marți, 4 octombrie 2022

Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov – ediția a V-a


Autori - invitați de onoare din România

(preluare de pe pagina FB a Festivalui)

 

PUIU MANU

Maestrul Puiu Manu ne onoreaza cu prezenta la Festivalul de Benzi Desenate Istorice de la Brasov pe 13-16 octombrie. La cei 94 de ani Puiu Manu a semnat de-a lungul carierei mii de pagini de benzi desenate incepand cu revista Cravata Rosie in 1957, Arici Pogonici, Cutezatorii si alte reviste dar si cateva zeci de albume ca "Soimii Moldovei", "Toate panzele sus", "Dim Dunareanu, sarabanda in golful Aden", "Ionita Tunsu, un haiduc de Bucuresti", "Omul invizibil" "Istoria e cea mai frumoasa poveste in benzi desenate" si multe altele. Cel mai recent album este "Capitanul RO" volumul 2 si deja lucreaza la un nou album de aventura in benzi desenate, dar mai multe despre asta puteti afla la Brasov.




 RĂZVAN BRONESCU

Castigatorul Marelui Premiu in cadrul concursului CAN for Balkans a studiat Grafica la Universitatea de Arte din Bucuresti si apoi a lucrat ca animator pentru Cartoon Network, Adult Swim si Comedy Central iar acum face storyboard-uri pentru industria Advertising. Intotdeauna a iubit 3 lucuri: DESENUL, ARTA DIGITALA si BENZILE DESENATE. Pe toate 3 le-a combinat si a convins juriul international ca lucrarea lui a fost cea mai buna!



 

DANIEL EDUART BURUIANĂ

 Deși are o meserie cât se poate de serioasă, Daniel Eduart Buruiana se ține de benzi desenate și nu ratează nici o ediție a Festivalului! Recent el a și publicat o colecție de desene și benzi desenate amuzante cu... daci! Revista "Dacian Comics" se va gasi la Brasov între 13-16 octombrie în cadrul Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov



FELIX CRIȘAN

Pasionat de istorie si de benzi desenate, brasoveanul Felix Crisan a imbinat cele 2 pasiuni in albumul de benzi desenate istorice "Tidal Wave – Fortăreaţa Ploieşti. Istoria unei zile – 1 august 194" lansat in luna mai anul acesta chiar in Brasov. Albumul va fi disponibil in cadrul festivalului iar Felix este autor invitat, asa ca nu ratati sa va luati albumul impreuna cu o dedicatie de la autor!

 




VLAD FORSEA

este autor de benzi desenate chiar din Brasov, e nelipsit de la concursurile Festivalului si se numara printre castigatorii editiei de anul trecut iar anul asta a luat mentiune in cadrul concursului international CAN for Balkans cu lucrarea "Balkan humor versus the world"




 VALENTIN IONESCU

 Valentin Ionescu face benzi desenate din pasiune, dar după mai multe participări la concursurile și expozițiile Festivalului de Benzi Desenate Istorice el a trecut la lucruri serioase și pregătește spre publicare primul său album de benzi desenate. Mai multe puteți afla chiar de la el la Brașov. Valentin a câștigat o mențiune în cadrul concursului internațional CAN for Balkans cu lucrarea "Comrade Rakija".

 



RADU OLTEAN

este astazi unul dintre cei mai apreciati autori de ilustratie documentara cu subiect istoric. A absolvit Academia de Arte din București, Secția grafică, în 1997. A debutat cu seria de colaborări cu istoricul Neagu Djuvara: "Cum s-a născut poporul român", "Mircea cel Mare și luptele sale cu turcii", "De la Vlad Țepeș la Dracula Vampirul" aparute la editura Humanitas. A continuat apoi cu "Dacia. Razboaiele cu romanii", "Cetati, castele si alte fortificatii din Romania" (vol 1 si 2) si cea mai noua aparitie "Getii lui Burebista si lumea lor" iar in prezent lucreaza la o carte despre Tudor Vladimirescu. Pasiunea sa pentru ilustrația documentară este dublată de aplecarea spre studiul științific al istoriei. El participa la evenimente de reconstituire istorica in tara si peste hotare, si nu in ultimul rand, este un fan al benzii desenate istorice si nu numai!






 EMANUEL PAVEL

Este ilustrator de carte de copii de ani buni, dar recent a redescoperit banda desenata. El a fost unul dintre cei 6 castigatori ai editiei trecute a festivalului iar in septembrie anul acesta a luat Premiul Special si la Festivalul de Benzi Desenate din Veles, Macedonia. Emanuel a creat personajele de benzi desenate Scufita Foarte Rosie si Puf, avand in pregatire un album "Puf, aventuri intr-un joben", mai multe aflati chiar de la el la Brasov!




COSTEL PĂTRĂȘCAN

Ne bucuram sa il avem alaturi de noi la Brasov pe Costel Patrascan, unul dintre cei mai buni caricaturisti din Romania! Toate caricaturile sale devin virale,  iar cel mai recent album "Romania educa-ta" face senzatie! Lucrarile lui le veti gasi si intr-o expozitie la Casa Sfatului iar joi 13 octombrie ora 19:00 sunteti invitati la un show de caricatura comentata in Piata Sfatului.




 

IONUȚ POPESCU

A reușit săștige câte un premiu la fiecare ediție a Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice și a luat Premiul I și la concursul internațional CAN for Balkans. 5 jurii diferite (din care unul internațional) n-au cum sa greșească si ne bucurăm să îl avem alături de noi pe "multi-premiatul" autor de benzi desenate Ionuț Popescu! El a început să publice benzi desenate prin anii '90 in revista Mini Azi iar cele mai recente proiecte la care a contribuit sunt "Următorul Cadru Ping Pong Comics" și "Istorii din '89 in benzi desenate" și stim din surse sigure ca pregătește un nou album colectiv care va face senzație!




Octav Ungureanu

Autor de benzi desenate, editor Revista Comics si organizator Bucuresti ComicsFest, Octav Ungureanu (Scc.comics) face partea din echipa de organizare a festivalului si a tinut o serie de 12 cursuri online pentru elevii catorva scoli din Brasov. El este autorul micului manual de benzi desenate "Cum sa faci webcomics" si in prezent lucreaza ca ilustrator dar si coordonator in doua proiecte de benzi desenate istorice: "Povestiri din Holocaust. Istorii locale" proiect al Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel si "Istorii pontice in benzi desenate" pentru Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu