joi, 8 ianuarie 2015

Cabu, Wolinski, Tignous, Charb - o moarte tâmpă şi rea

(c) ZEP







- Cabu, de data asta nu ai mai întârziat!

Wolinski şi Cabu, doi dintre cei mai mari creatori de benzi desenate ai Franţei nu mai sunt!


 Cabu (Jean Cabut) s-a născut în 1938 şi a debutat cu caricaturi în 1953, în revista L`Union de Reims. Este cunoscut în lumea benzii desenaste în special pentru personajul său Le Grand Duduche, un licean cu capul în nori, veşnic îndrăgostit, ale cărui peripeţii apar în revista Pilote,  din 1962.  Ca şi caricaturist, colaborează la diverse ziare şi reviste,  specializându-se în critica acerbă a francezului din clasa de mijloc, luând în colimator, cu obstinaţie, toate defectele acestuia. 

(c) Cabu


Desenul afişului de la Angouleme

George Wolinski,  născut la Tunis în 1934, colaborează  la revista lunară Hara Kiri, din 1961,  publicând  aici prima sa bandă desenată:  La Reine de Pommes (adaptare după romanul poliţist cu acelaşi titlu al lui Chester Himes). Ulterior va publica numeroase caricaturi şi benzi desenate, în cele mai importante ziare şi reviste din Franţa:  Liberation, L`Humanité, France Soir, Le Nouvel Observateur,  Paris Match, Journal de Dimanche.  A semnat peste 70  de albume de benzi desenate şi  a primit Marele Premiu pentru întreaga operă BD, în 2005, la  Festivalul Internaţional al Benzii Desenate de la Angouleme.  În acelaşi an va primi şi Legiunea de Onoare din partea preşedintelui Franţei. 
În 2006 va publica  albumul Carnets de Voyages (Carnete de călătorie) în care scrie (desenează), printre altele, şi  despre sejurul său în România în 1971.
Am avut plăcerea să-l întâlnesc şi să stau de vorbă cu marele Wolinski la Festivalul BD de la Angouleme.

Autoportret





Niciun comentariu: