joi, 22 februarie 2018

Ileana Surducan: “Hotel Pennington”, un nou album franţuzesc



De mâine, 23 februarie 2018, în librăriile franco-belgiene de benzi desenate se va găsi  de vânzare un nou album  desenat de Ileana Surducan.

joi, 15 februarie 2018

Musashi, o nouă bandă desenată de Daniel Danil




Miyamoto Musashi a fost cel mai  faimos samurai din istoria Japoniei. Povestea vieţii sale, romantică şi violentă,  a fost pusă pe hîrtie  de scriitorul Eiji  Yoshikawa (1892-1962). Yoshikawa a publicat mai întâi romanul său în serial, în paginile ziarului Asashi Shimbun, între 1936-1939. Apoi a apărut în volum, iar în 1981 a fost tradus în limba engleză. În anul 2004 editura Polirom l-a publicat în româneşte sub forma a două volume de peste 1000 de pagini fiecare.
Devenit roman cult în Japonia, Musashi va fi adaptat sub formă de filme şi de benzi desenate.
Pasionat de artele marţiale dar şi foarte talentat la desen, graficianul Daniel Danil  a fost fascinat de acest roman şi a decis să adapteze capitole ale sale sub formă de benzi desenate.

miercuri, 14 februarie 2018

Timişoara: Muzeul Popa`s




Dacă e sâmbătă, e Bucureşti!
Profitând însă de ciudata vreme frumoasă dintr-un week-end de februarie, m-am urcat în tren şi am ajuns, de această dată,   la Timişoara, cu scopul de a vizita Muzeul Popa`s.

luni, 5 februarie 2018

KOCKAS – Pif-ul maghiarilor




Între 1981-1992  a apărut în Ungaria revista Kockas care publica  majoritar benzi desenate preluate din Pif. 

duminică, 4 februarie 2018

"Micuţul Nicolas" - o cronică de Monica Şerban



Cititorule, îndrăznesc să spun că nu ți-a fost greu să împrumuți vocea Micuțului Nicolas: ea vorbește din timpul privilegiat al copilăriei, când totul e grozav și tare pentru că tu ești mereu gata de joacă, deschis tuturor oportunităților de a te juca: cu buchetul de flori pe care dorești să-l dăruiești mamei, dar ajunge la destinație ciufulit după o bătaie cu colegii, cu pixul care curge al tatălui, care pătează așternuturile și pijamalele, cu un cal imaginar care, culmea, nu-ți aparține. Nu te joci pentru că vrei să te distrezi, sau cel puțin nu îți propui acest lucru în mod conștient (așa cum îți propui, mai târziu, să fii serios și perseverent), ci mai degrabă te distrezi pentru că a fi jucăuș este starea ta naturală.”