joi, 28 ianuarie 2016

Hermann - Grand Prix la Festivalul BD de la Angouleme !



Am primit de la Paris, de la domnul profesor Adrian Cioroianu, o informaţie de ultimă oră: celebrul creator belgian de benzi desenate Hermann a primit Marele Premiu pentru întreaga operă,   decernat de Festivalul Internaţional al Benzii Desenate de la Angouleme.



Hermann (Huppen)  este autorul unor celebre serii de benzi desenate franco-belgiene precum Bernard Prince, Comanche, Jeremiah, Les Tours du Bois Maury etc. În ultimii ani  lucrează mai ales cu fiul său Yves H. ca scenarist, creind împreună - în 2006 - excelentul album Sur les Traces de Dracula - Vlad l`Empaleur  (Vlad Ţepeş). 
L-am cunoscut pe Hermann  în 2003, la Festivalul Internaţional "BD de Frontiere" din Aosta, Italia, unde fusesem invitat de dl.  Paul Laffont, directorul Alianţei Franceze din Val d`Aoste,  să prezint banda desenată românească.  Cunoşteam bine opera sa grafică aşă că întâlnirea cu marele desenator a fost una memorabilă,  şi mi-am dorit foarte mult să-l aduc şi la Salonul Românesc de BD, ştiind că mulţi bedefili români îl apreciază. 
Acest lucru a fost posibil în 2007, graţie d-lui  Daniel Sotiaux, delegatul Wallonie Bruxelles la Bucureşti.
Hermann, alături de Dany, Jean Luc Cornette, Caro, Benoit Fauviaux,   toţi autori belgieni cunoscuţi,  a fost un invitat şarmant, a stat de vorbă  cu toată lumea, şi-a prezentat cu multă modestie opera şi a oferit dedicaţii desenate tuturor amatorilor, care au cumpărat mai ales albumul Vlad l`Empaleur.
Ediţia 2007 a Salonului Românesc al Benzii Desenate, derulată la Muzeul de Artă din Constanţa,  rămâne în memoria bedefililor de la noi drept una dintre cele mai reuşite din toate cele 25 organizate.
Voi reveni cu mai multe detalii şi imagini. 

Dany, Caro, Hermann, Benoit, Jean Luc, pe malul Mării Negre, în 2007

Niciun comentariu: