duminică, 6 iunie 2021

Albin Stănescu a ilustrat “Casa Florilor” de Valentina Dima


 Ieri, maestrul Albin Stănescu a aniversat frumoasa vârstă de 83 de ani. Cea mai bună ocazie de a aduce în atenția cititorilor noștri o  carte superb ilustrată de domnia sa acum aproape 50 de ani. 

În 1976 a apărut la editura Facla din Timișoara volumul Casa Florilor, cu versuri de Valentin Dima.

Născută în 1932 și absolventă a Facultății de Litere din București, Valentina Dima a lucrat  ca jurnalistă în Timișoara, mai întîi la ziarul local și apoi ca redactor la revista literară Orizont.  Afost căsătorită cu Simion Dima, el însuși ziarist și scriitor, iar din 1972 directorul noii înființate edituri timișorene Facla.

Valentina Dima a debutat cu volumul  Anotimp de aur publicat de editura Facla în 1972, între coperțile căruia și-a strâns o parte dintre reportajele publicate de-a lungul anilor în ziarul local.

 A continuat cu un volum de nuvele, Stânca tarpeiană, apărut în 1975 la editura Cartea Românească din București și, în anul următor, a publicat la editura Facla primul său volum de versuri. Acesta este bogat ilustrat, nu de unul ci, în mod neobișnuit pentru vremea respectivă, de doi graficieni: Albin Stănescu  a semnat ilustrațiile în culori,  iar Edita  Schwarz, pe cele alb-negru.



Volumul  Casa Florilor este  dedicat fiicei autoarei, Simona Grazia Dima, aflată la acea vreme la vârsta adolescenței  - 16 ani.  Să notăm că, în viitor, Simona va merge pe urmele părinților săi și se va face cunoscută ca poetă și critic  literar.



În 1975,  când a ilustrat acest volum, Albin Stănescu  avea 37 de ani și era un artist consacrat, apreciat de publicul larg:  semnase  coperțile și ilustrațiile la zeci de cărți dintre care unele, precum cele din colecția Clubul temerarilor sau Primul meu dicționar ilustrat,  se vânduseră în peste 100.000 de exemplare!



Pentru ilustrațiile de la Casa Florilor el adoptă un grafism aparte, hiper-realist, pe care îl consideră potrivit cu universul copilăriei abordat de Valentina Dima. În alegerea sa se lasă inspirat de grafica lui Marcel Marlier, un grafician belgian, creatorul personajului Martine, o fetiță cuminte îndrăgită de milioane de cititori din întreaga lume, inclusiv de cei români: în 1966 editura Tineretului publicase volumele  Martina la grădina zoologică și  Ștrengărel, pisoiașul mititel.

Așa cum se poate vedea, ilustrațiile sunt superbe, aproape fiecare dintre ele fiind un adevărat tablou.


Mie mi-a reținut atenția  ilustrația la poezia Plecăm, în care Marina și celelalte personaje se întorc de la munte iar  Albin Stănescu desenează autobuzul copiilor circulând într-o trecătoare printre niște munți care par a fi din Thailanda, dacă nu ai observa – pe creanga unui copac – o veveriță.

Ultima lucrare din carte, Cu vaporul la Porțile-de-Fier, este o proză ritmată, magnific ilustrată de Albin Stănescu, cu peisaje din Cazanele Dunării, pe care le reproducem integral aici.








Încheiem această postare cu o scurtă cronică de întâmpinare a volumului, semnată de scriitorul Dan Mutașcu:

 Casa florilor e pentru Valentina Dima însăşi copilăria, poeta celebrându-i toate priveliştile, stările şi frumuseţile. Poezia din volum e plină de o muzicalitate candidă, e calmă, binefăcătoare, solară. Însoţit de graţioase ilustraţii color de Albin Stănescu şi alb-negru de Edita Schwartz, volumul Casa florilor este una din reuşitele apariţii editoriale pentru copii”. Dan MUTAŞCU



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu