Pe 28 aprilie 2012 a avut loc un eveniment unic în viaţa bucureştenilor bedefili: după aproape 40 de ani, s-au reîntâlnit cu unul din personajele care le-a fermecat copilăria: Dim Dunăreanu!
Evenimentul a avut loc la galeria Saint-Ink de pe strada Doamnei, din centrul vechi şi adevărat al capitalei, loc care tinde să devină punctul de întâlnire inconturnabil al pasionaţilor de benzi desenate.
Cei care au păşit pragul galeriei, sâmbătă la ora 19.00, câteva zeci de pasionaţi “puri şi duri”, au avut şansa unică să admire zeci de planşe originale ale maestrului Puiu Manu, planşe de ieri şi de zi, încărcate de o aură legendară, să discute, să dea mâna cu “tatăl” lui Dim şi să primească dedicaţii de la acesta, pe cel mai nou album al său: “Dim – Sarabandă în golful Aden”, desenat după un scenariu scris de Marius Leştaru.
Cum despre album am mai scris (vezi articolul “Primăvara benzilor desenate româneşti” din revistanautilus.ro) voi încerca să descriu – foarte pe scurt – atmosfera de la lansarea albumului care, ca de obicei, a fost o bună ocazie de întâlnire cu prietenii dar şi de a cunoaşte noi pasionaţi de benzi desenate.
Astfel, i-am revăzut la lansare pe câţiva dintre cei mai activi autori BD (întâmplător, toţi colaboratori ai revistei Comics), Şerban Andreescu, Alin Ivan, Mihai Grăjdeanu, Alex. Ciubotariu şi mai ales pe Octav Ungureanu ( modestul dar neobositul animator al mişcării BD bucureştene). Am stat de vorbă pe îndelete, în jurul unui pahar de vin, cu profesorul Ion Manolescu şi cu realizatorul TV Ion Lucian Ciucu, ambii înflăcăraţi pifofili, cu amicul Andy pe care nu-l mai văzusem de la salonul de la Constanţa, dar am cunoscut şi câţiva noi pasionaţi de BD (cu Ştefan Somogyi am făcut şi schimb de cărţi de vizită).
In fine, atmosfera de la lansare, dacă nu o pot descrie ca exaltantă (ca să nu fiu iar acuzat că prea exagerez) măcar emoţionantă tot a fost, căci nu este de ici de colo să te întâlneşti cu maestrul Puiu Manu care, la 84 de ani, este mai tânăr, mai energic, mai creativ şi mai laborios decât toţi aşa zişii autori BD din “The Book of George”, la un loc. Şampania a curs în valuri, la fel şi discuţiile despre benzi desenate, Marius Lestaru prezentând o nesfârşită panoramă a planşelor originale ale lui Puiu Manu, aşa încât nici nu ne-am dat seama când s-a făcut ora 22.00 şi a trebuit să plecăm acasă (iar eu să mă întorc la Craiova).
Felicitări organizatorilor manifestării, lui Octav (autorul filmuleţului de mai jos), gazdelor de la galeria Saint Ink, şi astept cu nerăbdare următoarea manifestare BD de pe strada Doamnei!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu