graficianul roman Dan Popescu).
    La un proiect asemanator ne gandim impreuna cu mai multi autori BD romani, Puiu Manu,Marius Lestaru, Mircea Arapu, Gabi Rusu, sub coordonarea profesorului Adrian Cioroianu si suntem in cautarea unui editor.
    Daca un astfel de editor pasionat si cu incredere in forta benzii desenate citeste acest blog, sa ne scrie la adresa de contact.

    RăspundețiȘtergere