marți, 27 iulie 2021

Super Eroii din istoria fotbalului românesc în benzi desenate - Mihai Grăjdeanu


O apariție de excepție în România cu istoria fotbalului românesc în campaniile de calificare și turneele finale europene și mondiale, la seniori dar și la tineret.

 În copilărie obișnuiam să colecționăm surprize, abțibilduri și albume cu fotbaliști, fotografii și articole din presă, acum avem acest superb album de bandă desenată.

Au existat numai două seriale cu subiect din fotbal în publicațiile pentru copii înainte de 1990, unul apărut chiar în ultimele numere ale revistei Cutezătorii din lunile octombrie-decembrie 1989 (Brigadierii-Chemarea muncii), iar celălalt (Balonul e rotund) a apărut în Almanahul Copiilor 1989, cu scenariu bazat pe romanul lui Eugen Barbu cu același titlu.

Scopul unei astfel de publicații este să informeze din punct de vedere istoric și fotbalistic, să educe tinerii fotbaliști cu privire la jocul de fotbal, tactici, scheme de joc, strategii, mentalitate de joc. Nu ar trebui să fie doar un simplu volum de amintiri din care să trăim în deceniile viitoare.



 

Volumul I. "Super eroii din istoria fotbalului românesc" (2021), ca și următorul cu campionatele mondiale, volum în lucru, ar putea reprezenta și un motivator psihic util pentru componenții echipelor naționale de fotbal înaintea unor meciuri importante atunci când vor citi și reciti despre marile victorii repurtate de generațiile anterioare.

În album sunt redate spectacolul tribunelor cu încurajările lor, mulțimile adunate în piețele marilor orașe ca la Revelion, cum ar fi Piața Universității din București. Am fi dorit să vedem și horele bucuriei jucătorilor după marile victorii, dar suntem convinși că astfel de scene nu vor lipsi din următorul volum.





 Sunt zugrăvite portretele marilor noștri fotbaliști și antrenori, de la Florea Dumitrache, Angelo Niculescu și Nicolae Dobrin și până la Mirel Rădoi, George Pușcaș și Ianis Hagi. Stilul fiind unul realist, putem recunoaște și fotbaliștii străini împotriva cărora am jucat la turneele finale de-a lungul timpului, ca Hristo Stoicikov, Zinedine Zidane, Luis Figo sau Gianluigi Buffon.



Scenele de joc sunt foarte dinamice, unghiuri diferite de redare a acțiunii unor faze fierbinți, ocazii de gol și goluri, iar particularitățile de joc și unele gesturi ale tricolorilor se pot recunoaște ușor. Autorul desenator Mihai I. Grajdeanu redă unele faze așa cum le vedem pe înregistrările video sau din alte unghiuri. Tehnica și realismul nu sunt cu nimic mai prejos decât ale artiștilor străini cu mulți ani de experiență în redarea scenelor de fotbal de pe teren, artiști care au zeci de albume publicate numai cu subiecte din fotbal. Putem aminti unele serii de albume celebre cu subiect din fotbal: Roy Of The Rovers, Eric Castel.



 

Scenariul este inspirat în mare parte din înregistrările video din arhiva emisiunii Replay de la TVR, dar și din alte surse. În album regăsim comentariile lui Marian Olaianos (realizator Replay), Cristian Țopescu, Dumitru Graur, Ionel Stoica, Emil Grădinescu, Emil Hossu Longin de la meciurile comentate de-a lungul timpului la competițiile la care România a participat.

 



Este redat celebrul comentariu al lui Cristian Țopescu din 1983 de la meciul Suedia – România unde afirma că jucătorii români ar trebui lăsați să joace pentru echipe din vestul Europei pentru a evolua mai bine și la echipa națională, după care jurnalistul a primit o suspendare de 6 ani, deoarece nomenclatura comunistă a considerat că el îi îndemna pe tineri să părăsească țara.



 

 Plecarea jucătorilor români după 1989 la echipe din străinătate a crescut nivelul de joc și mentalitatea de învingător a echipei naționale, dar la nivel de cluburi, a însemnat o scădere a valorii și a performanțelor obținute în cupele europene. Practic, după 1990, România a mai impresionat doar într-un singur sezon de cupe europene, în sezonul 2005-2006, când două echipe au ajuns până în sferturile Europa League (fosta Cupă U.E.F.A.) și au jucat una împotriva celeilalte, F.C.S.B. ajungând în semifinale. “De la A la infinit, totul are un sfârșit”, cum spune Cristian Țopescu într-un alt comentariu.





 Viziunea mea asupra acestei lucrări ar fi una mai globală, nu doar una personalizată pentru fotbalul românesc, deși aceasta este prima lucrare care abordează istoria fotbalului românesc, dar cu mici modificări, albumele desenate de Mihai Grăjdeanu ar putea atrage cititorii de benzi desenate și iubitorii de fotbal străini. Mă refer că ar putea fi cumpărate de francezi, belgieni, italieni, englezi, americani sau alte națiuni, dacă albumele s-ar traduce cel puțin în limbile franceză, engleză, spaniolă și italiană.

 Pentru aceasta, ar trebui ca albumele următoare să includă scene cu creatorii acestor competiții, ca Jules Rimet și Henri Delaunay și trofeele propuse de ei, scene cu goluri și ratări celebre, faze din semifinale și finale cu câștigătorii unor turnee, ca Franța, Anglia, Spania, Argentina, Uruguay, cu care România s-a întâlnit chiar la turneele finale, nu numai în meciuri din preliminarii sau amicale.

 De-a lungul timpului, la turneele finale mondiale și europene, România a întâlnit cele mai bune generații câștigătoare de competiții ale țărilor amintite mai sus, chiar de mai multe ori.

Cartea de benzi desenate "Super eroii din istoria fotbalului românesc în benzi desenate Vol. I România la campionatele europene" publicată de editura Mioritics se poate comanda de pe

https://www.libris.ro/super-eroii-din-istoria-fotbalului...

 


Autorul Mihai Grăjdeanu are în portofoliu și alte benzi desenate în care a abordat subiectul fotbal, iată câteva exemple: romanul grafic Ciutanul vol. I apărut în 2010 la editura Dacica, Ciutanul vol. II, cupa liceelor la fotbal, Hagi în benzi desenate, desene cu fotbal pentru Gazeta Sporturilor.

 

 

Andrei Szasz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu