miercuri, 8 august 2018

400.000 de vizualizări!



Dragi prieteni cititori,

Cu ultima postare am depăşit cifra de 400.000 vizualizări!
Pentru amatorii de statistici, asta înseamnă o medie de 341 vizualizări a fiecărui articol. Evident, unele postări  nu au atins 100 de vizualizări, în timp ce următoarele 10 au depăşit o mie:


-         1016 – Bookfest : Sărbătoarea benzii desenate (2016)
-         1030 – Poveste de Crăciun:  Legenda adevărată a Ştrumfilor (2012)
-         1042 – Mihai Timoşenco - invitat de onoare la Salonul BD Constanţa  (2013)
-         1115 – Paul Stoica – comentarii la TOP 10 BD din socialism (2013)
-         1283 – Premiile ABDR pe anul 2017 (2018)
-         1312 -  Livia Rusz: Colecţia completă de albume (2012)
-         1421 - Căpitanul Ro – Război în inima Europei (2016)
-         1543 – Caragiale în benzi desenate – Viorel Pîrligras  (2012)
-         1623 – Moartea unui editor – Egmont (2014)
-         1782TOP 10 al celor mai frumoase BD româneşti (2013)



Cine doreşte,  poate să compare acest TOP cu cel de anul trecut,  aici:

Îmbucurător este faptul că, iată,  există aproximativ 300 de cititori constanţi ai acestui blog specializat dar şi alţi peste 1.000 de cititori ocazionali.

Evident, blogul nostru poate ar fi fost mai sărac fără colaborarea a numeroşi corespondenţi, din toate zonele ţării, dar şi din străinătate (Franţa, Italia). Anul acest cel mai fidel a fost arhitectul Mati Botezatu. Cei mai noi colaboratori ai noştri sunt  Sorina Georgiana, o tânără absolventă de UNARTE şi Daniel Danil, un foarte bun grafician.

La o simplă privire a topului de mai sus constatăm că cititorii noştri au fost interesaţi în special de banda desenată clasică, atât cea românească (Topul celor mai frumoase BD, Puiu Manu, Livia Rusz, Viorel Pîrligras) dar şi străină (Ştrumfii, producţia editorială a concernului Egmont).
De un mare interes s-a bucurat şi postarea privind Premiile ABDR pe anul 2017. Acest lucru ne încurajează să acordăm şi anul viitor aceste premii.
Problema este însă că producţia de benzi desenate româneşti a scăzut catastrofal. Aşa cum ştiţi, dacă citiţi în mod regulat blogul nostru, anul acesta doar Şerban Andreescu şi Alexandra Gold au publicat albume noi, iar Puiu Manu a publicat o nouă ediţie, digitală, a albumului Şoimii Moldovei.
 
Aţi cumpărat acest album? Mai sunt doar câteva exemplare disponibile...
Odată cu oprirea revistei HAC!, la sfârşitul anului trecut, parcă s-a prăbuşit şi interesul pentru autorii români.
Trebuie notat aici, spre luare aminte, că banda desenată românească a intrat din nou în agonie din cauza unor escroci şi impostori precum Jumătatea Plină, A. Ciubotariu şi M. Grăjdeanu. Ei au sifonat sume uriaşe de bani, de ordinul a zeci de mii de euro fiecare, de la diverse instituţii de stat – AFCN, ICR, Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti, sub pretextul că promovează banda desenată românească. Nu doar că s-au promovat doar pe ei dar, publicând  BD mediocre, când nu sunt de-a dreptul urâte, cu subiecte anoste, neinteresante sau direct antiromâneşti (vezi albumul Aripi de Oţel, al lui Adrian Barbu)  au îndepărtat publicul potenţial de la adevărata bandă desenată românească.
Astăzi s-a ajuns la situaţia hilară că toată lumea organizează saloane de benzi desenate, deşi nu mai există nici editori şi nici autori adevăraţi (nu mâzgălitori) de BD (cu 2-3 excepţii).  Singura editură care mai publică în mod constant benzi desenate, ART, nici măcar nu este invitată la aceste saloane.
Editura ART,  după ce a început cu stângul, publicând  - sub influenţa malefică a Jumătăţii Pline - BD alternative neinteresante, când nu sunt de-a dreptul blasfemice (vezi Stigmata), şi-a revenit şi lansează una după alta capodopere ale benzii desenate mondiale:  Asterix, Garfield, pentru copii şi tineret,  sau V de la Vendetta şi Watchmen pentru adulţi.
Editura ART reprezintă ultima speranţă de a mai citi BD în limba română,  deşi în continuare nu au niciun fel de politică de marketing şi publicitate,  ba chiar îşi dau cu stângul în dreptul  atunci când cheamă sfertodocţi de genul lui Alin Răţoiu pentru a vorbi despre banda desenată.
Acest individ, împreună cu un altul, Mihai Iacob, care se prezintă ca universitar, dar este la fel de negru în cerul gurii precum sfertodoctul,  au adus şi ei un enorm prejudiciu  de imagine benzii desenate  româneşti,  pe care au bălăcărit-o şi miştocărit-o în fel şi chip pe pagina lor de facebook.

Acestea fiind spuse, trebuie să fim optimişti şi să sperăm într-o schimbare, aşa cum face românul în general. Fără speranţă şi dorinţă de schimbare, România ar fi condusă şi în prezent de tovarăşul Ion Iliescu,  iar banda desenată românească ar fi în continuare reprezentată de pornografii Sorina Vazilina şi Matei Branea precum şi de impostorii Ciubotariu şi Grăjdeanu.

Iar pe cei care nu mai au speranţe, îi îndemn să înveţe franceza şi să citească în această limbă minunatele albume desenate de Tamba, Augustin şi Dan Popescu, Crstian Păcurariu, surorile Surducan şi mai ales marele nostru desenator Mircea Arapu. 

Aţi cumpărat acest inedit album desenat de Alexandra Gold?

Niciun comentariu: