duminică, 10 decembrie 2023

2023 - un an al BD-excelenței!


Anul BD 2023 s-a deschis în... august, cu cel mai important eveniment BD al anului : Festivalul Internațional de benzi desenate  istorice de la Brașov. Aici, în contextul unei somptuoase expoziții „Scurtă  Istorie despre  Gopo” s-a lansat albumul Gopo în 100 de benzi desenate, coordonat de Lucian Oancea și Anca Moscu, președinta  Fundației Gopo,  album care reunește BD desenate de Ion Popescu Gopo vreme de mai bine de 50 de ani (editura Grafic).

Tot acum a fost lansat și voluminosul catalog al manifestării, conținând 270 de pagini cu BD istorice și articole tematice.



Așa cum spuneam și altă dată, Festivalul BD de la Brașov a creat o adevărată emulație în favoarea benzii desenate istorice așa încât mulți autori, unii cunoscuți chiar  datorită festivalului, publică albume BD istorice sau abordând istoria ca și context.

 Astfel, editura Prestige publică în acest an cel de-al treilea album BD istoric al autorului Adrian Cocos, care semnează  scenariul și desenele la lucrarea  Fiul Leului.

 


În ceea ce-l privește, Daniel Eduart Buruiană a (auto) editat cel de-al patrulea titlu din seria sa umoristică  Dacian Comics.

 


La Craiova editura Revers a publicat albumul Misterul Învățătorului Helmuth, reunind  paginile unui  serial BD istoric apărut inițial în anii 60 în paginile revistei Luminița, sub penița  lui Dumitru Negrea.

 


Cele mai multe noi albume BD românești s-au lansat, așa cum era și firesc, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, din noiembrie.

 


Editura Grafic (Art) se deschide din ce în ce mai mult către banda desenată românească și lansează acum, unul după altul, două albume BD, ambele reprezentând debutul a doi noi autori români care și ei își datorează (cel puțin o parte din) carieră Festivalului BD de la Brașov, așa cum mărturisesc chiar ei  în paginile albumelor lor.

-          Două loturi, adaptare liberă după I.L.Caragiale realiztă de Valentin Ionescu

-          Lumea magică a lui Puf, scenariu  și desene de Emanuel Pavel.

 


Editura  DPH (Didactica Publishing House) revine la benzi desenate cu un album ...istoric:  Pilotul de pe Dunăre, adaptare de Dodo Niță  după romanul lui Jules Verne, desene de Puiu Manu (care realizează acest album la vârsta de 93-94 de ani).

    


       

 Editura Litera publică romanul grafic pentru adulți Biblia Pierdută,  adaptare realizată de Sorin Sorășan după romanul best-seller cu același titlu semnat de Igor Bergler.

 


Tânăra editură Portocala albastră publică și ea un delicios albumaș pentru cei mici, Oac și  Tac, scenariu și desene  Amandine Bănescu.

 


În fine, editura Casa Radio își continuă programul editorial de adaptare în BD a unor piese de teatru radiofonic, în colecția „Radio Prichindel”:

-          Povești, adaptare după Ion Creangă de Ionuț Popescu

-          Muc cel Mic, adaptare după Wilhelm Hauff de A. Ciubotariu.





Mini albumele BD sunt însoțite fiecare de câte un CD cu piesele de teatru radiofonic.

 Anul BD se încheie cu artificii.

 Pe 9 decembrie, la ediția (on-line) a Romcon-ului din  acest an este prezentat primul almanah cu benzi desenate de un singur autor – Valentin Iordache (300 de pagini de umor și satiră, pentru adulți):  Almanache 2024.



 Pe 10 decembrie la Constanța, editura Pavcon lansează două noi albume, cu subiecte SF:

-          Exploratorii timpului, scenariu și desene Radu Marian, album care reunește două povești grafice publicate inițial în anii 90 (Carul de foc și Cristalul Magic)

-          Titanul, sc. Alexandru Ștefan, desene de Daniel Danil.




 În concluzie,  anul 2023 a fost unul dintre cele mai bune din istoria BD românești post- decembriste. Evident, cele mai multe albume BD au fost cu subiect (sau pretext) istoric, urmate de cele cu subiecte SF. De notat și faptul că, în sfârșit, banda desenată românească îți caută cititori de vîrste diferite, de la preșcolari la adulți, deși în continuare este privilegiată cea care se adresează cititorilor de toate vârstele. În fine, merită subliniat și faptul că acum au fost publicate trei albume reeditări, din care, evident, Gopo în 100 de benzi desenate, reprezintă o recuperare excepțională a patrimoniului grafic românesc.

 

Dodo Niță

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu