vineri, 30 iunie 2023

Eveniment: "Misterul învățătorului Helmuth", de Dumitru Negrea

 


Suntem în anii 80,  când  începuse să mă intereseze istoria BD românești. 

Într-o bună zi Viorel a scos de sub pat  o valiză de lemn (da, chiar cea cu care fusese în armată) și a deschis-o.

După  aproape 40 de ani, singura comparație pe care pot  s-o fac este cu valiza  închizând zeci de creaturi magice  a magizoologistului Newt  Scamander, din filmul  Animale fantastice și unde să le găsești.

Valiza lui Viorel adăpostea, tot așa, nenumărate « personaje de hârtie » care evadau din paginile revistelor misterioase, ale anilor 60, Cravata Roșie, Luminița sau Arici Pogonici,  direct în imaginația mea de adolescent întârziat.

Dintre acestea mi-au atras atenția  niște numere disparate din Luminița,  în care am citit câteva episoade din serialul Misterul învățătorului Helmuth.



Pe Dumitru Negrea – Gan, îl știam datorită caricaturilor sale din revista Urzica, unde distona prin grafismul său straniu, un pic sarcastic.

Ori în serialul BD Negrea Gan  adoptă un grafism realist, sumbru, cu accente tragic, bazate pe  pe jocul dintre lumini și umbre, trăgându-și seva din expresionismul german.

Povestea grafică este ea însăși foarte sumbră și tristă, cu un copil care este silit să ucidă (un hitlerist!)  și cu un bătrîn comunist  care se sacrifică pentru a scăpa viața copilului.



Este incredibil că în acei ani, 1965-1967, în plină perioadă socialistă,  a putut să apară un astfel de serial BD, cu un băiat care omoară un adult, cu un preot, cu o spânzurătoare etc.

 Întregul serial l-am putut citi abia în 2009-2010, la Biblioteca Academiei din București, atunci când mă documentam pentru istoria benzii desenate românești și am fost puternic impresionat de acea narațiune grafică, total diferită de benzile desenate publicate în acea vreme, sau mai târziu, în revistele pentru copii.

Despre asta discutam la o bere, cu Marian Mirescu, acum vreo două luni și ce credeți că-mi spune ?  Da, și el fusese impresionat în copilărie de această stranie bandă desenată.

I-am  propus atunci să o reunim sub forma unui album BD. El avea câteva numere din Luminița, eu altele și am mai cumpărat vreo 5-6, cu 50-60 de lei bucata. În fine, doi cititori colecționari, Dacian și Ștefan,  ne-au pus la dispoziție numerele care ne mai  lipseau.

Marian a curățat paginile scanate, a realizat o copertă superbă, incitantă, un colaj din diverse desene ale lui Negrea-Gan, extrase din serial,  și a scris o postfață.

Eu am  conceput o mini ( dar bine documentată) bio-bibliografie  a lui Negrea – Gan, în care am dezvăluit,  în premieră,  care a fost cartea ce l-a inspirat  pe artist atunci când a desenat această rară bandă desenată din cariera sa și iată, dragi cititori, venim  în fața dvs cu acest mic album de colecție, cu  speranța că o să vă suscite interesul.


Albumul are
  28 de pagini  monocrome,  format A4, tiraj limitat și costă 30 lei. Cei interesați pot să ne scrie la adresa bdargonaut@yahoo.com.



 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu