marți, 28 iulie 2015

“What`s up, doc?” spune Bugs Bunny (şi) la 75 de ani…

“Unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite personaje de desene animate "Bugs Bunny", cel mai iubit iepure animat, și-a făcut prima apariție la 27 iulie 1940, în "A Wild Hare". Ulterior, a apărut în serii de desene animate precum Looney Tunes și Merrie Melodies.

Considerat un simbol al copilăriei, Bugs este iepurele gri, foarte inteligent, care a reușit să-și introducă spectacorul în lumea fascinantă a desenelor animate. "Bugs Bunny" s-a născut la Brooklyn, New York. Potrivit lui Mel Blanc, actorul care i-a dat grai, accentul său este un amestec între cel din zona Bronx și cel din Brooklyn.

Este cunoscut datorită replicii care l-a consacrat: "What's up, Doc? " ("Ces-a'ntâmplat, Doc?") și datorită conflictului cu alte personaje, cum ar fi Elmer Fudd, Yosemite Sam, Marvin sau Daffy Duck. Aproape întotdeauna, Bugs iese învingător din orice fel de conflict. Aceasta este o trăsătură, pe care i-a atribuit-o regizorul Chunk Jones, căruia i-a plăcut să pună față în față învingătorii și învinși.

Temându-se ca nu cumva personajul să-și piardă din popularitate, implicându-se în conflicte în calitate de agresor, Jones a descoperit modul prin care poate să-i aducă lui Bugs simpatia publicului. Toți adversarii iepurașului sunt niște fanfaroni care fie îl înșeală, fie îl amenință. După ce a fost jignit, de obicei de trei ori, Bugs reacționează: "Îți dai seama, bineînțeles, că asta înseamnă război".
Alți regizori, precum Friz Freleng l-au făcut pe Bugs să-și ofere ajutorul celor care aveau nevoie, creând astfel circumstanțe atenuante pentru poznele pe care le făcea. Iar audiența îi dă permisiunea, tacit, să se răzbune sau să se apere.
În 1941, Bugs Bunny a devenit foarte popular în cultura americană, dar și cel mai îndrăgit personaj al seriei Looney Tunes. Un an mai târziu a devenit starul seriei de desene animate Merrie's Melodies. Tot în 1942, Bugs Bunny a suferit o serie de schimbări, dinții din față fiind măriți pentru a ieși în evidență, iar capul regândit și realizat mai rotund.
"Bugs Bunny" a apărut în nenumărate producții, iar în 1958, pelicula "Knighty Knight Bugs" a primit premiul Oscar, potrivit infoplease.com. În toamna anului 1960, a debutat pe canalul ABC emisiunea "The Bugs Bunny Show", care a fost apreciată timp de 30 de ani. În 1985 a devenit al doilea personaj de desene animate care a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.


 În 1990, Bugs a apărut într-o campanie de luptă împotriva drogurilor, iar în 1997, a apărut pe un timbru al Statelor Unite. În 2002, revista "TV Guide" a publicat lista celor mai bune 50 de personaje de desene animate, iar "Bugs Bunny" ocupa locul I.” 

AGERPRES
(Documentare - Suzana Cristache Drăgan; editor - Irina Andreea Cristea)


Între 1995-1999  editura Egmont România a publicat lunar revista de benzi desenate “Bugs Bunny” în paginile căreia, alături de Bugs Bunny şi răţoiul Duffy, mai apăreau aventurile personajelor Silvester & Tweety, Foghorn Leghorn etc.

Notă. Documentându-mă pentru acest articol am găsit pe site-ul www.krossfire.ro  simpaticul şi documentatul articol Egmont şi benzile desenate din copilărie,  semnat de Vlad Stoiculescu în  anul 2008.  Ceea ce m-a impresionat cu adevărat a fost însă faptul că articolul avea 779 de comentarii!
Iată ce au însemnat publicaţiile Egmont în copilăria unor cititori!

Un comentariu:

krossfire spunea...

Apreciez mentiunea :)

Comentariile au depasit media blogului si pentru ca, la momentul respectiv, mai multi colectionari au folosit articolul pe post de platforma de schimb (ajungandu-se inclusiv la scanarea unor intregi colectii din perioada 1994-1996).