sâmbătă, 7 iulie 2012

Bucureşti Comicsfest: Raluca Dragomir

Pisici din Infern la ComicsFest 2012

La doar câteva zile după inaugurarea expoziţiei Pif în România, un alt eveniment de gen şi-a deschis porţile la Bucureşti, ComicsFest 2012,  la Galeria Saint Ink, acolo unde se lansa în luna aprilie cel mai nou album desenat de maestrul Puiu Manu, "Dim - Sarabandă în Golful Aden". Dacă la Sala Dalles era vorba exclusiv despre BD european, la galeria din Str. Doamnei Nr.3 şi-au dat întâlnire personaje binecunoscute din comics şi manga, fară să lipsească, chiar dacă mai timid, reprezentanţii benzilor desenate autohtone.
Odată intrat în spaţiul de desfăşurare al ComicsFest, m-am trezit înconjurat de nenumărate volume cu benzi desenate, figurine ale supereroilor la dimensiuni şi calitate impresionante, dar şi de Spiderman şi Batman în mărime naturală ?!? Nimic extraordinar. Doi dintre organizatori s-au costumat astfel şi au pornit prin centrul vechi al capitalei, spre a face publicitate evenimentului.
Toate bune şi frumoase, dar eu eram interesat totuşi de benzi desenate. Planşele originale agăţate pe pereţi mă fascinau. Brusc, privirea mi-a fost atrasă de două dintre acestea. Ciudat! Desenele erau în stil comic, iar subsemnatul preferă stilul realist. Ce priveam în acel moment era nou, original şi realizat cu mult măiestrie. Creatoarea lor, prezenţă proaspăta în lumea extraordinară a "filmelor pe hârtie" , se numete Raluca Dragomir. A doua zi am vizitat site-ul ei www.raludra.com şi am înţeles tot; este debutantă în arta BD, dar are deja lucrări de pictură, grafică, desen în tuş,chiar şi metal art. Dar toate acestea le puteţi descoperi vizitnd site-ul mai sus amintit. Trebuie să vă mai spun că desenează cu o viteză uimitoare, fapt ce a determinat reacţia spontană a unui participant aflat lângă mine : "EXTRAORDINAR !!!".
Dar m-am luat cu vorba, vrăjit de talentul tinerei artiste,  şi nu v-am spus mare lucru despre banda desenată de ea.Se numeşte "ZBENG & ZBÂNTUI" şi este un roman grafic online în serial. Primele episoade le puteţi citi pe www.zbengui.com. Aveţi ce vedea. Trebuie să vă mai spun că Raluca primeşte ajutor de la Diana Sabău,  care este " scepticul de serviciu şi contorsionistul lexical ce umple balonaşele acelea simpatice cu texte. Se ocupă de traduceri şi contribuie la scrierea scenariului." Am citat caracterizarea postată pe site-ul serialului.
Am plecat de la Galeria Saint Ink cu senzaţia că Raluca Dragomir a reprezentat unul din câştigurile ComicsFest ediţia 2012. Dacă doreşte să continue, nu vă pot spune. Dar cred că ar trebui să o facă ! 

Ştefan Somogyi

Arhitecta Raluca Zaharia
Italianul Costel Curelaru


Raluca Dragomir
Olteanul Alin Ivan




Mircea Arapu, "înconjurat" de admiratori...



Ce mi-a plăcut foarte mult la această primă ediţie Bucureşti Comicsfest a fost entuziasmul, atât al organizatorilor cât şi al participanţilor. Octav Ungureanu, în mod evident succesorul meu în ceea ce priveşte organizarea unor manifestări BD de calitate (că tot se predau - sau se preiau cu forţa - ştafete şi la nivel naţional) a reuşit, cu entuziasmul, energia şi banii săi, să organizeze o întâlnire a fanilor cu creatorii BD din Bucureşti, mult mai reuşită decât, de exemplu, aşa zisul salon european BD de anul trecut  în care, având la dispoziţie un buget de zeci de mii de euro, pus la dispoziţie de contribuabilii europeni, organizatorii români şi-au promovat propriile interese şi gusturi (dubioase şi de multe ori dezgustătoare, fără legătură cu banda desenată), îndesând însă în buzunare o grămadă de bani pentru "talentele" lor organizatorice.
Din câte am înţeles de la vizitatorii celor două manifestări,  care le-au putut compara, şi-i cred pe cuvânt,  au fost mai mulţi vizitatori pe metrul pătrat şi mai multe lucruri de văzut la Saint Ink,  decât la Salonul anti-BD organizat la Anexa Foto a MNAC. 
M`enfin, pentru mine dar şi pentru mulţi participanţi - aşa cum mi-au mărturisit - surpriza Comicsfest-ului a fost vizita neprevăzută a doi dintre marii noştri autori BD "stranieri": francezul Mircea Arapu şi italianul Costel Curelaru. Doar pentru atât, şi tot a meritat să bat drumul de la Craiova (iar pasionatul Tudor Şerban pe cel  de la Galaţi).

Dodo Niţă

Niciun comentariu: