marți, 13 octombrie 2020

Zilele benzii desenate la Iași : 1-2 octombrie 2020

Afiș realizat de marele JUP

Povestea de dragoste dintre banda desenată și orașul marilor iubiri  a început în 1999, la inițiativa Institutului Francez din localitate, condus pe atunci de Benoit Vitse.

Domnia sa  a invitat mai mulți artiști BD  din țară (Gabriel Rusu din Cluj, Tudor Popa din București, Marian Mirescu din Craiova) să participe la manifestare. Eu am adus o expoziție inedită de desene extrase din story-board-ul realizat  de  artistul francez Fabien Lacaf pentru filmul „Asterix și Obelix contra lui Cezar”, în mare vogă înclusiv pe ecranele românești.  Vedeta manifestării a fost desenatorul și caricaturistul ieșean Jup, care a desenat și afișul manifestării (și așa va face de acum încolo mereu).

După 10 ani, la inițiativa arhitectului Mati Botezatu, cunoscut bedefil și bedeist ieșean, Institutul Francez a organizat un mini-festival BD, avându-i ca invitați de onoare pe artistul francez Emmanuel Lepage și pe frații Augustin și Dan Popescu, autori români publicați în Franța.

După alți doi  ani, în 2011, Institutul Francez, având ca partener, de această dată, Ordinul Arhitecților din localitate, organizează o nouă ediție a festivalului. Invitați de onoare vor fi Michel Jans, autor BD și editor din Grenoble. Eu am prezentat expoziția  Orașele Obscure, conținând  mostre din opera grafică a artiștilor Francois Schuiten și Benoit Peeters.

La sfârșitul anului 2019, Michel Monsauret m-a pus în contact cu Olivier Noel, responsabilul lectoratului francez din cadrul Universității din Iași. Olivier, un belgian simpatic care mănâncă BD pe pâine la fiecare mic-dejun,  mi-a telefonat și mi-a vorbit cu mult entuziasm de dorința sa de a organiza o manifestare BD la Iași. Eu am vorbit cu Mati la telefon și, împreună cu Cristina Iliescu de la Institutul Francez,  am început să lucrăm la un proiect  de activitate.

Din păcate, începutul pandemiei a pus în stand-by proiectul nostru. La sfârșitul primăverii, Olivier Noel și un cursant al său, Radu Știrbu, la fel de entuziast, au venit la Craiova și am stabilit împreună să organizăm evenimentul BD la Iași, toamna, în cadrul festivalului literar FILIT, cu atât mai mult cu cât  maestrul Puiu Manu urma să publice un nou album de benzi desenate.

Sitôt dit sitôt fait, cum ar spune francezul.  În seara zilei de 30 septembrie ajungeam la Iași, gata de întâlnirea cu publicul moldav.


Prima zi a  benzii desenate a început cu un mare semn de interogare deasupra sa.  Cu câteva minute înainte de  ora începerii am aflat  că FILIT-ul s-a anulat deoarece câţiva voluntari implicati în organizarea sa au fost depistaţi COVID pozitivi.

Ne era teamă să nu se anuleze și întâlnirea noastră, dar mai teamă ne-a fost  de norii negri de ploaie care se adunau deasupra curții Institutului.

Până la urma  zeii BD-ului au ţinut cu noi şi au trimis norii în altă parte.



Am început discuţiile dialogând cu Olivier Noel, pe tema traducerilor  benzilor desenate franco-belgiene în limba română.

Cum nu erau multe, câteva  zeci de albume cu aventurile lui Rahan, Tintin, Asterix, Lucky Luke  şi ale Ştrumfilor, tipărite în ultimii 20 de ani, am trecut repede la alte dialoguri, cele ale unor  tinere studente şi profesoare, dar tot despre benzi desenate.

Au fost abordate teme şi subiecte inedite şi incitante, atât în româneşte cât şi în franţuzeşte, lucru de altfel firesc în incinta unui Institut Francez.



Profesoara Anca Lungu  a prezentat adaptarea în benzi desenate a romanului fluviu  A la recherche du temps perdu, de Proust,  adaptare realizată – în premieră mondială – de autorul francez Stéphane Heuet.



Studentele Bianca Ciocoiu şi Adelina Borfotină au glosat pe tema feminismului reflectat în banda desenată franceză.


Andra Socoliuc a citit şi  comentat pentru public albumul colectiv Istorii din 89 editat de Muzeul Judeţean de Istorie din Braşov.
 În fine, tânărul şi energicul Radu-Ştefan Ştirbu şi-a pus ambiţia să demonstreze public  că Sildavia – ţara inventată de Herge – nu este inspirată doar de România, aşa cum aş susţine eu. Şi are dreptate.



Ziua s-a încheiat cu un trist dar binemeritat omagiu adus  arhitectului Mati Botezatu, decedat în primăvară, la  doar 68 de ani. Au vorbit despre el câțiva prieteni şi colaboratori, Mihai Dinu Gheorghiu (stânga foto) profesor universitar de sociologie, Emil Răducanu, redactor muzical la Radio (dreapta foto),  George Pânzaru, Jup, etc. 

 


În paralel, publicul a putut să admire două expoziţii: „Le chateau des etoiles” şi „Comorile ascunse ale Bibliotecii Astra din Sibiu” (pagini din revistele Vaillant şi Pif Gadget aflate în colecţiile acestei biblioteci).

 


Cei mici au participat la ateliere de iniţiere în arta desenului şi a benzii desenate.

 



După amiaza celei de a doua zi  a fost în întregime consacrată întâlnirii cu maestrul benzii desenate româneşti, dl Puiu Manu. Împreună am povestit fapte mai puţin cunoscute şi anecdote din cariera sa artistică, după care artistul a dialogat cu fanii săi şi  a dat dedicaţii pe zeci dintre publicaţiile sale.


Bref, o întâlnire emoţionantă, aşa cum sunt toate întâlnirile dintre maestrul Puiu Manu şi cititorii săi.

 


În spatele fiecărei manifestări culturale reuşite stă o întreagă echipă, uneori prea puţin vizibilă. Succesul Zilelor BD de la Iaşi s-a datorat echipei formate din Olivier Noel,  Muriel Augry-Merlino, directoarea Institutului Francez de la Iaşi, Cristina Iliescu, Olivier Dumas şi evident, lui Michel Monsauret care  - de la Bucureşti – a coordonat toate activităţile BD francofone din România.


Desen de Radu-Ștefan Știrbu 


 

Andra, Radu și dl Puiu Manu

 

 

 

 

 

Niciun comentariu: