miercuri, 27 mai 2020

Craiova de ieri 1927-1947, un album de excepţie!


A fost odată, ca niciodată, un grup de trei prieteni, toţi pasionaţi de istoria – în imagini! – a urbei lor natale, Craiova:  Mircea Georgescu, Mihai Morăreţu şi Lucian Purcaru. 



Ani de zile ei au strâns sute şi mii de imagini ale Craiovei, cărţi poştale şi fotografii vechi, cumpărându-le de pe diverse site-uri româneşti şi străine sau căutând  prin arhive publice şi private. 
Şi-au petrecut apoi doi ani din viaţă selectând, scanând, curăţind, sistematizând şi ordonând tot acest material documentar  şi machetându-l sub forma unui album cum nu s-a mai făcut în Cetatea Băniei.  


Acest prim volum acoperă temporal perioada 1927-1947 (adică de la moartea regelui Ferdinand până la abdicarea regelui Mihai l) iar fizic centrul Craiovei,  respectiv partea delimitată de Calea Unirii şi Strada Cuza Vodă.


Ceea ce diferenţiază acest album faţă de altele este faptul că în paginile sale sunt reproduse nu doar clădiri sau grupuri de clădiri, ci şi oamenii de pe stradă, de la ţărani cu cobiliţa şi cu picioarele goale, până la doamne bine îmbrăcate şi domni eleganţi,  reuşind astfel să reconstituie strălucit atmosfera de epocă a Craiovei de acum aproape o sută de ani.

Fiecare fotografie este însoţită de explicaţii detaliate, care arată conţinutul său sau atrag atenţia asupra câte unui detaliu pe care altfel cititorul nici nu l-ar băga în seamă.


Pe mine m-au frapat  în mod particular câteva fotografii  aeriene,  realizate din avion, care oferă astfel impresionante panorame ale centrului oraşului.
Trebuie menţionat  faptul că o parte din fotografiile reproduse aici au fost realizate de militari din trupele germane  care, in anii 40, au staţionat la Craiova.



De asemenea, merită adus la cunoştinţă faptul că majoritatea fotografiilor reproduse în album au avut iniţial formatul mic, de carte poştală, sau chiar pe jumătate. Cei trei autori pasionaţi  le-au scanat la rezoluţie foarte mare, le-au curăţat şi le-au reprodus, unele dintre ele, la formatul A3, adică pe câte două pagini de album. Astfel, se pot vedea clar chipurile oamenilor de pe stradă şi  detalii aproape invizibile altfel, cum ar fi  numerele maşinilor sau firmele magazinelor.



Albumul se deschide cu un studiu introductiv semnat de Nicolae Mihai, cercetător în cadrul Academiei Române şi se închide cu o cronologie a evenimentelor istorice din Craiova anilor 1927-1947. Textele româneşti  sunt  dublate de traducerea lor  în limba engleză, traducere semnată de Andreea Bratu, cadru didactic la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Craiova. 


Albumul ,,Craiova de ieri 1927-1947” reprezintă o premieră pe piaţa editorială a Craiovei. Craiovenilor, românilor în general, precum şi străinilor interesaţi de ţara noastră, albumul le oferă o imagine de ansamblu a societăţii româneşti de acum aproape 100 de ani, aşa cum s-a reflectat ea în istoria unuia dintre cele mai mari oraşe ale României!


Albumul este în format 240x320mm, tipărit pe hârtie mată, legat, cu copertă cartonată și supracopertă, bilingv român-englez, având 240 de pagini. Costă 135 lei şi poate fi comandat  la adresa  olteniamea@gmail.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu