marți, 30 iunie 2020

FURT – o istorie a muzicii


tiai că prima tehnologie în muzică a fost notația? Iar inovația a luat amploare după inventarea tiparului.
Ştiai că, în Evul Mediu, biserica a preluat cîntece de pahar și de dragoste și le-a transformat în melodii religioase?
Ştiai că imnul SUA este preluat după un cîntec de tavernă britanic?
Ştiai că, în anii ’50-’70, DJii de la radio erau plătiți cu drept de autor cînd difuzau piese muzicale?
 Ei bine, afli aceste lucruri și multe altele interesante din cartea  Furt – o istorie a muzicii.

Traducerea volumului "Theft: A History of Music" a fost realizată de George Hari Popescu.  Banda desenată a fost lansată în luna mai 2019, la Summit-ul Creative Commons, la Lisabona. 
 Munca la acest volum a durat cam două luni. Printre provocări se află încercările de a traduce cît mai fidel jocurile de cuvinte, traducerea unor versuri și, la partea grafică, adaptarea cît mai fidelă în română”, a declarat George Hari Popescu.


Cartea este disponibilă digital și te așteaptă să o descoperi - o poți citi online sau poți descărca fișierul PDF.
Dacă dorești, poți comanda un exemplar tipărit, la preț de producție. Asemeni originalului, traducerea a fost publicată sub o licență Creative Commons BY-NC-SA, deci poți folosi gratuit cartea, poți construi pe baza ei, dar nu poți scoate profit de pe urma ei. Poate cea mai interesantă secțiune online este pagina cu referințele muzicale - în companionul audio, vei găsi piesele muzicale și alte înregistrări la care se face referire în carte. Așa că, în timp ce citești banda desenată, poți asculta muzica respectivă!


Despre carte
Această bandă desenată înfățișează 2.000 de ani de istorie a muzicii. Pentru cei care cred că mixajele și eșantionarea au început odată cu YouTube sau cu platanele unui DJ, va fi șocant să afle că muzicienii au împrumutat – în mod intens – unul de la altul încă de la inventarea muzicii. Istoria din această carte curge de la Platon la Blurred Lines și mai departe.


Veți citi despre încercările Sfântului Imperiu Roman de a standardiza muzica religioasă folosind prima tehnologie muzicală importantă (notația) și efectul nedorit inevitabil al acelei încercări.
Veți citi despre trubaduri și compozitorii bisericești, despre înlocuirea melodiilor (și despre versuri remarcabil de profane), despre schimbarea religiei și a muzicii în acest proces.
Veți întâlni diatribe împotriva jazz-ului, cum că ar corupe cultura muzicală, împotriva rock and roll-ului, pentru că depășea limita rasială. Veți afla despre procesele care, în mod surprinzător, au dat modelat rap-ul.
Veți citi povestea unor figuri emblematice – de la Händel și Beethoven la Robert Johnson, Chuck Berry, Little Richard, Ray Charles, Public Enemy și povestea Invaziei Britanice.



Cartea “Furt: o istorie a muzicii” va fi o lectură agreabilă pentru cei interesați de istoria muzicii, de dreptul de autor, de industriile creative. Vei afla lucruri noi, vei învăța, vei fi uimit.
 Este un volum indicat studenților la Drept sau Muzică, dar și profesorilor, artiștilor și tuturor fanilor benzii desenate."

(www.apti.ro)

“Furt: o istorie a muzicii” de James Boyle, Jennifer Jenkins, Keith Aoki, 2020, traducerea: George Hari Popescu, 264 pagini alb-negru, 58 lei


Cititorul şi prietenul nostru Eddy Pandele citeşte în  prezent  acest roman grafic şi ne-a declarat următoarele:

„Nu pot să zic decât că e destul de greu să traduci bine un volum așa de plin de referințe culturale, de jocuri de cuvinte și de expresii uzuale care bat spre intraductibil, dar cred că în mare cartea îsi îndeplinește scopul. Am învățat câteva chestii interesante.
În rest, au redus rezoluția imaginilor la minim, ca să păstreze dimensiunea pdf-ului la o valoare rezonabilă, și asta face ca grafica să sufere. Presupun că versiunea tipărită nu suferă de neajunsul ăsta.
.
Era să uit cel mai interesant lucru legat de cartea asta - pe site găsiți și un playlist YouTube, ca să puteti asculta melodiile la care se face referire în carte.

N-am terminat de citit, dar nu e genul de volum pe care îl citești cap-coadă dintr-o bucată,  sărind de colo-colo, acum am ajuns să caut muzică grecească antică.”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu